“L’orxata no és un refresc d’estiu, sinó una alternativa a la lactosa”, explica la Berta Escoda, d’Amandin, empresa que va treure al mercat la primera orxata ecològica en bric i la beguda de xufla endolcida amb xarop d’atzavara.
La prova que l’orxata és una alternativa a la lactosa és l’ús versàtil que té a la cuina: el pa, l’arròs i els flams, per exemple, es poden fer amb orxata ecològica. “És una altra manera de prendre orxata amb tots els beneficis i no només durant un període estacional”.
Quant a la beguda de xufla endolcida amb xarop d’atzavara, Escoda aclareix que no pot rebre el nom d’orxata, perquè no conté sucre. “Nosaltres en volíem fer sense sucre blanc, i vam comprovar que amb el xarop d’atzavara tenia molta qualitat, però llavors la vam haver de comercialitzar amb un altre nom”. La nova beguda de xufla té doncs menys sucres que l’orxata. En concret, un 55% menys.
A l’hora de defensar l’orxata ecològica enfront de la convencional, Escoda tan sols recomana fixar-se en l’etiqueta de les industrials convencionals i llegir les quantitats d’E (és a dir, additius) que contenen i comparar-la amb una etiqueta d’ecològic. “Per això, l’orxata ecològica té tant de gust, perquè conserva al màxim les propietats de la xufla”.
Arròs amb orxata ecològica, segons Amandín
- 1 l d’orxata de xufla ecològica
- 60 g d’arròs bomba
- 50 g de sucre morè
- 4 trossos de pell de llimona
- 1 culleradeta de mel
- 2 branques de canyella
- menta
1. Col·loqueu l’orxata en una cassola amb dos trossos de la pella de llimona, dues branques de canyella i mel.
2. Quan comenci a bullir, afegiu-hi l’arròs. Deixeu-ho que bulli un altre cop. Abaixeu el foc i cuineu-ho durant 1/2 hora.
3. Afegiu-hi el sucre i cuineu-ho durant 1/2 hora més. Remeneu de tant en tant.
4. Deixeu que es refredi fins que sigui tebi i després poseu-ho a la nevera
5. Serviu-ho en un bol amb galetes. Decoreu-ho amb menta.