Tot el que ens posem a la pell té la capacitat d’arribar al torrent sanguini i afectar-nos. Per això, fer servir productes sense químics, orgànics i vegans és el millor regal per fer a la nostra pell aquest Nadal.

Durant tot el dia tenim la pell en contacte amb diferents productes: sabó, perfum, xampú, desodorants, maquillatge… No estem parlant d’un moment puntual, sinó d’un continu que pot acabar passant-nos factura.

Fem un petit exercici. Entreu al bany i trieu un pot a l’atzar (sabó, xampú, desodorant, cosmètica…). Quants ingredients dels que llegiu podeu reconèixer? Segurament molt pocs.

Molts d’aquests ingredients poden ser molt nocius per a la pell (el 60% del que hi posem és absorbit per l’organisme), però també per als òrgans i hormones, ja que tenen la capacitat de provocar desajustaments. Així que, després de canviar l’alimentació, aquest és el següent pas per tenir una vida més saludable.

Natural o ecològic?

Però primer de tot, vull que quedi clara la diferència entre natural i ecològic, ja que són dos termes que poden confondre’ns.

La paraula natural és un concepte força genèric i lax i que apareix de manera recurrent en diversos productes. Quan pensem en natural, solem associar-ho a un aspecte positiu. Tanmateix, és això cert? Que sigui natural no implica que sigui més respectuós amb el medi ambient ni la salut, ja que no implica que hagi passat uns controls que sí que han superat els productes ecològics. Així que hem de bandejar la idea que una cosa serà millor només pel fet de ser natural.

D’altra banda, ecològic fa referència al fet que l’ús dels seus ingredients compleix una normativa que garanteix la salut del medi ambient i el benestar animal i, en conseqüència, el producte serà més respectuós amb la nostra salut.

Els beneficis de la cosmètica ecològica i vegana

Així que, si encara feu servir productes no orgànics perquè no sabeu els beneficis de l’alternativa, seguiu llegint. Us asseguro que fer el canvi valdrà la pena.

La pell absorbeix els ingredients adequats

Els productes orgànics certificats estan fets de plantes i altres ingredients poc nocius per a la pell. I, el més important de tot, aquests ingredients han crescut sense productes químics de síntesi, pesticides, herbicides, fertilitzants sintètics, additius, ni han estat genèticament modificats. Són la millor manera d’assegurar-nos que el que absorbeix el cos no és perjudicial.

És millor per a la pell

Encara que alguns dels ingredients típics de la cosmètica convencional poden tenir una acció més ràpida, també solen ser més invasius i causar danys imperceptibles. Per això, és important apostar pels beneficis a llarg termini i no per efectes que puguem veure de manera immediata.

El problema de l’ús prolongat d’alguns dels ingredients típics de la cosmètica convencional (com bases de detergents per fer escuma, vaselines i parafines derivades del petroli, ingredients acabats en –ETH o –PEG, bronopol, entre d’altres) és que poden acabar fent mal i afeblint la pell mentre el cos s’enfronta a substàncies estranyes. Això, a la llarga, acaba provocant un envelliment prematur i un risc més alt de desenvolupar taques solars.

En canvi, l’ús d’ingredients més respectuosos pot ajudar a calmar, nodrir, hidratar i mantenir una pell suau. Un resultat més lent, però també més eficaç.

No produeixen reaccions al·lèrgiques

Els productes orgànics solen causar menys quantitat de reaccions al·lèrgiques, inflamació o irritació que els productes no orgànics. En canvi, hi ha moltes persones amb alteracions de pell després d’haver-se aplicat cosmètica convencional.

No està testada en animals

Aquest tipus de productes no poden ser testats en animals, per la qual cosa, si els fem servir, ens assegurem que no hi ha hagut sofriment animal durant el procés de producció.

Ajudem a preservar el medi ambient

Com que no porten pesticides ni altres tòxics ambientals, no deixen una empremta nociva sobre la terra. A més d’això, els envasos han de ser biodegradables, per la qual cosa ajudem a minimitzar l’impacte ambiental i donem suport a la sostenibilitat.

La millor opció per reduir encara més aquest impacte ambiental és optar per marques locals i de proximitat. Donarem suport al comerç local i a més reduirem l’impacte mediambiental.

Algunes marques com Herbora senten un gran compromís amb el medi ambient. En concret, Mimesis Sensations, la seva línia d’alta cosmètica natural està pensada per cuidar la pell de manera respectuosa i també el medi ambient.

Tots els seus productes tenen la certificació ACENE BIO i ACENE VEGAN, cosa que garanteix que contenen ingredients naturals, de procedència ecològica i certificada que no porten cap ingredient d’origen animal i que no han estat testats en animals.

La gamma està formada per productes naturals indicats per a la pell del rostre, com un exfoliant facial a base de pinyol d’albercoc, un sèrum concentrat amb ingredients i extractes vegetals, o quatre mascaretes monodosi 100% naturals.

Invertiu en salut i canvieu a la cosmètica ecològica si encara no heu fet el pas.