Durant els mesos d’hivern acumulem més toxines a l’organisme, ja que el tipus d’alimentació (dieta alta en greixos) i cocció tendeixen a ser més denses, i juntament amb la falta de llum i les baixes temperatures pot ser que els nostres hàbits de vida hagin estat més sedentaris. A més, els nostres processos fisiològics també generen productes de rebuig que poden afectar determinats òrgans i bloquejar-ne les funcions principals. Tots aquests factors, juntament amb el consum d’alcohol i prendre segons quina medicació, acaben per congestionar el cos i alterar les funcions normals del fetge, l’intestí i el bon estat de la pell.

Es genera un procés inflamatori global per acumulació de toxines que dona lloc a un estat de fatiga, debilitat i immunosupressió, juntament amb el desenvolupament d’altres simptomatologies com digestions difícils, trastorns intestinals, pell bruta, cabells sense brillantor i fràgils, estat de somnolència i pesadesa, etc. I tot això afecta negativament, és clar, la qualitat de vida.

¿En quin moment de l’any és millor fer una depuració de l’organisme?

Es recomana fer una depuració sobretot en èpoques de canvis estacionals, com seria a la primavera i la tardor. És una manera de netejar l’organisme, omplir-lo de vitalitat i restablir l’equilibri fisiològic natural.

Amb l’inici de la primavera, el cos ens demana plats més lleugers, que aportin tots els nutrients essencials i, sobretot, ens demana fer dels vegetals de temporada l’aliment estrella a cada plat, ja que són rics en antioxidants, vitamines i minerals. Es recomana menjar fruita de temporada entre hores, eliminar els processats i els greixos saturats i incrementar el consum d’àcids grassos omega-3, presents a l’oli de lli, oli de Krill, cànem, llavors de sèsam, nous, etc., ja que tenen un gran poder antiinflamatori. Cal assegurar, a més, un augment del consum d’aigua i líquids (infusions de te verd, boldo, carxofera, dent de lleó, etc.), d’aliments crus i de diferents tipus de coccions i colors en els plats.

La depuració: el pas previ per al control del pes corporal

El fet d’eliminar de manera natural les toxines acumulades a l’organisme durant mesos, sobretot d’un òrgan tan vital com el fetge, ens ajudarà a millorar-ne la funció. Conduirem el nostre cos cap a un equilibri que ens permetrà tenir el control sobre el pes corporal. Ajudarem a descongestionar les cèl·lules que formen el teixit adipós i en millorarem la funció, ja que l’acumulació de greix en aquest teixit comporta inflamació.

Amb la dieta i la pràctica d’exercici físic a l’aire lliure generem uns hàbits d’alimentació i vida saludables que ens poden permetre controlar el pes corporal i mantenir-lo en el temps.

Els objectius són controlar l’acumulació de greixos, mantenir un índex de massa corporal sa i uns nivells de glucosa normals i, alhora, acabar convertint el greix en energia. Mantenir un pes adequat no s’ha de basar simplement en una qüestió estètica, sinó que s’ha d’entendre que el sobrepès i l’obesitat són un dels principals factors de risc de malalties metabòliques i cardiovasculars (diabetis, colesterol, hipertensió, malalties de cor, etc.).

Quines substàncies naturals ens poden ajudar a promoure la depuració?

Una depuració completa pot ser un començament de la recuperació davant de qualsevol trastorn. A més, ajudem l’organisme a adaptar-se millor als canvis estacionals.

Els extractes de plantes amb propietats depuratives no només afavoreixen els processos fisiològics de depuració de la funció hepàtica, sinó que actuen també en els processos digestius, trànsit intestinal i drenatge de fluids corporals. L’objectiu és promoure una depuració de la pell, fetge, ronyó, intestí i pulmó.

Alguns exemples de plantes que actuaran en els diferents òrgans de depuració són els següents:

  • funció hepàtica normal: card marià, fumària i dent de lleó
  • ajuda en processos digestius: carxofera
  • drenatge de fluids corporals i suport a la diüresi: arítjol
  • suport del trànsit intestinal normal: tamarinde
  • manteniment de la pell en bon estat: bardana i ortiga

Actualment, el complement alimentari Depuratum, en forma de xarop, de Cien por Cien Natural, conté una selecció d’extractes estandarditzats de plantes, la sinergia dels quals aporta una ajuda efectiva per a una depuració completa de l’organisme.

Si volem potenciar la cura del fetge, ja que és un dels òrgans que més funcions té (filtra la sang i elimina toxines, emmagatzema vitamines i glicogen, sintetitza proteïnes, etc.), la silibina –procedent de les llavors i fruits del card marià– ens ajudarà a promoure una depuració interna i a tenir una digestió més fluida, a part del seu efecte hepatoprotector, antiinflamatori, d’activitat colerètic i antioxidant.

El complement alimentari SilyFit®, també de Cien por Cien Natural, conté un extracte patentat de silibina (Siliphos®) del card marià formulat amb la tecnologia Fitosoma® (imita el procés natural d’absorció de nutrients per portar un principi actiu de plantes a l’interior de la cèl·lula), que ens aportarà aquests beneficis que necessitem per a la salut hepàtica.

Quines substàncies naturals trobem com a coadjuvants en la pèrdua de pes?

Els dos aspectes clau en la prevenció de l’excés de pes i obesitat (principalment acumulació de greix abdominal com a important factor de risc de síndrome metabòlica) són l’alimentació i la pràctica de l’exercici físic.

Així mateix, alguns extractes vegetals poden ser de gran ajuda com a estratègia complementària. Un exemple interessant són els polifenols presents en els aliments vegetals i, especialment, les catequines que hi ha a les fulles del te verd: l’epigalocatequina (EGC) i l’epigalocatequina gal·lat (EGCG) són les que presenten més activitat, no només com a coadjuvants en les estratègies per a la pèrdua i manteniment de pes, sinó també com a protecció enfront del dany oxidatiu.

Un altre extracte vegetal que cal destacar és la glabridina de la regalèssia (present a l’arrel), indicada com a ajuda per disminuir el greix corporal, especialment la visceral. Podria ser una bona opció per a esportistes, persones amb obesitat abdominal o dones menopàusiques.

Cien por Cien Natural ens ofereix dos productes amb aquests extractes vegetals:

  • CamelliaSelectⓇ és un complement alimentari de l’extracte sec de fulles joves de te verd descafeïnat (GreenSelect®) de la planta Camellia sinensis, de biodisponibilitat millorada gràcies a la tecnologia FitosomaⓇ (Phytosome®). Afavoreix l’equilibri fisiològic del pes corporal i controla l’acumulació de greixos. Controla els factors de la síndrome metabòlica i és una ajuda enfront del dany oxidatiu gràcies a la seva alta capacitat antioxidant.
  • RegalFormⓇ és un complement alimentari de l’extracte oliós d’arrel de regalèssia Glavonoid ™ de Kaneka, marca patentada per a un extracte de flavonoides de regalèssia (Glycyrrhiza glabra L.). S’ha demostrat en estudis en animals i en humans que pot augmentar la capacitat de l’organisme de transformar el greix en energia i, a més, disminuir la síntesi de greix i evitar-ne, d’aquesta manera, l’emmagatzematge.

La conclusió

L’entrada de la primavera és el millor moment de l’any per fer una depuració general del nostre organisme, alhora que contribuïm al control del pes corporal. L’exercici físic aeròbic, una alimentació sana i equilibrada i l’ajuda de complements alimentaris basats en extractes de plantes que controlen l’excés de pes i l’obesitat seran clau per omplir d’energia i vitalitat el nostre cos.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud