Curcuma, propietats i beneficis per a la salut

La cúrcuma té propietats antioxidants (neutralitza en l’organisme l’efecte dels radicals lliures que provoquen envelliment cel·lular), és un reconegut antiinflamatori (especialment de les articulacions, vies respiratòries i urinària) i a més afavoreix el bon funcionament del fetge (protegint-lo de l’acció dels radicals lliures, toxines i paràsits).

També hi ha diversos estudis que la relacionen amb efectes positius sobre la depressió, el càncer, l’Alzheimer, la diabetis i malalties del cor.(2)(3)(4)(5)(7)

Afegir una mica de cúrcuma als plats aporta un sabor dolçament i lleugerament picant. És excel·lent en arrossos i peixos i també funciona bé en plats de carn d’aus. La majoria hi pensem com un condiment, i efectivament ho és, però l’avaluació científica ha arribat a la conclusió que la curcumina (una de les substància que forma la cúrcuma) té una acció medicinal important.

Les propietats medicinals de la cúrcuma

Les propietats medicinals de la cúrcuma s’atribueixen a l’activitat dels seus compostos antioxidants (polifenòlics) sobretot els del grup dels curcuminoides (curcumina, demetoxicurcumina i bisdemetoxicurcumina) i als seus olis volàtils (ar-tumerona, a-turmerona, ß-turmerona i zingiberone). Té propietats antiinflamatòries i anticancerígenes potents.

Recepta de croquetes de mill a la cúrcuma. Cuina: Montse Vallory. Foto: Pau Esculies

Croquetes de mill a la cúrcuma de Montse Vallory

Malgrat els generosos beneficis de la cúrcuma, lamentablement presenta una gran dificultat, i és que l’absorció dels seus principis actius és molt baixa. Fins i tot amb una gran potència intrínseca en els seus diferents principis actius, no té una bona biodisponibilitat; és a dir, la facilitat per ser absorbida i arribar a la sang és baixa.

Té tant d’interès medicinal que, en els últims deu anys, s’han publicat molts articles i estudis clínics sobre el tema (per exemple, si introduïm el terme “turmeric” – ‘cúrcuma’, en anglès – en el buscador de referència d’articles científics PUBMED ens surten més de 3.500 articles.

Tradicionalment, i a fi d’augmentar-ne la biodisponibilitat, s’ha formulat la cúrcuma (95% de continguts en curcuminoides) amb pebre negre (piperina), la qual cosa efectivament en millora l’absorció i l’efecte.

Shoba i altres van publicar el 1998 que “la piperina augmenta la biodisponibilitat de la curcumina fins a un 2000% en humans i menys en rates”, gràcies al fet que augmenta la fluïdesa de les vellositats intestinals i, per tant, n’augmenta l’absorció.

Recepta de salsa de quefir a la cúrcuma i la menta de Montse Vallory

Salsa de quefir a la cúrcuma i la menta de Montse Vallory

De totes maneres, aquest estudi fa servir 2 grams de cúrcuma per cada quilogram de pes corporal i aconsegueix una concentració en sang de 0,08 mcg/ml que només es manté durant 2 hores en plasma. No obstant això, amb Positiv.ON (tecnologia Arjuna), compost per un extracte de cúrcuma micronitzat que incorpora els seus propis olis essencials, s’aconsegueixen nivells de 3,2 mcg/ml durant un període de 8 hores(1).

Aquests resultats demostren la superioritat de Positiv.ON respecte de la cúrcuma amb piperina, que aconsegueix més concentració i permanència en plasma.

Positiv_ON. Extracte estandarditzat i micronitzat de cúrcuma

Com millorar la biodisponibilitat de la cúrcuma

La ingesta de cúrcuma per si sola no garanteix els seus coneguts efectes beneficiosos, perquè té dos problemes que en condicionen la biodisponibilitat:

  • El primer és que és poc hidrosoluble (soluble en aigua) i s’absorbeix amb dificultat a l’intestí prim. A més, la cúrcuma, com que és lipofílica, té una gran afinitat per olis i greixos (per aquest motiu, recomanem els complements amb la tecnologia ARJUNA, Positiv.ON).
  • La segona és que es metabolitza ràpidament en la fase 1 i 2 del fetge, concretament per la sulfatació (SULT) i glucoronització (UGT). Els metabòlits sulfatats i glucoronitzats de curcumina els podem trobar en l’orina poques hores després de la ingesta de cúrcuma.

Hem vist que després de la ingesta de cúrcuma tenim com a resultat uns nivells significativament alts en orina dels metabòlits de la curcumina.

Caram amb la cúrcuma… amb tan bones propietats i resulta que s’absorbeix poc i, a més, l’eliminem molt ràpidament!

La cúrcuma té un intens metabolisme hepàtic i intestinal que, després de la ingesta i absorció, impedeix que puguem presumir d’una gran biodisponibilitat, ja que l’eliminem ràpidament.

La cúrcuma es degrada principalment pels enzims de la glucoronització (UGT); aquest és l’embut que utilitzem principalment per degradar-la. Però la biodisponibilitat es pot millorar facilitant l’absorció, d’una banda, i també reduint la seva ràpida metabolització intestinal i hepàtica (SULT i UGT). Seria perfecte frenar la glucoronització quan prenem cúrcuma.

Un cop hem absorbit la cúrcuma ingerida, podem millorar l’exposició dels seus principis actius en les cèl·lules de l’organisme frenant-ne l’eliminació i fent que sigui més biodisponible circulant en sang durant més temps.

Els components naturals i químics que inhibeixen la UGT són:

  • Quercitina: pell de la poma, raïm i altres fruites, all i ceba.
  • Tangeretina (redueix l’eficàcia del tamoxifè)
  • Crisina: passiflora, mel i pròpolis.
  • Silimarina (o silibinina): és un flavonoide que trobem en el card marià.
  • Acetaminofen (paracetamol)
  • AETS: Diclofenac (Voltarén), diflunisal (Dolobid), indometacina, ketoprofè (Fastum), naproxè (Naproxeno o Antalgin),  àcid niflúmic (Adolonta, Niflactol), ibuprofèn
  • Àcid retinoic.
  • Naringenina: pomelo.
  • Genisteïna: tramús, soja i sèsam.

Evidentment no recomano utilitzar aquests químics per frenar la ràpida degradació de la cúrcuma cada vegada que en prenguem, però sí la podem combinar amb alguns d’aquests components naturals per frenar-ne la ràpida eliminació.

En estudis in vivo fets en rates s’ha vist que la silibinina del card marià (anticancerígena per si mateixa) i la quercitina de les cebes o pell del raïm i pomes són components naturals que frenen eficaçment la glucoronització de la curcumina i en milloren els efectes, ja que la mantenen més temps dins l’organisme.

La recomanació és que, al dia a dia, es prengui cúrcuma en un menú en què també hi hagi all, ceba, poma, pomelo, sèsam, tramussos, mel o passiflora (frenen la glucoronització o UGT), ja que s’absorbirà millor i s’eliminarà més lentament, la qual cosa en facilita la biodisponibilitat perquè estarà circulant en sang durant més temps abans de ser eliminada.

En cas d’algunes de les patologies citades anteriorment, recomano Positiv.ON.

No serà un miracle si desapareixen les inflamacions cròniques seguint aquestes indicacions. És la ciència aplicada amb els teus coneixements. Moltes felicitats!

 Referències:

  • (1) A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95® CG, A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin. Antony B, Merina B, Iyer VS, Judy N, Lennertz K, Joyal S. July 17,2008.
  • (2) A Randomized, Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid Arthritis. Binu Chandran and Ajay Goel. Nirmala Medical Centre, Muvattupuzha, Kerala, India, Baylor Research Institute and Sammons Cancer Center, Baylor University Medical Center, Dallas, TX, USA. Received 14 October 2011 Revised 13 January 2012 Accepted 23 January 2012.
  • (3) Curcumin for the treatment of major depression: A randomized, double-blind, placebo controlled study.  AdrianL.Lopresti , MichaelMaes , GarthL.Maker , SeanD.Hood , PeterD.Drummond , June 11, 2014.
  • (4) Comparative Study of the Efficacy of Curcumin and Turmeric Oíl as Chemopreventive Agents in Oral Submucous Fibrosis: A Clinical and Histopathological Evaluation Deepa Das A, Anita Balan, Sreelatha KT, Journal of Indian Academy of Oral Medicine and Radiology, April-June 2010
  • (5) Curcumin inhibits cancer-associated fibroblast-driven prostate cancer invasion through MAOA/m TOR/HIF-1alpha signaling. YUEFENG DU, QINGZHI LONG, LIN ZHANG, YING SHI, XIOAGANG LIU, XUDONG LI, BIN GUAN, YANCHAO TIAN, XINYANG WANG, LEI LI1 and DALIN HE. Revised August 2, 2015, Accepted 25 September 2015.
  • (6) Curcumin Derived from Turmeric (Cúrcuma longa): a Spice for All Seasons. Bharat B. Aggarwal, Anushree Kumar, Manoj S. Aggarwal, and Shishir Shishodia.
  • (7) Six Month Randomized Placebo-Controlled, Double-Blind, Pilot Clinical Trial in Patients with Alzheimer’s Disease. Journal of Clinical Psychopharmacology 2008.
  • (8) Published in final edited form as: Drug Deliv Transl Res. 2014 August. CO-DELIVERY OF NATURAL METABOLIC INHIBITORS IN A SELF-MICROEMULSIFYING DRUG DELIVERY SYSTEM FOR IMPROVED ORAL BIOAVAILABILITY OF CURCUMIN.  Alex E. Grill1,2, Brenda Koniar3, and Jayanth Panyam1,2,* 1 Department of Pharmaceutics, College of Pharmacy, University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455. 2 Masonic Cancer Research Center, University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455. 3 Research Animal Resources, University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Xevi Verdaguer
Xevi Verdaguer
    @xeviverdaguer