L’esmorzar és la gran assignatura pendent de molts de nosaltres. Hi ha qui no té gana i no esmorza, qui necessita el cafè tant sí com no per arrencar el dia, qui dona per fet que ha de ser dolç i qui és més d’entrepà amb embotit.
Si no tenim gana, no cal menjar res, però sí en tenim, incloure vegetals és la millor opció per començar el dia. Les hortalisses són la base d’una alimentació saludable, no només per dinar i per sopar; també és ideal que formin part de l’esmorzar.
Les verdures aporten poques calories, però molts nutrients; res a veure amb alguns esmorzars típics –com el bol de cereals d’esmorzar– carregats de sucre o pocs nutrients.
Beneficis de les verdures
- Aporten molts micronutrients: vitamines, minerals i fitoquímics.
- Són riques en fibra i aigua, que ajuden a millorar el trànsit intestinal.
- Contenen fibra fermentable, que serveix d’aliment a la microbiota intestinal sana (acció prebiòtica). A més, sacien.
- Tenen antioxidants, que contraresten l’acció dels radicals lliures.
- Tenen clorofil·la, que oxigena la sang, combat infeccions i desintoxica el cos de metalls pesants, entre d’altres.
- Són unes grans aliades per perdre pes, per baixar la inflamació i eliminar tòxics.
Com podem incloure vegetals a l’esmorzar
Amb una mica de planificació no és gens difícil i el cos ho agrairà eternament. L’ideal ésrecuperar els hàbits dels nostres avis, que menjaven restes del dia anterior. Vet aquí uns quants exemples que només hauríeu de treure de la nevera i escalfar, si cal:
- Crema de verdures amb llavors o fruita seca esmicolada per sobre
- Brou de verdures amb miso i ou escumat
- Torrada de pa qualitat amb verdures a la planxa o al forn que ja tinguem cuinades
- Verdures del dia anterior amb encenalls de pernil ibèric
- Hummus amb bastonets de pastanaga i api
- Truita de carbassó
També podem recórrer a productes saludables quan no tenim temps o no ens queden sobres del dia abans. Una molt bona opció son els nous productes de El Huerto de La Piara, 100% vegetals, sense additius ni lactosa. L’oferta és variada: de carbassó, de carxofa, d’espàrrecs verds, d’albergínia i alls tendres o de pebrots vermells, grocs i ceba. També hi ha dips vegetals d’albergínia i tahina, carxofa i olives, hummus clàssic i hummus amb curri, que ens fan més fàcil la tasca d’incloure verdures a l’esmorzar.
Tots estan envasats hermèticament i han estat sotmesos a la dutxa maria. Aquest sistema, similar al tradicional bany maria, permet conservar els productes molt més temps amb les màximes garanties organolèptiques i nutricionals.