Per què necessitem DHA i no un altre omega-3? És important diferenciar entre els diferents omega-3 i aprendre a llegir les quantitats i qualitats de cada DHA del mercat.

El DHA o àcid docosahexaenoic és un tipus d’omega-3 clau per a l’estructura de les membranes de les cèl·lules de la matèria gris del cervell i per a les connexions neuronals. És necessari per al funcionament correcte del sistema nerviós, la vista, i la formació del futur nadó (atenció, embarassades!). Per altra, banda, també activa la producció de prostaglandines de tipus 1 i eicosanoides i, per tant, té un efecte antiinflamatori molt important.

És important prendre el DHA en la concentració més alta possible, ja que els àcids grassos essencials competeixen entre si i es resten efectivitat. Tenim massa omega-6, que és una de les causes de l’augment de les malalties inflamatòries, que poden ser precursores de malalties degeneratives.

L’altre omega-3 important és l’EPA, però en necessitem molt poc i el cos el fabrica a partir del DHA, cosa que no passa a l’inrevés. De fet, l’organisme, que és molt savi, acumula el DHA que ingerim, però després de 48 hores elimina l’EPA. dha_cat

Les dones del segle XXI: Tot i intentar millorar cada dia la nostra alimentació, de tant en tant acabem menjant malament, ens passem la setmana amunt i avall, qui més qui menys tenim nervis i ansietat, la menstruació ens pren energies i minerals, tenim exàmens o massa coses al cap, i/ o problemes de visió. Les dones del segle XXI necessitem prendre complements perquè en general tenim dèficit de ferro, magnesi, vitamina A, vitamina D i DHA. Podem obtenir DHA del peix blau o d’algues (Crypthecodinium cohniiSchizochytrium). Però encara que augmentem la ingesta d’aquests aliments, mai podrem arribar a les dosis que obtenim amb la complementació. Si el que volem és fer una cura o restaurar el que gastem, amb dos cops de peix blau a la setmana no en tenim prou.

Les embarassades i dones que es vulguin quedar embarassades han de vigilar molt el consum de peix blau per evitar metalls pesants innecessaris. 14734173-rice-bran-and-germ-oil-capsules--source-of-omega-3

A l’hora de prendre complements d’omega-3 cal saber:

  • La durada i la dosis del “tractament” (depèn de la necessitat; per tant cal consultar al nutricionista).
  • La confiança que ens dóna la marca que escollim: aquests àcids grassos es poden oxidar si no han rebut un bon tractament o si han estat sotmesos a altes temperatures, com és el cas de la destil·lació molecular. Un oli sotmès a altes temperatures no preserva els sis dobles enllaços de la molècula del DHA, a través dels quals es produeix la connexió entre neurotransmissors i receptors.
  • La concentració de DHA que té l’oli encapsulat. Actualment la concentració més alta de DHA que s’aconsegueix és del 80% i és de la casa Ifigen, que a més té un complement que afegeix els nutrients que ens falten a les dones catalanes en edat fèrtil, embarassades i alletadores: l’Oligen Donna. També tenen l’Oligen Vision, amb els antioxidants específics per a l’ull (luteïna i zeaxantina) i l’Oligen Sugar Control, per regular els nivells de glucosa (amb extracte de canyella i picolinat de crom).
  • La diferència amb el tipus d’oli (omega-3) que prendrem: hi ha olis en forma d’etil èster (que no s’assimilen bé) i en forma de triglicèrid. Dins dels triglicèrids, és important saber si l’oli és químic o enzimàtic. Els enzimàtics preserven els dobles enllaços de la molècula i no tenen residus, metalls pesants que no podem eliminar, ni polímers, que són un residu dels olis químics.
  • El DHA s’ha de prendre amb els àpats.

Sorteig de 5 paquets de DHA Oligen Donna

72_600x600Complement indicat per a la dona. Ric en DHA al 80% en forma de triglicèrid enzimàtic + vitamines A, D, C, B1, B2, B5, B6, B9, B12 + magnesi, ferro, iode, zinc, coure, manganesi, seleni, crom i molibdè.

Quin complement prens actualment per a quedar-te embarassada o si estàs embarassada o donant el pit?

Escriu-nos un correu a info@etselquemenges.cat Entre totes les respostes dijous 17 de juliol sortejarem 5 paquets de DHA OLIGEN DONNA, que s’enviarà al domicili dels guanyadors.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic