En aquestes dates, el fet de menjar aliments que normalment no mengem i, en general, amb una quantitat de greix superior a l’habitual, pot ser que afecti la pell de determinades persones, a més de provocar digestions lentes i pesades; acidesa; reflux; canvis de ritme del trànsit intestinal; alguns quilos de més; possibles pujades de colesterol, de triglicèrids, de glucosa…

Suc verd

Foto i recepta: Elka Mocker

En aquests casos és recomanable fer una dieta detox durant 3-7 dies a base de sucs de fruites i verdures, afegint algues o aliments depuratius com api, gingebre, cogombre, kiwi, papaia, pinya… juntament amb altres fibres com el Plantago ovata o les llavors de chía. Però s’ha de reconèixer que, segons les circumstàncies, aquest tipus d’alimentació és difícil de seguir; per això suggerim una dieta una mica menys calòrica i prendre complements alimentaris que ens ajudin a aconseguir el nostre objectiu. Així doncs, citem alguns d’aquests complements naturals que ens poden ajudar a recuperar-nos dels àpats nadalencs:

  1. ACTIVE DETOX: Complement alimentari que contribueix a desintoxicar el fetge i a protegir les cèl·lules del dany oxidatiu. La seva composició es basa en clorel·la, cisteïna, glicina, taurina, àcid alfa lipoic, card marià, cúrcuma, resveratrol, licopè, selenimetionia, i zinc. Les funcions principals d’aquests ingredients són antioxidants, antiinflamatòries, d’eliminació de metalls pesants i tòxics ambientals, de depuració del fetge i hepatoprotecció. La posologia augmenta a mesura passen les setmanes: la primera setmana cal prendre una càpsula al dia en dejú; durant la segona setmana, una càpsula al dia en dejú i una altra minuts abans del sopar, i durant la tercera setmana, s’ha de fer una presa addicional d’una càpsula també minuts abans del dinar. Com a màxim podem arribar a sis càpsules al dia: 2-2-2.
  2. ACTIVE BERBERINA: És la millor opció per tractar la hiperglucèmia i disminuir els triglicèrids. Actua com a tractament coadjuvant de la diabetis i la hipertensió. Active Berberina conté berberina, vitamina E i àcid caprílic. La posologia és una capsula al dia durant un àpat o dos.
  3. ACTIVE FLORA: Conté una barreja de soques bacterianes de gran supervivència intestinal (bifidobacteris, Lactofillus, Lactococcus i Enterococcus), ja que la fórmula les manté vives en el medi àcid de l’estómac, fibres, Saccharomyces boulardii (molt efectiu sobre enzims digestius) i àloe (activitat gastroprotectora per les seves propietats antiinflamatòries a baixes concentracions, disminueix la permeabilitat intestinal). Molts plats poden tenir emmascarats ingredients als quals som intolerants, i l’àloe ens ajuda a regenerar i a desinflamar la mucosa gàstrica. Estimula el sistema immunitari, ajuda a prevenir càndides intestinals i en desequilibris de la flora intestinal. La posologia és de 2 a 4 càpsules al dia durant 7-15 dies entre àpats amb un got d’aigua. Com a dosi de manteniment, cal prendre 2 càpsules al dia.
  4. CHLORELLA BIO EN POLS: la clorel·la és una alga verd-blava d’aigua dolça que es caracteritza perquè és l’aliment amb més clorofil·la del planeta, a més de ser molt completa (aporta oxigen a la cèl·lula i estimula la funció del sistema energètic). Aporta proteïnes, moltes vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B12, E, D i H), minerals com el zinc, ferro, iode, fòsfor, magnesi i calci. Té molta capacitat de captar metalls pesants i toxines, regula les funcions intestinals, estimula el sistema immunitari… Així, doncs, cal valorar-ne el poder depuratiu i regulador intestinal. Es presenta en pols i la posologia és d’una mesura o més en un suc o en un batut.
