Segons l’OMS, l’obesitat infantil és un dels problemes de salut pública a escala mundial més greus del segle XXI. L’Estat espanyol, concretament, se situa en el grup definit amb un percentatge de més del 25% d’excés de pes, a prop dels països amb xifres més altes.

L’alimentació i l’activitat física són factors clau en el desenvolupament de l’obesitat infantil. El sedentarisme s’ha convertit en una amenaça per als nens i joves, ja que passen més hores asseguts davant d’ordinadors o videoconsoles. Podem trobar-nos, si no fem res, davant la paradoxa que, en el moment històric de més coneixement i desenvolupament tecnològic, les noves generacions seran les primeres amb menys esperança de vida respecte de generacions anteriors.

Però l’obesitat i l’excés de pes no són simplement un problema estètic, sinó que representen un autèntic problema social de salut, amb implicacions importants a curt, mitjà i llarg termini, tant físiques, com emocionals i socials. Repercuteixen en la persona que té obesitat, però també tenen conseqüències econòmiques i en el sistema sanitari.

Fa dos anys, des de l’Institut DKV de la Vida Saludable, vam llançar DKVApptívate, un projecte que reuneix diferents iniciatives que busquen impactar en nens i joves, però també en famílies, per tal de provocar un canvi d’hàbits i d’estil de vida de nens i adolescents cap a altres de més saludables.

Per tal d’intentar arribar a nens i joves hem fet servir el seu llenguatge i el seu mitjà, un videojoc, i hem involucrat quatre youtubers amb audiències milionàries entre aquest públic.

A més, altres accions més convencionals com tallers d’hàbits saludables per a nens, el I Estudi sobre l’obesitat infantil a Espanya, o l’Escola de la Milla aporten sentit i globalitat al projecte.

la Càtedra DKV d’Educació per a la Salut de la Universitat de Pares ofereix a les famílies, de manera gratuïta, continguts sobre com educar els nens i com enfrontar-se a diferents situacions en relació amb l’alimentació.

La col·laboració amb la Fundació Universitat de Pares no pot ser més positiva, ja que ens ha permès arribar a molts pares i mares, conscienciar-los de la magnitud del problema i proporcionar-los recursos per poder enfrontar-se al problema.

Som conscients que només el compromís de tots els agents implicats, de manera transversal, farà possible un canvi d’hàbits real que podrà aconseguir que els nens i nenes tinguin una vida més saludable i un futur millor.