embaraçadaDieta sense dèficits

Pel que fa a la dieta, com a norma general, s’ha de prioritzar un tipus d’alimentació basada en menjar real, amb el mínim de processats. Aquest és un primer pas clau a l’hora d’assegurar nutrició. A més d’incloure micronutrients en els plats, és important afavorir uns intestins saludables, capaços d’absorbir el que s’ingereix. Els productes processats no només no són nutritius, sinó que, a més, fan malbé la mucosa intestinal i compliquen l’entrada de substàncies necessàries.

Després, hi ha determinats aliments que són recomanables, ja que aporten molts micronutrients especialment importants durant aquesta etapa de la vida.

D’una banda, hi ha d’haver fruites i verdures a cada àpat, ja que tenen la densitat nutricional més gran, és a dir, el màxim de vitamines i minerals per caloria ingerida. A més, es tracta del grup d’aliments més ric en substàncies antioxidants.

Alguns vegetals com els espinacs, espàrrecs o bròquil són especialment interessants perquè contenen folat, molt important, ja que té un paper clau en la construcció de l’ADN del fetus, entre altres funcions.

Aliments com l’ou, per la seva banda, també són molt importants, ja que, a més d’aportar greixos i proteïnes d’altíssima qualitat, contenen colina, una altra vitamina del grup B amb rellevància epigenètica.

El peix és un altre dels aliments que no hauria de faltar en la dieta durant l’embaràs i la lactància. Fonamentalment el que és gras o blau, com la sardina, el verat, el bonítol o les anxoves, entre d’altres, és ric en omega-3, un tipus d’àcid gras determinant en el desenvolupament del cervell del nadó i que redueix les probabilitats de la mare de tenir depressió postpart. A més, és un antiinflamatori molt potent i és beneficiós per al desenvolupament correcte de la retina del nadó, entre altres beneficis. Per cobrir les necessitats d’aquest nutrient caldria prendre almenys tres racions a la setmana.

Pel que fa a macronutrients, també cal assegurar ingestes diàries de proteïna de bona qualitat, carbohidrats d’absorció lenta i greixos sans (en cada àpat).

La microbiota intestinal, gran protagonista de la salut durant la gestació i la lactància

El de la microbiota intestinal és un tema que afortunadament ha guanya terreny en el camp de la salut de l’embarassada i lactant. Cada vegada més, se sap que l’ecosistema bacterià de la mare influeix en el del nadó; i, al seu torn, la composició d’aquest –és a dir, la varietat i el tipus de bacteris– incideix en moltíssims aspectes de la salut, però principalment en l’aspecte immunitari i metabòlic.

Des del punt de vista dietètic, la microbiota intestinal pot cuidar-se, durant la gestació, ingerint aliments prebiòtics, és a dir, que alimenten els bacteris “bons”, com fruites, verdures, cereals integrals i llegums; i, també, consumint aliments probiòtics, és a dir, que contenen els bacteris que ens interessen, com els fermentats tipus quefir, xucrut, olives.

Complementació amb sentit

Històricament, la complementació en l’embaràs s’ha basat en l’administració d’àcid fòlic i algun multivitamínic, a més de ferro, si es detectaven dèficits d’aquest mineral en analítica. Això es feia –i encara es fa– de manera sistemàtica i general per a totes les gestants.

Amb la guia d’un especialista de confiança, que conegui el cas concret i, sobretot, el tipus de dieta que fa la dona, pot ser important considerar alguns complements determinats. És el cas dels complements de probiòtics, per exemple, que han demostrat que són beneficiosos per a la mare i el nadó, ja que milloren el funcionament intestinal i afavoreixen un sistema immunitari més saludable per a tots dos.

Així mateix, és interessant un reforç de DHA, ja que el consum de tres racions a la setmana de peix gras pot fallar, perquè simplement no està instal·lat l’hàbit de prendre’n en aquestes quantitats o per por d’ingerir metalls pesants, que han de evitar-se en aquesta etapa.

L’àcid fòlic, en quantitats adequades, o el ferro o la vitamina D, si hagués mancances, són també micronutrients que s’ha de valorar si hem de complementar durant l’embaràs.

La casa Cien por Cien Natural ha llançat al mercat una fórmula específica per a dones embarassades i lactants que revoluciona el mercat dels complements, ja que combina un probiòtic amb soques de bacteris beneficiosos, específicament seleccionats, amb omega-3 –principalment DHA– obtingut a partir d’oli de peix. Una càpsula de ProbiTecR Embarazo y Lactancia conté 200 mg de DHA, que és el que els especialistes recomanen com a quantitat diària recomanada per a aquest àcid gras.

D’aquesta manera, ProbiTecR Embarazo y Lactancia és un complement que, a més de tenir cura de la salut del cervell del nadó, afavoreix el funcionament correcte del sistema intestinal i immunològic de tots dos: mare i nadó. Els bacteris acidolàctics que conté –patentats, FloraActiveTM– redueixen, així mateix, el risc de vaginosi en la mare, que podria provocar un part prematur, i la probabilitat que el nadó desenvolupi al·lèrgies durant la infància.

ProbiTecR Embarazo y Lactancia té, a més, la garantia de Cien por Cien Natural, una marca amb una clara filosofia de benestar, amb anys d’experiència en la distribució de productes de màxima qualitat.