Aquí us n’expliquem els més típics i coneguts:

Amanida pagesa

És un plat tradicional que busca incloure el millor de l’horta d’estiu. Es tracta d’una amanida elaborada amb patates, pebrot escalivat, tomàquet, ceba, olives i, a més, segons el restaurant també hi afegeixen anxoves, peix sec, tonyina o ou dur. Tot amanit amb un bon raig d’oli d’oliva verge de la terra. És un plat molt senzill però amb un gust intens i agradable al paladar.

L’amanida pagesa es pot tastar en molts restaurants típics  d’Eivissa, com per exemple, al restaurant Ses Escoles, situat al quilòmetre 9,8 de la carretera Eivissa-Portinatx, del qual parlem en l’article “Turisme i activitats per fer a Eivissa” en referència a la seva producció d’olis ecològics.

Amanida pagesa

Bullit de peix i arròs a banda

Es tracta d’un plat típic que cuinaven antigament els pescadors. Sortien a pescar al matí i els peixos que agafaven els bullien amb patata, algunes verdures i espècies, com el safrà, que li dóna aquesta tonalitat groga tan característica. Després, per aprofitar el brou del bullit, se solia fer un arròs caldós, també anomenat arròs a banda. És un plat molt senzill, autèntic i deliciós que actualment ja fan la majoria de restaurants típics de l’illa.

Un dels llocs més coneguts on preparen el bullit de peix i l’arròs a banda és El Bigotis, un restaurant molt autèntic i pintoresc situat en una caleta vora la Cala Mastella. De fet, aquests són els únics plats que preparen. El restaurant disposa de dos torns; el primer és cap a les dotze, quan serveixen peix a la planxa i amanida, i, el segon és a les dues, quan es pot tastar el bullit de peix i l’arròs a banda. Es tracta de plats únics que es preparen per a tothom igual i de forma casolana. Tot es cuina a l’exterior amb una gran olla i un bon foc de llenya, i els comensals, des de les taules, poden seguir tot el procés. És una experiència molt autèntica; no us la perdeu! Això sí, cal fer reserva amb antelació, ja que l’èxit del restaurant fa que a l’estiu hi pugui haver fins a dues setmanes d’espera.  Per a reserves cal trucar al 650 797 633 d’11 h a 13 h.

Bigotis i peix

Sofrit pagès

És un plat d’interior que antigament es preparava per Nadal, però que avui es cuina durant tot l’hivern a molts restaurants típics o especialitzats en carn. Es tracta d’un sofregit a base de pollastre, xai i embotits, acompanyat de patates i all. Un plat molt saborós i ideal per als grans amants de la bona carn.

Licor d’herbes

Es tracta d’una beguda elaborada a partir d’una base de diferents herbes; n’hi poden haver fins a trenta de diferents, com el fonoll, el romaní o la melissa entre moltes altres. Es deixen macerar durant diversos mesos i el resultat d’aquest procés es barreja amb anís dolç o sec. És un dels licors més tradicionals d’Eivissa.

Aquesta beguda s’acostuma a prendre després dels àpats, ja que les plantes que conté tenen propietats digestives, i es poden prendre fredes amb gel o al natural.

Greixonera

Juntament amb el flaó, són unes de les postres més típiques de l’illa. La greixonera és una mena de púding que tradicionalment es feia per aprofitar les ensaïmades del dia anterior. És, doncs, una recepta d’aprofitament elaborada amb ensaïmades seques, ous, llet, sucre, llimona i canyella. Cal dir que el sabor és molt suau i agradable.

Segur que molts us estareu preguntant d’on surt el nom d’aquestes postres. Doncs del recipient on es prepara. Una greixonera és una cassola de fang típica eivissenca que es fa servir per preparar diferents receptes dins la gastronomia tradicional de l’illa.

Actualment, la majoria de restaurants amb plats típics de l’illa també ofereixen aquest dolç tan original.

Flaó

Són les postres més conegudes dins la tradició gastronòmica d’Eivissa. Es tracta d’un pastís circular elaborat amb formatge fresc de cabra, ous, sucre i menta, un contrast molt peculiar, però deliciós, que desperta tots els sentits.
L’ingredient més important d’aquest dolç és el formatge fresc de cabra, motiu pel qual és molt important que sigui de bona qualitat i provingui de cabres alimentades fisiològicament. 

És un dolç popular que antigament es preparava per Pasqua, ja que eren dies en què abundaven els ous i el formatge fresc. Actualment, es pot adquirir durant tot l’any i, fins i tot, se’n poden veure postres versionades, com la mousse de flaó que preparen al restaurant de l’Agroturisme Can Lluc.

Tot i això, l’autèntica recepta de flaó és la que us detallem a continuació:

Recepta del flaó autèntic

Per a la base:

  • 1 ou petit
  • 200 g de farina
  • 150 g de sucre
  • 1 c.s. de mantega
  • ratlladura d’una llimona
  • unes gotetes d’anís

Per al farcit:

  • 400 g de formatge de cabra fresc
  • 250 g de sucre
  • 3 ous
  • 5-6 branques de menta

Elaboració:

1. Preescalfeu el forn a 180ºC.
2. Unteu el motlle amb una mica de mantega
3. Barregeu tots els ingredients de la base i amasseu-los amb les mans.
4. En una superfície plana, afegiu un polsim de farina (perquè la massa no s’enganxi) i amb l’ajuda d’un corró aplaneu la massa. No ha de ser gaire fina per evitar que es trenqui.
5. Col·loqueu la massa de la base dins el motlle i acabeu d’ajustar-la bé amb les mans. Cal que quedi de manera que les parets quedin cobertes fins a la meitat. Reserveu.

Flaó 1

6. Piqueu les fulles de menta molt finetes.
7. En un bol, poseu tots els ingredients del farcit i amasseu. Cal fer-ho amb les mans i no amb una batedora o aparell per triturar, ja que volem que quedin grumolls petits de formatge.
8. Aboqueu la barreja sobre la massa de la base.
9. Decoreu amb unes fulles de menta per sobre i enforneu durant 45 minuts a 180ºC. Si en feu més quantitat, caldrà més temps de cocció; aproximadament una hora.

Flaó 2

 

 

Flaó 3Com podeu comprovar, és un dolç que porta una gran quantitat de sucre i farina blanca; és per això que, tot i que aquesta és la recepta original, hem volgut buscar una versió més saludable.
La Marina Ribas, eivissenca creadora del blog “Més que lletuga”, ens en proposa una versió amb blat xeixa, molt típic de l’illa, i sucre integral de canya.

Flaó 4

Ingredients

Per a la base:
250 g de farina de blat xeixa integral
2 ous pagesos
70 g de sucre morè integral de canya
1 raig d’anís
10 g de llevadura fresca

Per al farcit:
300 g de formatge fresc de cabra i ovella ecològic
4 ous pagesos
200 g de sucre morè integral de canya
Una copeta d’anís
Unes fulles de menta
Elaboració:

Per fer la massa de la base:

1. En un bol gran, poseu  la farina i el sucre i ho barregeu tot. Feu un forat enmig i hi afegiu la llevadura.
2. Trenqueu els ous d’un en un i els aboqueu al forat on hi ha la llevadura juntament amb un rajolí d’anís.
3. Amb les mans, desfeu els ous i la llevadura perquè quedi tot integrat. Ha de quedar una massa compacta que es pot pastar amb les mans. Si queda molt eixuta hi podeu afegir un rajolinet d’oli d’oliva verge.
4. Quan hàgiu pastat la massa uns minuts, formeu una bola, la tapeu i la reserveu.

Per fer el farcit:

5. Amb les mans o amb l’ajuda d’un morter, esmicoleu bé el formatge.
6. Poseu-lo en un bol gran amb el sucre, els ous i l’anís. Amb les mans, heu d’anar desfent bé el formatge i intentar que tots els ingredients quedin ben mesclats. Ha de ser una massa gairebé líquida, que corri bé dins el bol. Per acabar, afegiu-hi unes fulles de menta tallades ben petites. Reserveu.

Muntatge del flaó:

7. Escalfeu el forn a uns 180-200ºC i unteu amb oli un motlle amb les vores ondulades.
8. Estireu la massa amb l’ajuda d’un corró. Ha de quedar d’uns 7 mm aproximadament. Estireu-la damunt el motlle i deixeu que agafi la forma. Amb l’ajuda dels dits, intenteu que quedi ben endins de les ondulacions i retalleu la que sobri per fora.
9. Aboqueu el farcit dins el motlle. Heu de procurar que sobri almenys un centímetre per sobre perquè, amb la calor, la base s’infla i sortiria el farcit per fora.
10. Decoreu la part superior del farciment amb unes fulles de menta.
11. Enforneu el flaó durant 20 minuts aproximadament. Per saber si està cuit, podeu punxar-lo amb un escuradents i, si surt net, és que el flaó està llest.
12. Deixeu-lo refredar a temperatura ambient dins el motlle unes hores i, quan estigui ben dur, desemmotlleu-lo.

 

Ibiza Illes Balears Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites