L’esperança de vida ha anat augmentant durant les darreres dècades. El concepte de longevitat és cada dia més present en el nostre dia a dia, però, a la llarga, el més important és poder viure una vellesa amb la màxima qualitat de vida possible, amb autonomia.

dona contenta

Tenir inculcats uns hàbits alimentaris saludables, la pràctica d’exercici físic, evitar l’exposició a tòxics tant ambientals com els relacionats amb el tabac i l’alcohol, controlar patologies de risc en auge (malalties cardiovasculars, accidents cerebrovasculars, malalties degeneratives, depressió, etc.) mitjançant proves mèdiques per a la prevenció dels riscos, etc. són, entre d’altres, un conjunt de factors que ens permetran arribar a la vellesa de manera òptima i poder-ne gaudir de veritat.

Parlem del silici: Quina importància té per al nostre organisme?

Tenir una bona salut articular, òssia, cardiovascular, etc. ens permetrà gaudir de la nostra vellesa de manera satisfactòria.

El silici és un oligoelement essencial per a l’organisme humà. És present a tots els organismes vius, on intervé en nombroses reaccions metabòliques i exerceix múltiples funcions:

  • Intervé en el creixement i el desenvolupament embrionari.
  • És indispensable, tant des del punt estructural com funcional, per a la formació de teixit conjuntiu en alguns dels seus components, com el col·lagen i l’elastina, i mantenir la seva resistència i integritat.
  • Té una acció indispensable en la formació de l’esquelet (cartílags, lligaments, tendons i teixit ossi) i en la incorporació i fixació del calci a l’os. És important l’acció del silici en dones postmenopàusiques amb osteoporosi, ja que no només inhibeix la resorció de l’os, sinó que incrementa el volum trabecular i també la densitat mineral.
  • L’acció reforçadora del silici sobre el teixit conjuntiu es pot evidenciar pels efectes sobre l’artritis degenerativa o artrosi quan comporta una degeneració i fins i tot desaparició d’aquest teixit.
  • És de gran interès per reforçar la pell (redueix l’aparició de les arrugues i ajuda a millorar-ne l’elasticitat), cabells i ungles.
  • Té un paper rellevant en la regulació del sistema immunitari del cos humà. Es troba en alta concentració en òrgans i glàndules com el tim i les glàndules suprarenals.
  • Intervé en l’elasticitat de les artèries (relacionat amb lesions ateromatoses) i, per tant, és essencial per al manteniment saludable dels vasos sanguinis.

Per tant, resumint les principals aplicacions potencials del silici, la seva acció és essencial durant l’etapa gestacional; essencial també per augmentar la densitat mineral òssia en l’osteoporosi i l’osteopènia (salut osteoarticular) i per donar suport a la salut cardiovascular i de la pell, cabells i ungles.

Destaquem el silici i el suport a la salut cardiovascular!

La major part del silici de l’organisme es troba en teixits connectius com l’artèria aorta. Aquí destacaria la seva possible acció preventiva de l’ateroesclerosi actuant a tres nivells:

  • protegint la paret arterial
  • disminuint els nivells de colesterol
  • aportant una acció hipotensora

Els estudis experimentals duts a terme des dels anys 60 fins als nostres dies han demostrat el paper constitutiu i protector del silici sobre les fibres elàstiques de les artèries. La pèrdua de silici fa que les fibres elàstiques es facin més fràgils i es fragmentin, cosa que n’afavoreix la permeabilitat als lípids. S’aprecia un augment dels dipòsits de greix i calci a les parets arterials.

Com podem apreciar, l’acció del silici en la conservació del sistema cardiovascular i la prevenció de possibles accidents cardíacs o cerebrals és bàsica. El reforç dels teixits i els vasos també dificulta la migració de cèl·lules canceroses i així es prevenen possibles metàstasis.

Quines són les fonts alimentàries riques en silici?

La major part de silici és present a la fibra dietètica, és a dir, en aliments com vegetals, cereals integrals, cua de cavall en pols, ortigues, bambú i marisc (les concentracions de silici són baixes en aliments d’origen animal).

Avui dia el consum de fibra dietètica és menor, cosa que pot ser l’origen d’altres problemes com el restrenyiment, la diverticulosi, hèrnies, etc., que amb una aportació correcta de fibra dietètica es podrien corregir o prevenir. A més, la poca fibra que es pren actualment conté menys silici que la dels segles passats.

Quin complement alimentari de silici ens podria ajudar?

La biodisponibilitat del silici dietètic és del 40% i s’absorbeix principalment a través del duodè. L’edat i patir certes patologies fan disminuir aquesta absorció. El sexe també influeix en les reserves de silici, ja que s’observa un 35% menys de silici al teixit muscular de la dona que al de l’home (possible explicació del diferencial de força muscular entre els dos sexes). Per això s’aconsella la complementació.

Els complements comercialitzats més habituals es basen en el silici orgànic en solució bevible, que aporta silanol en diferents concentracions, i la resta del líquid és aigua desmineralitzada filtrada i tractada amb carboni actiu. Moltes presentacions reforcen la formulació del producte amb altres ingredients com el col·lagen marí hidrolitzat, l’àcid hialurònic i el magnesi.

El laboratori de productes naturals MCA ofereix Silancol Plus 1000 (silici orgànic bevible i en càpsules) i Silancol Derm-Facial (crema facial) amb una formulació de silici altament biodisponible.

La barreja d’ingredients de la gamma Silancol Plus 1000 es basa en silici biodisponible en forma d‘àcid silícic estabilitzat sobre col·lagen marí hidrolitzat, àcid hialurònic i magnesi.

El col·lagen marí hidrolitzat estimula la regeneració del cartílag i evita el desgast de les articulacions, a més d’afavorir el tractament de malalties reumàtiques com l’artrosi, l’artritis reumatoide, l’espondilitis anquilosant i l’osteoporosi; ajuda a disminuir el dolor articular, l’ossi i el consum d’analgèsics; enforteix cabells, ungles i dents; té acció antioxidant i enforteix i reforça el sistema immunitari.

L’àcid hialurònic protegeix la superfície del cartílag, evita el fregament entre els ossos i millora la mobilitat de les articulacions, a més de mantenir la pell en perfectes condicions d’hidratació i elasticitat per la seva alta capacitat de retenció d’aigua.

El magnesi contribueix al creixement dels ossos i col·labora en el funcionament dels nervis i els músculs, regula el ritme cardíac normal, condueix els impulsos nerviosos i enforteix l’esmalt dental.

Silancol Derm-Facial es basa en un gel de silici orgànic amb col·lagen hidrolitzat (enforteix i hidrata la pell, suavitza línies fines d’expressió i arrugues facials), juntament amb altres ingredients que permeten presentar aquesta formulació en format gel.

Ara que ja coneixem una mica més les funcions i les propietats del silici orgànic, és el moment de posar en pràctica la medicina preventiva i correctora per tenir una millor qualitat de vida!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud