La paraula àloe ve del mot àrab alloeh, que significa “substància amarga i brillant”.

L’àloe té tres parts: la pell, que conté una part externa més cerosa i una altra capa interna; l’aloïna, de sabor amarg i amb capacitat per laxar i irritar; i la polpa, que és la capa de gel interna utilitzada per preparar diferents solucions.

L’Aloe vera ha estat catalogat durant anys com una planta excel·lent per tractar  problemes cutanis. La veritat és que els efectes que té sobre la pell són ben coneguts i comprovats; però, és molt més que una pomada  per a les coïssors, ja que les meravelles que aconsegueix externament també es poden aplicar al seu consum, amb molts efectes sobre el metabolisme.

L’àloe és ric en vitamines (com A, C, E i grup B), minerals (zinc, coure, ferro, calci…), àcids grassos essencials i àcids orgànics, nutrients que conflueixen en sinergies per a uns resultats òptims sobre la pell.

Externament, té la capacitat de penetrar en totes les capes de la pell i és ric en mucílags, de manera que ajuda a regenerar, hidratar, oxigenar i enfortir les cèl·lules de la pell.

Les propietats de l’àloe són moltes. A continuació, us en detallem algunes:

 • Afavoreix la cicatrització i la regeneració cel·lular.
 • Té acció antioxidant.
 • Hidrata i calma la pell irritada (rascades, afaitat, eritemes…).
 • Refresca i alleuja les picades d’insectes.
 • És un ingredient estrella de cosmètics (augmenta la flexibilitat i rejoveneix).
 • Gel base per a massatge: es pot associar a olis essencials.
 • Compatible per a pells acneiques, psoriasi, dermatitis…

A més d’aquestes accions, l’àloe també actua internament, ja que proporciona vitalitat de forma general, i ajuda a combatre la fatiga.

 • És una font de nutrients i afavoreix la hidratació.
 • Augmenta la sensació de sacietat.
 • Tradicionalment es fa servir per hidratar i protegir úlceres bucals o aftes.
 • Resulta ideal per a situacions d’acidesa estomacal, gastritis, inflamació, intestí permeable i úlceres.
 • Després dels àpats, actua com a digestiu i redueix la cremor.
 • És un regulador intestinal (algunes parts de la planta contenen antraquinones com l’aloïna, d’acció laxant). És una bona alternativa en casos de restrenyiment.
 • Alguns dels polisacàrids que té, com l’acemannan, ajuden a reforçar el sistema immunitari.

L’àloe es pot trobar en diferents formats segons les nostres necessitats. Si el volem per a ús tòpic, podem trobar pomades, gels, cremes o cosmètics, entre altres. Si parlem de consum intern, hi ha sucs que es poden afegir a batuts, gaspatxos o sucs de fruites o verdures si el trobem massa amarg.

Lily of the Desert Organic Aloeceuticals

Entre els productes de la seva gamma podem trobar:

Gel d’àloe 99% (Gelly): gel per hidratar mans i cos, que ajuda a mantenir la pell hidratada i suau, i aporta una ràpida acció calmant i reparadora. Molt eficaç per a pells sensibles.

Gel d’àloe 99,5% bevible: gel d’ús intern, elaborat a partir del suc de fulles fresques senceres de la planta. Amb una textura més densa, que augmenta l’adherència sobre les parets del tracte gastrointestinal, genera una pel·lícula protectora quan passa per l’estómac. Sense aloïna.

Suc d’àloe 99,7%: complement alimentari líquid elaborat amb les fulles fresques senceres (suc de fulla sencera) o amb la polpa (suc de polpa del full). Sense aloïna.

Mai és tard per començar a cuidar-se i no hi ha una manera millor per fer-ho que amb àloe. És l’aliat natural que ens cuida per dins i per fora.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor