Tots volem ser feliços, però en el món actual és possible que moltes vegades ens sentim confosos sobre com aconseguir-ho. Segons molts experts de la medicina integrativa, la font de la felicitat veritable i perdurable és dins la ment. És important, aleshores, que ens aturem i parem atenció a les seves necessitats. El nostre organisme està preparat per desplegar tots els seus recursos davant d’una situació puntual amenaçadora. I decidir, en aquell moment, si enfrontar-nos-hi o fugir.

Si  ens quedem massa temps en mode “lluita o fugida”, desaprofitarem la nostra energia mental, física i emocional. Tots els sentiments, positius o negatius, produeixen canvis fisiològics als nostres òrgans. L’estrès crònic i la secreció excessiva de cortisol poden alterar gairebé tots els sistemes. Afecten la pressió arterial, els nivells de colesterol, el sistema immunitari, els nivells de sucre o l’equilibri hormonal. Fins i tot cada cop està més clara la seva influència com a marcador de risc cardiovascular.

El nostre cos necessita passar prou temps en fase de descans i recuperació per mantenir-se sa. Avançar cap a una fase d’esgotament pot provocar l’aparició de símptomes depressius. És important aleshores identificar on ens trobem.

Estat d’alarma (o fugida): el cervell envia senyals d’activació hormonal (insulina i cortisol) i es produeix la tensió muscular, l’increment de la freqüència cardíaca i l’augment del flux sanguini. L’objectiu és desviar la sang cap a braços, cames i cap per proveir-nos de prou energia i pensar ràpidament si volem lluitar o sortir corrents.

Estat d’adaptació: fase en què ens mantenim alerta durant un temps sense tenir moments de relaxació. Es desenvolupa una estratègia de supervivència a llarg termini. L’organisme intenta tornar al seu estat inicial de normalitat, però les hormones es mantenen en situació d’alerta permanent.

Estat d’esgotament: l’estrès esdevé crònic. El cos i la ment s’esgoten. En aquesta fase conviuen símptomes físics com: cansament, funció immune baixa, molèsties digestives, trastorns de la gana, trastorns del son, dificultats per dormir o petites pèrdues de memòria, amb senyals de caràcter emocional com: fòbies, angoixa, falta de concentració, mal humor, tristesa o pèrdua d’autoestima.

Adrenal Success, el complement alimentari per a un abordatge integral

A partir de les teories de Walter Bradford Cannon (eminent fisiòleg del segle XX), el nostre organisme s’estudiarà com un tot les parts del qual estan estretament relacionades i necessiten una visió integral per poder comprendre la seva veritable naturalesa. La formulació avançada d’Adrenal Success de Solaray conté ingredients naturals combinats amb l’objectiu de prioritzar un abordatge integral.

Conté una sinergia de principis actius i plantes medicinals de provada eficàcia en els diferents sistemes implicats tant en l’estrès agut com en el crònic.

  • Rodiola, ashwagandha, eleuterococ, schisandra: plantes adaptògenes amb la capacitat d’augmentar la nostra resistència a múltiples factors estressants tant d’origen físic, emocional, químic o ambiental. Els seus efectes equilibradors les fan úniques, ja que actuen sobretot en els sistemes endocrí i immunitari i tenen la capacitat d’adaptar-se segons les diferents fases i necessitats de cada persona.
  • L’astràgal i el complex de fongs reishi, maitake i cordíceps: fan de reforç i suport al sistema immunitari.
  • Civada i betònica: plantes amb acció tranquil·litzant que es fan servir contra l’insomni i en trastorns gastrointestinals.
  • GABA i L-teanina (obtinguda per un procés de fermentació bacteriana): aminoàcids que han demostrat la seva influència beneficiosa sobre l’activitat de les ones cerebrals.

 

Una pausa a temps

L’estrès, l’ansietat i la depressió són estats mentals que s’aprofiten de nosaltres. Mentre ens dominen serem incapaços de trobar la solució als nostres problemes. Una separació, la pèrdua de la feina o un ésser estimat. Circumstàncies vitals de llarg recorregut com la situació dels cuidadors o persones en exclusió social o econòmica. Fins i tot les toxines a l’aigua, els aliments o la contaminació contribueixen significativament a incrementar els nivells d’estrès.

Amb l’ajuda adequada i l’Adrenal Success podrem fer una pausa, respirar i començar a recuperar l’equilibri. Si tens alguns dels símptomes anteriorment esmentats, no li treguis importància. No dubtis a demanar ajuda abans que la situació es cronifiqui i evolucioni cap a un estat depressiu. A més, incorporar hàbits de vida saludables ens ajudarà a fer una vida plena i equilibrada.

  • Meditar
  • Millorar els hàbits de son
  • Millorar els hàbits d’alimentació
  • Buscar suport social i emocional
  • Fer activitat física de manera regular, millor si és en grup
  • Evitar el consum d’alcohol, drogues i tabac

Si deu persones diferents se situen davant del mateix problema, hi haurà deu respostes diferents. La manera com reaccionem davant de qualsevol situació depèn de la nostra perspectiva, actitud, creences i emocions. Però: “No podrem resoldre mai un problema des del mateix estat mental que el va crear” (Albert Einstein). Aprendre a reconèixer el moment en què ens trobem ens donarà l’oportunitat de veure amb claredat la situació i fer els passos necessaris per poder fer un canvi.

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta