Encara que soni estrany, l’intestí té una activitat neuronal important semblant a la del cap. El sistema nerviós que forma part d’aquest intestí és el nostre segon cervell. Moltes vegades, l’estat d’ànim, el pensament o el rendiment intel·lectual depenen de la salut del sistema digestiu. Tenir resistències com flatulències, males digestions, diarrees o restrenyiments ens irrita i busquem desesperadament alguna solució per eliminar aquesta simptomatologia tan desagradable. Hem de ser conscients i entendre que cal una constància i un període de tractament llarg per poder recuperar l’equilibri intern.

És molt important cuidar el cos i mantenir el sistema digestiu estable per tal de poder aconseguir una salut física i mental.

BauchschmerzenProu de malestar intestinal!

Actualment, molta gent té alteracions gastrointestinals –diarrea, restrenyiment, digestions pesades, flatulències, acidesa…– per causes molt diverses: malaltia de Crohn (malaltia autoimmune que provoca una inflamació intestinal), còlon irritable (molèsties i dolor intestinal amb alternança o cronicitat de diarrees i restrenyiment), síndrome de mala absorció intestinal (hiperpermeabilitat intestinal que permet la filtració de macromolècules “tòxiques” a través de la paret de l’intestí i que provoca cansament, estrès… i, fins i tot, i de manera indirecta, tendinitis, dolor ossi, acne…), celiaquia (intolerància al gluten), intoleràncies o al·lèrgies alimentàries sense determinar, mals hàbits alimentaris, siguin alteracions horàries o dietes desequilibrades. Primer de tot, caldria anar al metge per saber exactament quin és el problema i, llavors, escollir el tractament més adequat per tal de disminuir la simptomatologia i saber si pot erradicar el problema. De totes maneres, i en qualsevol cas, una bona opció seria consumir algun tipus de complement alimentari.

De quins complements alimentaris estem parlant?

Un inici de tractament per tractar la simptomatologia anterior seria prendre alhora L-glutamina, prebiòtics i probiòtics. La L-glutamina és un aminoàcid no essencial sintetitzat per l’organisme gràcies als aliments. Es troba en altes concentracions en les fibres musculars i repara aquests mateixos teixits després d’un esforç físic; de fet, és un complement bàsic per als esportistes. A més, cicatritza i repara les parets intestinals i evita les permeabilitats gàstriques, cosa que ens permet absorbir millors els aliments. Per tant, és un complement bàsic per assegurar el màxim profit de tot el que ingerim, tant aliments com complements.

Convé especialment a pacients amb celiaquia diagnosticada de manera tardana per tal de reparar les microvellositats intestinals, ja que han estat agredides durant molt de temps pel gluten, una substància agressiva per a l’intestí.

Els aliments d’origen animal són una font rica d’aquest aminoàcid (ous, porc i pollastre); sobretot les carns crues i, entre els peixos, el salmó. Cal consumir tots aquests productes de la manera més natural possible, és a dir, sense que hagin estat alimentats amb hormones o altres substàncies, com més ecològics millor.

Els llegums, els cereals integrals i els lactis també són una font important de L-glutamina; sobretot els formatges frescos i els iogurts.

Els prebiòtics i probiòtics ens permeten recuperar la flora intestinal, millorar les digestions, regular el trànsit intestinal… De totes maneres, cal diferenciar-los.

Els prebiòtics són ingredients no digestibles, com els fructoligosacàrids (FOS), la fibra i la inulina, que permeten el creixement de bacteris vius, com són els probiòtics (bifidobacteris i Lactobacillus); és a dir, es consideren l’aliment d’aquests últims.

Els prebiòtics els podem trobar a la fruita, verdura, en aliments que ens aportin fibra alimentària; especialment, les xicoires…

No tenen efectes secundaris.

Els probiòtics són aliments amb microorganismes vius que, com que estan actius, ens permeten estabilitzar la flora intestinal i reforçar el sistema immunitari. Per tant, serveixen per tractar diarrees, restrenyiment, còlon irritable, malaltia de Crohn, reforcen la flora intestinal després d’un tractament farmacològic d’antibiòtics, regulen les flatulències i el trànsit intestinal…

  • Els més habituals són els Lactobacillus acidophilus, el Lactobacillus casei, Bifidobacterium longum
  • Són aliments probiòtics els iogurts frescos, el quefir, altres llets fermentades…
  • No tenen efectes secundaris excepte si hi ha immunodeficiències; llavors caldria consultar-ho al metge. ja que aquests bacteris actuarien com a patògens.
  • Per tal de tractar el restrenyiment i controlar altres aspectes com el colesterol o el sucre és recomanable incloure fibra alimentària a la dieta.
  • Hi ha tant fibra soluble (civada, llegums…) com insoluble (cereals, grans sencers…). La primera és més adequada per controlar el colesterol i els nivells de glucosa en sang; i la segona, per evitar el restrenyiment.

Cal destacar la clorel·la, alga verda amb propietats depuratives importants (ajuda a eliminar toxines i metalls pesants) que regula el trànsit intestinal. Aporta oxigen a les cèl·lules, revitalitza i aporta energia i nutrients. És una alternativa per tal de poder regular el restrenyiment i depurar l’organisme.

Actualment, i encara poc divulgada, tenim la llet d’euga, que és una alternativa per regenerar la flora intestinal i, per tant, evitar molts dels símptomes descrits en aquest article. Reforça a la vegada el sistema immunitari i ens ajuda a millorar l’absorció dels aliments. Regula eficaçment els brots de diarrees en les malalties de còlon irritable, Crohn…

La conclusió és…

Mantenir una salut intestinal és la base del benestar físic i mental. Cada vegada hi ha més casos d’intoleràncies alimentàries, digestions pesades, cicles de diarrees i restrenyiments… Cal tenir en compte la qualitat, la procedència i la manera com han estat tractats els productes que ingerim i eliminar els que ens perjudiquen, ja que això pot definir les resistències que manifesta l’organisme. Afegir complements alimentaris com a hàbit quotidià és la manera d’aportar una ajuda positiva per adquirir una bona estabilitat interna.

Davant de qualsevol simptomatologia, és important descobrir-ne la causa. Gairebé mai relacionem els dolors ossis o articulars o l’acne amb la possibilitat de tenir alguna intolerància o al·lèrgia a algunes proteïnes que alteren el benestar de l’intestí.

Cal destacar, també, la vitamina D, que, encara que sembli estrany que aparegui en aquest apartat, és una de les vitamines més bàsiques i, alhora, de les quals tenim més dèficit. Els aliments que consumim la contenen en baixes concentracions, però la font més important de síntesi és la radiació solar. Aquesta vitamina no només ajuda a fixar el calci als ossos, sinó que, a més, reforça el bon funcionament del sistema immunitari i controla el sistema nerviós (estats d’ansietat, depressió…). Per tant, és molt important tenir el tracte digestiu ben reforçat per tal de poder-la absorbir al màxim a través dels aliments i exposar-se al sol uns minuts al dia per mantenir uns nivells estables i constants.

pileje-lactibiane-reference-30-capsulesFarmacia Internacional recomana:

Salut gastrointestinal: un possible tractament seria prendre un probiòtic com Pileje Lactibiane Reference, 1 sobre o comprimit al matí en dejú. Seguidament prendre Inovance Tolerancia (L-glutamina, zinc, vitamina D i clorel·la), un comprimit uns 15 minuts abans de cada àpat. Les persones amb còlon irritable o Crohn, per exemple, poden prendre dues càpsules de llet d’euga al dia.

Pel que fa a la dieta, us recomanem consumir formatges frescos, fruites, verdures fresques i productes d’origen animal, però de procedència ecològica; i també prendre, de manera moderada, cafè (és preferible substituir el cafè per infusions) i alcohol, ja que són productes que irriten les microvellositats intestinals.

Us animem que, davant de qualsevol dubte d’intolerància i al·lèrgia alimentària, us feu una prova per detectar aquests problemes mitjançant una petita mostra de sang que analitzaran al laboratori.

*A tots els lectors d’Etselquemenges que expliquin que han llegit aquest article, Farmacia Internacional aplicarà un 10% de descompte al probiòtic Pileje Lactibiane. Sol•liciteu informació a Farmacia Internacional. C/Consell de Cent, 312. Cantonada Passeig de Gràcia. Barcelona. Aquest descompte és vàlid fins al divendres, 27 de desembre.

Per a més informació de productes / Marques comercials:

● Pileje Lactibiane Reference

● Nature’s Plus Ultra Probiótico

● Nutergia Ergyphillus Plus o Ergyphillus Confort

● Solgar L-Glutamina 500 mg

● Vitae Vitaclhorella

● Equi Llet en pols o càpsules

● Orthonat Transitum

● Inovance Tolerancia

 

Mireia-SegarraMireia Segarra
Farmacèutica a Farmacia Internacional i especialista en nutrició ortomolecular.

Per a més informació de productes o consultes:
Info@farmacia-internacional.net
www.farmacia-internacional.net
https://www.facebook.com/Farmacia.Internacional.es

 

WebRep
currentVote
noRating
noWeight