S’han acabat les vacances: és el moment de tornar a la feina o als estudis i època de bons propòsits, de fixar objectius nous de salut i d’estil de vida, i de posar-nos les piles. Així doncs, necessitem energia per afrontar tot el que ens espera aquest “curs nou”, i no hi ha res millor que obtenir-la gràcies a una alimentació saludable.
A més, després de la disbauxa gastronòmica de l’estiu, a la majoria ens ve de gust o bé tornar a les nostres rutines d’alimentació que ens fan sentir lleugers i amb energia, o bé posar en pràctica alguns hàbits que creiem que ens seran beneficiosos però que encara no hem trobat el moment d’incorporar i que potser ja és hora d’adoptar. Volem fer receptes molt saludables i a la vegada gustoses que hem vist per internet, incorporar algun superaliment que hem llegit que té molts beneficis, apuntar-nos a classes de ioga, comprar algun electrodomèstic per fer sucs o batuts verds, etcètera. Però per on comencem? Doncs és molt fàcil: pel principi i pas a pas. Quin és el principi?
Per ajudar-vos a adoptar aquests hàbits d’alimentació i posar en pràctica les receptes saludables que proposem des de l’ETS, el primer que necessiteu és omplir el rebost dels aliments bàsics d’una alimentació sana, per tal que, quan vegeu una recepta, la pugueu fer sense haver d’anar a comprar i que això sigui l’excusa per anar deixant-ho per a més endavant. Sí, així de fàcil, perquè un cop tingueu el rebost ple, ja veureu que les receptes són ràpides i gens complicades d’elaborar.
Amb la llista d’aliments que trobareu a continuació podreu fer una varietat molt gran de plats amb base de cereals, elaborar croquetes i hamburgueses, fer receptes increïbles amb llegums; experimentar amb el tofu, el tempeh i el seitan; endinsar-vos en el món dels sucs i batuts verds variats i enriquits; fer gelats, torrons, panellets, mousses de xocolata, pastissos, gelatines, flams; elaborar canapès i tapes festives com els hummus de llegums o de verdures i aprendre a fer guacamole; preparar sopes i cremes que agradin a tota la família, fer patés tant de verdures com de peix; versions de plats de pasta i pizzes més lleugeres; i, per descomptat, podreu fer salses i condiments saludables en un moment, i berenars i snacks molt nutritius.
No cal comprar-ho tot el mateix dia, podeu començar pel que us cridi més l’atenció o podeu triar una cosa de cada grup d’aliments, és a dir, una fruita seca, un tipus de fruit sec, una llavor nova, incorporar un edulcorant natural i llençar el sucre refinat que tingueu a casa, tastar una llet vegetal, triar un oli diferent del d’oliva que ja coneixeu, comprar un paquet de pasta sense gluten, canviar la sal refinada per la marina sense refinar, escollir un superaliment i, també, per exemple, tenir més herbes i espècies.
El pas següent és passar a l’acció: fer receptes simples i que s’ajustin a les vostres necessitats, tant físiques (constitució, edat, pes, exercici físic o vida sedentària) com logístiques (temps per anar a comprar, cuinar i menjar). És important que, a l’hora de fer la llista de la compra, tingueu present el temps de què disposareu aquella setmana per elaborar els menús. Si sabeu que tindreu poc temps, compreu pots de llegums ecològics i verdures que es puguin menjar crues o que necessitin poca cocció, opteu per un cereal ràpid de bullir i feu-ne per a uns quants dies, assegureu-vos de tenir a casa una llavor que no hàgiu de torrar ni moldre (com la de cànem), proveïu-vos de fruita per menjar entre hores (és el millor “menjar ràpid” que podeu prendre), feu cremes de verdures per a tres dies, compreu el tofu i el tempeh ja macerats o adobats per tal que no els hàgiu de coure vint minuts amb alga kombu, etcètera.
El més important és que planifiqueu la compra del rebost sempre tenint en compte la setmana que us espera i fer cas d’aquell refrany que diu que “val més tenir que desitjar”; és a dir, per no caure en l’alimentació ràpida poc saludable el millor remei és tenir un bon rebost amb cereals de cocció ràpida, llenties –que no necessiten remull i es couen de pressa–, altres llegums de pot ecològics, diferents tipus de llavors ja preparades (torrades o mòltes), fruita seca, dessecada, alga kombu per coure llegums, olis vegetals de primera pressió en fred, alguna llet vegetal, verdura i fruita a la nevera (sempre), i fins i tot fruita congelada per poder fer un batut o un gelat i calmar les ganes de dolç en qualsevol moment.