  5. FOOD SUPER ACTIVE: És una barreja equilibrada d’hortalisses i herbes, de brots i germinats, de fruits vermells, d’algues i de bolets i enzims. Tots els ingredients estan deshidratats mitjançant l’extracció d’aigua amb un mètode d’assecat en fred que garanteix l’estabilitat dels ingredients mantenint totes les propietats i enzims propis. Ens aporta vitalitat, pH alcalí, vitamines i minerals, fibra, antioxidants, enzims per millorar les digestions i ens reforça el sistema immunitari. Ingredients d’origen ecològic: algues (espirulina i clorel·la), brots (bròquil i coliflor), germinats (blat, ordi), fruites (poma i atzerola), fruits vermells (mirtils, aranyons i groselles), hortalisses (pastanaga, remolatxa, tomàquet, julivert, espinacs, col rissada, col i ortiga), bolets (reishi, maitake, xiitake i cordyceps) i enzims (proteasa, amilasa, bromelaïna, cel·lulasa, lactasa i lipasa). Només cal afegir 1 o 2 mesures diàries (10-20 g) dissoltes en aigua amb una mica de llimona i un kiwi batut.
  6. FRUITS VERMELLS: És una barreja de pura fruita deshidratada que conserva les propietats dels ingredients, mitjançant un procés exclusiu especialitzat en la deshidratació de la fruita sencera al buit i a baixa temperatura. Els components principals dels fruits vermells són les antocianidines, amb gran poder antioxidant que ajuda a neutralitzar l’excés de radicals lliures. La seva composició és a base de gerds, grosella negra, grosella vermella i aranyons. Només cal dissoldre una cullerada d’aigua en una beguda, llet vegetal, iogurt o cereals.
  7. IMMUN’AGE: Complement alimentari a base d’extracte de papaia fermentada, que estimula les defenses de forma natural, ja que augmenta el nivell d’interferons i limfòcits, afavoreix la depuració hepàtica, disminueix l’estrès oxidatiu eliminant l’excés de radicals lliures i estimulant els enzims antioxidants SOD (superòxid dismutasa) i GPX (glutatió peroxidasa). Immun’Age estimula la producció endògena d’enzims antioxidants. Es presenta en sobres i la posologia varia segons la finalitat: si ens interessa neutralitzar els radicals lliure, prendrem d’1 a 3 sobres al dia.
  8. TERREMATRIX: És una argila de montmoril·lonita càlcica que conté més de 60 micro i macrooligoelements naturals per recuperar-nos després de les festes. Ens interessa per absorbir i eliminar de manera natural metalls pesants com el mercuri, plom, arsènic, cadmi, alumini… No s’infla com altres argiles, però té propietats absorbents i d’adsorció (les substàncies tòxiques, per polaritat, s’adhereixen a la part superficial de l’argila, com les impureses del vi, sidra i de la cervesa). Terrematrix té un pH de 8,3, o sigui que ajuda a retardar l’acidificació. Com que té partícules molt fines, millora molt l’absorció dels tòxics. Una possible contraindicació és que pot donar restrenyiment amb dosis elevades; per tant es recomana iniciar el tractament amb dosis baixes i anar augmentant. A més, si augmentem la dosi gradualment, acabarem eliminant el màxim de toxines. Es presenta tant en pols (es recomanen d’1 a 4 mesures al dia, preferiblement a la nit abans d’anar a dormir) com en comprimits (d’1 a 3 comprimits abans d’anar a dormir o entre menjades).

Però no només els complements nutricionals que hem citat ens poden ajudar a desintoxicar l’organisme, sinó que també cal prendre consciència de seguir una alimentació adequada, amb productes de temporada, productes verds que ens aportin més quantitat d’oxigen i clorofil·la per estimular aquesta depuració, eliminar els greixos saturats de la dieta, reduir sucres i farines refinades i augmentar el consum de cereals integrals i proteïnes d’elevat valor biològic.

Si sumem els beneficis de tot plegat, recuperarem l’energia i ens omplirem de vitalitat i benestar físic i mental!