Es pot tenir un banquet nadalenc alhora que tenim cura de la nostra salut? La resposta, amics meus, és sí. Indiscutiblement.
Només cal veure el menú que us hem preparat aquest Nadal, oi?
Aquest plat principal és també molt fàcil de fer, és vistós, festiu i lleuger. Em vaig trobar aquests carbassons a la botiga Biospace de Barcelona, fa uns dies, i de seguida vaig visualitzar el plat que volia fer. Reconec que aquests carbassons potser no són fàcils d’aconseguir en altres llocs, però no us feu enrere per això. Sempre podeu utilitzar una carbassa petitona i omplir-la amb el mateix mètode o fins i tot posar l’arròs damunt d’uns moniatos partits per la meitat. En aquest cas, la salsa pot ser igualment de carbassó o de carabassa.
En aquest plat principal, tots els ingredients tenen un gran valor nutricional. L’arròs negre, a més de la seva meravellosa aroma de nou, és conegut per ser l’únic amb propietats antioxidants, gràcies a les antocianines, substància que proporciona el color i el poder antioxidant a fruites com els nabius o les móres.
De fet, aquest arròs era consumit antigament a la Xina tan sols pels nobles, que en requisaven totes les collites, ja que pensaven que gràcies al seu gran poder antioxidant els allargaria la vida.
Els bolets xiitake també són un aliment deliciós i molt apreciat pel seu alt poder antioxidant i són enfortidores del sistema immunitari. De fet, s’utilitzen com a suplement en teràpies per al càncer.
Pel que fa a l’elaboració del plat, si vols pots deixar fet l’arròs el dia anterior, això t’alleugerirà moltíssim l’elaboració el dia de la celebració.
Pel que fa a la salsa, et recomano que la facis al grill, perquè el carbassó quedi una mica torrat, d’aquesta manera tindrà un sabor fumat molt bo, similar al mutàbal.
La recepta
Quantitat: 6 persones
Temps: 1h 30
Estris: batedora
Ingredients per el carbassó farcit:
- 6 carbassons rodons (es troben a la botiga Biospace)
- 2 T d’arròs negre sense cuinar (unes 5-6 T un cop bullit)
- 4 T d’aigua
- 2.c de sal de l’Himàlaia
- Una mica d’alga wakame
- 400-500 g de bolets xiitake frescos
- 6 cebes tendres
- 3.c de comí
- 2 C de ceba seca mòlta
- 2 C d’oli d’oliva
- Pebre negre
- Sal per ajustar al gust
- 3 C de pinyons torrats
Ingredients per a la salsa de carbassó al grill:
- Tota la “polpa” que obtinguis de buidar els carbassons
- 1-2 grans d’all petits
- 1-2 c de suc de llimona
- 2-3 C de tahina crua
- Llet d’ametlla necessària per rebaixar la salsa i fer-la líquida (si cal)
- 3 C de julivert i coriandre picats (també quedaria bé una mica de menta)
- Sal al gust
Ingredients per a la sal de sèsam negre:
- ¼ T de sèsam negre
- Sal al gust
Preparació
- Deixa l’arròs en remull tota la nit (així és més fàcil de digerir). Passades vuit hores, passa l’arròs sota l’aixeta i escorre’l. Prepara la cassola on el bulliràs, amb 4 T d’aigua, 2 c de sal i uns trossos de wakame (opcional, ajuda a alcalinitzar-lo i li afegeix minerals). Quan l’aigua arrenqui el bull, afegeix l’arròs i tapa l’olla. Deixa-ho bullint uns 60 minuts, fins que l’aigua s’hagi consumit. No has de remoure-ho, l’aigua està justa i l’arròs l’absorbirà. Això sí, que bulli suau perquè no es cremi el fons. Si l’arròs queda un punt per sota de la cocció òptima, no passa res, ja que acabarà de fer-se al forn, dins del carbassó.
- Buida els carbassons amb l’ajuda d’una cullera sopera, deixant una vora d’uns 5 mm. Reserva els carbassons.
- Encén el grill del forn i quan estigui ben calent posa una safata a la part de sota, amb la polpa dels carbassons amb sal i oli. Deixa’ls enrossir uns 10 minuts, dóna’ls la volta i deixa’ls uns 5 o 10 minuts més, perquè s’enrosseixin lleugerament. Retira-ho del forn.
- Quan la polpa del carbassó s’hagi refredat, posa-la en una batedora (amb l’aigua que hagi deixat anar inclosa) i la resta d’ingredients (menys les herbes). Veuràs que he posat quantitats orientatives, el millor és que comencis per les més petites i ho ajustis al teu gust.
- Un cop estigui al teu gust, ja pots afegir les herbes i fer una última trituració perquè quedin a trossos petitets.
- Per fer el farcit d’arròs. Talla les cebes a rodanxes fines, d’una banda la part blanca i per una altra la verda. Fes el mateix amb els xiitakes i en una paella posa un parell de cullerades d’oli d’oliva. Quan estigui calent, afegeix la part blanca de les cebes, amb sal i comí, salta’l un parell de minuts, després afegeix els xiitakes i la ceba seca i salta-ho tot fins que els xiitakes estiguin fets. Afegeix l’arròs i la part verda de les cebes tendres, barreja bé i rectifica de sal i pebre.
- Omple els carbassons i forneja’ls en una safata greixada amb el forn preescalfat a 180-200 °C. Deixa-ho coure uns 45 minuts, fins que els carbassons es vegin tendres.
- Per fer la sal de sèsam negre, torra lleugerament el sèsam en una paella juntament amb la sal (amb molta cura que no se’t cremi, pel color et serà difícil de veure, així que millor que et guiïs per l’olfacte). Un cop torrat, mol-lo lleugerament en un suribachi o un molinet o similar.
- Per l’emplatat, posa la salsa sobre el plat i sobre del carbassó, afegeix uns pinyons torrats, oli d’oliva, una mica de coriandre o julivert fresc i la sal de sèsam negre.
Nota: la salsa la pots escalfar una mica abans de servir si ho prefereixes.