La mala alimentació està provocant que les criatures comencin a tenir patologies d’adults, assegura el metge naturista Pedro Ródenas López.

El colesterol elevat, la hipertensió, les plaques d’ateroma (greixos que es dipositen en artèries) o, fins i tot, infarts, comencen a ser malalties de criatures i joves, i tenen com a causa, en gran part, “la sobrealimentació”.

“Als infants els estem sobrealimentant, tal com fem també amb les plantes i amb el bestiar, que els fem créixer ràpidament”, continua explicant Pedro Ródenas. És a dir, s’accelera el procés de creixement, no es respecta el cicle natural, perquè “hi ha un excés d’alimentació superproteica, que conté molt poca fruita i verdura”. Per consegüent, “formem una estructura amb poques vitamines i pocs minerals”.

La comparació pot semblar ofensiva, però no té aquesta intenció. De la mateixa manera que sobrealimenten els pollastres perquè puguin entrar a la cadena alimentària en un mes, als infants els passa el mateix. “Amb aquest tipus d’alimentació, superproteica, creixen ràpidament, però tenen un dèficit de minerals i vitamines, que es troben a les fruites, les verdures i els cereals integrals”. També hi ha un excés de menjar refinat, que, al mateix temps, fa que el pàncrees s’estressi, pugi la glucèmia i, a més, posa les primeres pedres per accelerar la diabetis.

Amb les nenes, la sobrealimentació també provoca un avançament de la menarquia, la primera regla, tal com vam explicar. I encara més: “També hi ha més risc de càncer de mama, perquè les dones tenen la regla més anys, i, per tant, estan més exposades a l’estrogènia”. Està demostrat que, a la Xina, les dones amb càncer de mama formen un percentatge molt petit. “És així, entre altres motius, perquè la mitjana d’edat de la menarquia és als disset anys”, afirma el metge Pedro Ródenas López.

A l’hora d’apuntar tres excessos de l’alimentació infantil, el metge apunta la carn, els lactis i els productes refinats.

Una proposta de menú segons el metge Pedro Ródenas

Per esmorzar: Fruita i cereals amb llet vegeta o fruita i un entrepà amb paté vegetal

A mig matí: Un plàtan amb fruita seca (dàtils, orellanes, figues)

Per dinar: Amanida completa amb alvocat i llavors (que sigui atractiva) i cereals amb llegums (plat únic) o bé un plat de verdura o pasta acompanyat amb proteïna animal (peix i pollastre, sobretot). Postres: Poma

Per berenar: Fruita seca amb iogurt o bé fruita fresca amb una barreta de musli.

Per sopar: Amanida, pa amb tomàquet amb paté vegetal. Una truita de verdura. Postres: Poma

(El sopar també pot ser com el dinar, però està bé triar opcions més suaus.)

El pa, sempre integral. És important pensar en la fruita seca cada dia i que els llegums apareguin tres o quatre cops per setmana.

Si es volen lactis, un per dia. Si es fa un iogurt per esmorzar, ja no caldrà ni formatges ni llet. Cal tenir en compte que els liquats vegetals no són lactis.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes d’agost sortegem la cafetera. 

Pregunta: Dónes llet de vaca a les criatures? I, si no, quina?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador de la torradora del mes de juliol és: Patrícia Martín Gascón, que ens ha explicat com canvia d’hàbits a l’estiu: “a l’hivern, el llegum, el mengem calent. Els cigrons, els barregem amb espinacs. En canvi, a l’estiu, fem amanida de cigrons barrejats amb tomàquet fresc, olives negres, ou dur i tonyina. A les nenes els agrada molt. També incorporem l’empedrat que durant l’hivern no en mengem.”

El pròxim sorteig el farem el 31 d’agost. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert