El dolor és un senyal que envia el sistema nerviós per indicar que hi ha alguna cosa que no acaba de rutllar; aquest senyal pot ser constant o intermitent, generalitzat o en un lloc concret del cos.

També podem diferenciar entre dolor agut o crònic. El primer sol ser intens, apareix per una lesió, inflamació o malaltia, és diagnosticat, tractat i se soluciona. Si no és així, es converteix en la segona opció, un dolor que es torna crònic (no desapareix abans de 6 mesos). Això podria passar en casos com lesions mal curades, fibromiàlgia, artrosi o dolors articulars, per exemple.

A una persona amb dolor crònic se li pot fer molt difícil bregar amb el dia a dia, i per això és important investigar el perquè exacte del seu dolor i intentar millorar-lo. Aquest procés pot ser més o menys llarg segons l’individu i tenir eines que ajudin a pal·liar aquest dolor durant el procés de curació o millora els pot fer la vida més suportable, encara que no serà mai la solució final, ja que el que és important de debò és anar a l’arrel del problema i tractar-lo.

És important puntualitzar que el dolor és totalment subjectiu i que el que percebem nosaltres és la manifestació externa o expressiva que la persona pugui fer, que està condicionada pel seu caràcter, fortalesa, religió, història clínica, família i molts altres factors.

És important no deixar-se endur per la situació i que aquesta no domini les nostres vides. Afrontar-la i intentar tractar-la amb els mitjans adequats, tant físics com psicològics, serà primordial.

Possibles maneres de pal·liar el dolor:

 • Aplicació de fred o calor a la zona.
 • Alguns exercicis concrets de mobilitat.
 • Canvis d’hàbits nutricionals i de vida en general.
 • Ajuda externa psicològica per aprendre a gestionar la situació.
 • Medicina complementària i/o alternativa: acupuntura, estimulació elèctrica, laserteràpia, radiofreqüència, ventosateràpia…
 • Medicaments químics: els més utilitzats són els AINE.
 • Medicaments naturals: procedents de plantes, com podrien ser la cúrcuma, l’escorça de salze…
 • Cirurgia (quan no queda cap més opció).

 Així doncs, una eina molt interessant pot ser fer servir productes naturals, per això avui volem donar a conèixer l’escorça de salze.

Beneficis de l’escorça de salze per al dolor

L’extracte d’escorça de salze s’obté del salze blanc, un arbre de fulla caduca. S’ha fet servir al llarg de la història per tractar malalties i processos febrils, i ja en l’Antiga Grècia Hipòcrates l’usava per calmar dolors.

Això ha estat així perquè el salze (sobretot l’escorça) conté salicòsids, com la salicina, d’on es va sintetitzar l’àcid salicílic i finalment va sortir l’àcid acetilsalicílic o actual aspirina.

Una bona opció de complementació és el MSM amb escorça de salze de Raab Vitalfood, que conté sofre orgànic (MSM), vitamina C i extracte d’escorça de salze de primera qualitat amb contingut normalitzat de salicina.

En el cos humà, el sofre orgànic és un component essencial de moltes estructures i molècules, com neurotransmissors, proteïnes, teixits musculars, pell, ossos i cartílags. A més, bloqueja la conductància del nervi perifèric, per la qual cosa és un mecanisme analgèsic.

La salicina de l’escorça de salze és ideal per tractar dolors articulars, crònics, artrosi o fibromiàlgia.

Contraindicacions:

 • No és aconsellable en embaràs, lactància i criatures, ja que no hi ha prou estudis i/o evidència i poden sorgir possibles contraindicacions en aquests casos.
 • Cal vigilar amb la presa de complements i medicaments que retarden la coagulació sanguínia, ja que l’escorça de salze també té aquest efecte i, junts, podria augmentar el risc de sagnat o de crear hematomes.
 • Al·lèrgia a les aspirines o als silicats.

 

Maria Zapata, Bióloga, dietista, nutrició esportiva i PNI. Creadora de VadeNutri