El ferro és un oligoelement àmpliament present a la natura i al nostre organisme (en petita quantitat), on exerceix funcions vitals. La més important és el transport d’oxigen incorporat amb la respiració (contribueix a la formació de glòbuls vermells i hemoglobina) cap a teixits diferents de l’organisme. Altres funcions que cal destacar són el potencial efecte antioxidant, el suport a la funció cognitiva i al metabolisme energètic normal, a més d’ajudar a disminuir el cansament i la fatiga.

fatiga cansament anemia

Què produeix una deficiència de ferro? I un excés?

La seva deficiència és de les més esteses mundialment. El dèficit provoca anèmia ferropènica, cosa que significa que els eritròcits són més petits del que és normal i el seu contingut en hemoglobina és més baix. Els símptomes més característics són pal·lidesa, fatiga, problemes respiratoris i disfunció del sistema nerviós i muscular.

Un excés de ferro genera un augment de reaccions oxidants. Pot provocar siderosi (el ferro és dipositat als teixits tous) i una condició més severa d’aquest dipòsit en teixits tous és l‘hemocromatosi (trastorn genètic que afecta la regulació de l’absorció de ferro), cosa que pot provocar una degeneració del fetge, ja que el ferro és molt prooxidant (producció augmentada de radicals lliures). L’excés de ferro també pot augmentar el risc de patir alteracions pancreàtiques i un augment d’inflamació articular.

L’absorció del ferro està molt controlada per l’organisme per evitar-ne un excés. Quan les reserves estan plenes, el fetge segrega una hormona que en limita l’absorció. De tota manera, el ferro al cos es va reutilitzant, però hi ha pèrdues naturals (menstruació, hemorràgies internes o externes), de manera que l’organisme acudeix a les reserves de l’oligoelement per recuperar-lo i augmentar l’absorció intestinal. L’anèmia ferropènica apareix quan aquests mecanismes de compensació no són funcionals.

Hi ha diversos aliments que, pel seu contingut en tanins i fitats (te, xocolata, cafè, fibres de segó i civada), en disminueixen l’absorció, per la qual cosa és important evitar-los quan s’ingereixen aliments amb alt contingut en ferro. Per contra, aliments rics en vitamina C com els cítrics n’incrementen notablement l’absorció.

Quins són els aliments més rics en ferro?

Els aliments més rics en ferro són d’origen vegetal, com els llegums, llavors, fruita seca, fruita dessecada, algues, llevat de cervesa, etc., on es troba en una forma de baixa absorció (ferro no hemo). La carn vermella, aus, peixos, cloïsses i musclos crus, etc. contenen menys quantitat de ferro (ferro hemo) que els productes vegetals, però s’absorbeix en més quantitat.

Reduïu la fatiga i el cansament cobrint les necessitats diàries de ferro

El ritme de vida que portem, l’estrès, els factors ambientals, la qualitat dels aliments que ingerim, etc. afecten directament el nostre rendiment diari amb fatiga, cansament i manca d’energia. Incorporar un complement alimentari complet ens pot ajudar a prevenir i tractar aquests símptomes.

A l’hora d’incorporar un suplement de ferro hem de parar atenció a la seva forma química per poder valorar-ne l’absorció. Una de les formes de ferro amb òptima absorció és l’edetat de ferro o EDTA fèrric sòdic. Aquest tipus de ferro està unit a l’EDTA (àcid etilendiaminotetraacètic), cosa que li confereix una biodisponibilitat més alta a l’organisme, no irrita la mucosa gàstrica ni té sabor metàl·lic. Tal com hem dit abans, el ferro contribueix a la funció cognitiva i metabolisme energètic normal i a la formació de glòbuls vermells i hemoglobina, cosa que facilita el transport d’oxigen al cos. També contribueix a disminuir el cansament i la fatiga.

Resiliens® Essentials de 100% Natural presenta una combinació d’aquests 5 grups de substàncies actives: plantes adaptògenes, ferro i altres minerals, vitamines, antioxidants i plantes tradicionals sueques (basades en la fórmula actualitzada i millorada del producte Femineral® amb un contingut de ferro de 15 mg). La formulació de ferro és d’alta biodisponibilitat. És un producte que no causa restrenyiment, és suau per a l’estómac, sense gluten, sense lactosa i apte per a vegans.

La sinergia del ferro, juntament amb plantes adaptògenes (eleuterococ i astràgal), plantes tradicionals sueques, minerals, vitamines i antioxidants converteixen la fórmula en un còctel de benestar i energia per al cos i la ment.

Les plantes adaptògenes són substàncies naturals que actuen obre les cèl·lules en optimitzar el metabolisme durant l’estrès i la fatiga. Els adaptògens ens ajuden a potenciar la nostra resiliència (capacitat per adaptar-se positivament a situacions adverses).

Les plantes tradicionals sueques, com la berbena, l’ortiga, l’alfals, el bedoll, la cua de cavall, l’hibisc, angèlica, entre d’altres, juntament amb extracte de romaní i extracte de gingebre, donen suport a la salut digestiva i permeten que el producte sigui ben tolerat a curt i llarg termini, així com per si mateixes ser font de ferro, vitamines i minerals.

Les vitamines i minerals clau que actuen en sinergia amb els extractes de plantes i el ferro són, entre d’altres:

  • Coure: contribueix al transport normal de ferro al cos.
  • Vitamina C: millora l’absorció de ferro i disminueix el cansament i la fatiga.
  • Vitamina B2 (riboflavina): contribueix al manteniment dels glòbuls vermells en condicions normals i contribueix al metabolisme normal de ferro.
  • Vitamina B6 i B12: contribueixen a la formació normal dels glòbuls vermells.
  • Àcid fòlic: contribueix a la formació normal de cèl·lules sanguínies.
  • Seleni, zinc, manganès, coure, riboflavina i vitamina C: contribueixen a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu.
  • Zinc: contribueix al manteniment de les ungles, cabells i pell en condicions normals.

Després de tota aquesta informació, ja no tenim excusa per no incorporar un suplement de ferro complet i millorar el nostre rendiment físic i mental diàriament!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud