Si us heu proposat començar a cuidar-vos i a prendre-us seriosament la vostra salut i alimentació, passar-se al consum de productes bio és una decisió de la qual no us penedireu. Per fer-ho més fàcil, us aconsellem començar (i quedar-vos) amb les cistelles de productes sostenibles directes del camp a casa. Ara us explicarem tots els avantatges que tenen.

  1. Més salut

Consumint moltes verdures i fruites ecològiques ens estalviem la presència de productes insecticides, és a dir, els famosos biocides, agrotòxics gens recomanables per a la salut. Els vegetals eco tenen més concentració mineral, més vitamines, més olis essencials, més antioxidants i menys aigua, i a més són més aromàtics i, per descomptat, més saborosos.

En el cas de la carn, consumir ecològica assegura que l’animal ha estat tractat segons alts estàndards de benestar i que no ha rebut antibiòtics, motiu pel qual nosaltres tampoc en consumirem amb el producte final.

  1. Connexió amb la terra

Com es produeix i d’on ve el que mengem? La compra al supermercat ens ha omplert d’envasos plàstics que contenen verdures refrigerades, prèviament tallades i fins i tot ja precuinades, però ens ha allunyat de l’origen dels aliments. Tornar a treure la terra de les bledes i a rentar-les amb cura pot ser que ens suposi una mica més de temps, però ens aportarà molta més salut, més sabor i més sostenibilitat, a més de més consciència del que mengem.

  1. Més bona gestió de l’estrès

L’estrès s’ha convertit en el mal dels nostres temps. A La Consulta d’Etselquemenges, una de les raons més comunes per la qual els pacients diuen que els costa canviar els hàbits, menjar més sa i cuinar millor, és el temps que dediquen a la compra setmanal (de frescos) i no tant a la mensual (de secs). Fer la compra per internet i saber que cada setmana, o cada quinze dies, rebrem a casa una cistella carregada de varietat de fruites, verdures, carn, ous i altres productes frescos ens ajuda a posar ordre a la compra setmanal i a despreocupar-se d’anar a comprar i de què comprar, a més d’evitar arribar al límit de tenir la nevera buida.

  1. Planificació dels menús

Un altre dels avantatges de saber què hi haurà a la cistella setmanal és poder planificar els menús setmanals amb antelació. Tenir una idea de què menjarem cada dia per dinar –fem carmanyola o no– i per sopar, ens estalviarà el rum-rum esgotador d’haver de pensar cada dia: “I avui, què soparé?”.

  1. Menys malbaratament

Planificar els menús setmanals de tota la família és un dels principis bàsics contra el malbaratament alimentari. Tenir productes frescos limitats i proporcionals al volum de les persones que mengem a casa és crucial per no comprar de més i evitar que el menjar se’ns passi a la nevera o al rebost i haver d’acabar llençant-lo a les escombraries.

  1. Menjar de temporada

Aquesta és la mare dels ous. Sabem que la naturalesa és sàvia i que, en cada estació, la terra ens proporciona els aliments que el cos necessita en funció de l’entorn, de la climatologia… A l’estiu tindrem carbassons, albergínies, tomàquets, cogombres, préssecs i altres fruites i verdures que ajudaran a refredar l’organisme de forma natural. A l’hivern, en canvi, les verdures com les carabasses, les patates, les cols, la remolatxa o els espinacs, amb un efecte més calorífic, ajuden a regular la temperatura corporal i a mantenir-nos calents des de dins. Amb les cistelles ens assegurarem que el que mengem és el que la nostra terra produeix a l’estació que som.

  1. Més varietat de fruites i verdures i descobriment de noves varietats

L’estacionalitat va lligada al descobriment de “noves” fruites i verdures que no consumíem o que no cuinàvem. Per exemple, la xirivia o el nap són dues verdures d’arrel molt saludables que la majoria hem utilitzat tan sols per fer brous, però no com a producte per elaborar un altre tipus de receptes. Descobrir aliments com l’api-nap o incloure la remolatxa o les flors de carbassó en la dieta enriqueix els plats, aporta més varietat de nutrients i més polaritat de sabors.

  1. Recuperar varietats tradicionals i antigues de la nostra horta

Sabíeu que només a l’Estat espanyol hi ha cent cinquanta varietats de patates? La majoria de nosaltres només n’hem tastat quatre o cinc, que són les que solem trobar normalment en botigues i supermercats, ja que són les més demandades. Això ha fet que molts productors hagin anat deixant de cultivar varietats antigues, però igualment saludables i bones. Patates, carabasses, pomes o tomàquets són productes amb una infinitat de varietats tradicionals que molts productors han començat a recultivar per tal de recuperar-les i tornar-les a introduir en el mercat.

  1. Contribuir al desenvolupament dels productors locals

Quin sentit té consumir peres, raïm, pebrots, patates o espàrrecs de l’altra punta del planeta si els nostres camps són rics en aquests cultius? Com menys quilòmetres recorrin els productes des del camp fins a casa nostra, més frescos estaran i menys petjada de carboni produiran (menys contaminació ambiental pel transport). Tots són punts clau de la sobirania alimentària, que aposta per la justícia social i ecològica i que aspira a revertir el model d’agricultura industrial, transgènica, intensiva, quilomètrica i homogènia.

  1. Estalvi econòmic

Els productes de temporada són naturalment més barats, ja que són els que la nostra terra produeix de forma natural sense necessitat de passar per hivernacles. A més, comprar directament al productor estalvia el marge de benefici que apliquen els distribuïdors i comercialitzadors de la cadena alimentària habitual.

On es poden comprar?

Si ja us hem convençut, només us queda provar-ho! Afortunadament, ja hi ha un munt de productors que porten les cistelles de fruita i verdura fins a la porta de casa, però avui volem presentar-vos Disfruta&Verdura, agricultors que serveixen des de fa ja més de deu anys i que porten els seus productes frescos i sostenibles a llars de tot el país. Entre els seus punts forts, destaquen la varietat de caixes que ofereixen, plenes de salut i sabor (també poden incloure carn, ous, olives o altres productes), i que les collites es fan diàriament i només passen entre 24 i 48 hores des que es recullen els productes fins que es reben a casa.

A Disfruta&Verdura tenen una xarxa d’agricultors de tot el país per assegurar una gran varietat de productes, a més d’una horta pròpia ecològica a Cambrils, en mans de joves agricultors i enginyers agrònoms, molts dels quals pertanyen a famílies que ja fa cinc generacions que conreen la terra.

Passeu-vos a les cistelles de productes directament del camp i gaudiu de més salut i més gust mentre contribuïu a un model alimentari més just i sostenible.

Regal amb la primera comanda

Els lectors d’Etselquemenges tindreu una xocolata ecològica amb ametlles de regal amb la primera comanda a Disfruta&Verdura.

Només heu de fer servir el codi SOYCOMOCOMO en el procés de compra.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor