Fer el pas d’una alimentació convencional a una de més saludable acostuma a ser un procés llarg. Pel camí, i a mesura que descartem productes i aliments que no ens fan cap bé, també n’anem descobrint i incorporant de nous que enriqueixen cada cop més la nostra cuina, a més de fer-nos sentir molt millor. Si el tema ens apassiona, el nostre coneixement sobre cuina i benestar es fa cada cop més extens i aquest camí de descoberta sovint ens porta a obrir la consciència cap a altres territoris: si mengem net, per què no fem també la transició cap a una cosmètica ecològica? Per què no triem productes de la llar sense tòxics? Per què no donem pinso saludable o directament aliments sans a les mascotes? Per què no deixem de banda els productes químics per a les plantes o per a l’hort urbà? Per què no ens esforcem d’una vegada per totes a fer més esport o a passar més temps a l’aire lliure i a la natura?

Prendre les regnes de la pròpia salut, des d’una visió holística, implica abastar totes aquestes qüestions i escollir i actuar, dia a dia, amb consciència.

Espais naturals, de lleure i de salut

Afortunadament, trobar espais per comprar, aprendre i divertir-se, i que tinguin en compte tots aquests factors, ja no és tan difícil. Si viviu a l’àrea metropolitana de Barcelona, heu de visitar el Garden Center Bordas, un espai de lleure de cinc hectàrees de terreny amb jardins, parcs i horts al municipi de Gavà, que també té una agrobotiga amb productes ecològics, de proximitat i de temporada, de productors del mateix Parc Agrari del Baix Llobregat.

 

Podeu anar fins i tot a passar-hi el dia, ja que ofereixen un bon grapat d’activitats gratuïtes per a petits i grans vinculades a la salut i al benestar, com ara classes d’alimentació, de ioga, de teràpies naturals o de jardineria sostenible. Per això moltes famílies i escoles venen a aprendre jardineria i horticultura, a embrutar-se les mans i a recuperar el contacte i el vincle amb la terra que tant trobem a faltar els de ciutat. De fet, els jardiners i els paisatges del Garden han adequat molt els horts i els jardins a les preferències dels més petits perquè hi trobin un espai obert i engrescador per aprendre i passar-ho bé amb cabanes, sorals, laberints, hotels d’insectes o observatori d’aus, a més de proporcionar-los eines de petits jardiners perquè posin en pràctica tot el que aprenen.

Al Garden hi trobareu un espai relaxant, lluny del nucli urbà i ben a prop del mar, amb una gran extensió verda de flors i plantes tractades de forma respectuosa amb el medi ambient i amb criteris sostenibles com ara la minimització de l’ús de l’aigua com a recurs limitat o bé la utilització d’adobs, substrats, fitosanitaris o planters amb certificats ecològics.

Plantes i horts urbans a casa

És molt possible que, si visiteu el Garden, sortiu amb ganes de cultivar un jardí o hort urbà, si és que encara no en teniu. Tenir-ne cura i veure com creixen les plantes o aliments ecològics que hem plantat és una manera fantàstica i molt pedagògica per tenir contacte diari amb la terra, d’aprendre els ritmes de la natura i l’origen del que mengem, i també de fomentar l’autoconsum i d’estalviar, perquè no caldrà que comprem tot el que decidim plantar. Si en cultiveu un, us fareu un favor a vosaltres mateixos i a la natura!

(Podeu començar amb les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries, que, a més de ser molt saludables i versàtils a la cuina, atrauen insectes beneficiosos, i protegeixen la resta de plantes de plagues i malalties).

Una altra manera tradicional d’incloure més natura a casa és tenir-hi plantes naturals: és una de les maneres més boniques de decorar i us ajudaran a purificar l’aire de forma natural. Al Garden Center Bordas també hi ha una gran selecció de tota mena de plantes d’interior i d’exterior, així com tot el que necessiteu per cuidar-les de forma natural i sostenible i experts en la matèria que us ajudaran a triar la millor opció.

Visiteu-lo i gaudiu d’un espai que harmonitza a la perfecció bellesa, natura, salut i sostenibilitat!

 

Garden Center Bordas / Avinguda del Mar s/n, Gavà – Tel. 93 638 17 80

Obert cada dia de la setmana. També diumenges i festius. De 10.00 a 20.00 h

www.jardineriabordas.com

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor