El berenar amb crema de xocolata ha de ser un menjar ocasional. Per molt que els agradi, als més petits, untar-s’hi els entrepans, no és un menjar saludable. Per què?

Per la quantitat de sucre blanc amb què està fet. Cal saber que tant per al sucre com per a la cocaïna es fan servir tècniques de blanquejat semblants. En el cas del subre blanc o refinat es treu tot el que és saludable, els enzims i els minerals. “És una paradoxa, fins al punt que el sucre blanc és un dels aliments més estúpids que podem adquirir”, afirma el dietista-nutricionista Marc Vergés. A més, el sucre estimula i afecta el cervell.

Com actua el sucre, o com actua un aliment amb proporcions altes de sucre blanc refinat, com les cremes de xocolata clàssiques? Aporten molta energia de cop, cosa que podria semblar positiva, però no és així perquè l’organisme en paga un preu molt alt, perquè hi va lligada una despesa molt alta d’insulina. A la llarga, el pàncrees s’esgota, no pot crear més insulina per resistir la ingesta de sucres blancs. La resistència a la insulina crea les obesitats, per esmentar-ne una de les conseqüències.

Crema de xocolata casolana

L’Agnès Pérez, autora del bloc Nutrición para la salud, proposa fer una crema de xocolata casolana, amb ingredients escollits, perquè es converteixi en un menjar molt nutritiu i saludable.

Els ingredients serien:

1 tassa de cafè de cacau pur ecològic

Nata de civada (1/2 bric petit)

4 cullerades soperes de melassa d’arròs

Avellanes mòltes

Un pensament de corfa de taronja fina (opcional)

Un pessic de canyella (opcional)

Unes gotes de gingebre fresc ratllat

Per entendre l’explicació del funcionament de l’organisme, un botó de mostra: els àpats de Nadal. Són dies en què es consumeix sobretot molts hidrats de carboni amb una càrrega glucèmica alta, que ens provoquen una sobrecàrrega d’insulina i que deriva en energia. Al cap de l’estona, el pic d’insulina baixa i tenim sensació de gana, malgrat que hem ingerit molta quantitat de menjar. A les criatures que han menjat un berenar amb cremes de xocolata, els pot passar el mateix. Al cap de poca estona d’haver-lo ingerit, demanen més menjar.

Per contra, les verdures i els cereals integrals, per donar un exemple, fan una demanda d’insulina moderada. En podem menjar tota la quantitat que vulguem, de totes les varietats, que el pàncrees no s’esgotarà, ni tampoc tindrem la sensació de gana immediata com passa amb els hidrats de carboni de càrrega glucèmica alta o els productes amb sucres refinats.

Actualment, la medicina està fent molts estudis sobre la resistència a la insulina, perquè és un tema clau de la salut. A més, de cara a les criatures, la millor recomanació és dir-los que han de menjar tots els colors que hi ha a l’arc de Sant Martí. Curiosament, el color negre, el de la xocolata, no hi és, cosa que no vol dir que no l’hagin de menjar mai, però sempre de manera ocasional.

Guanya un lot de 10 productes ecològics de Hipp per al teu nadó

Hipp és l’empresa líder a Europa en alimentació infantil biològica. L’empresa, fundada el 1932, té 227 productes al mercat de primeríssima qualitat i elaborats en concordança amb la naturalesa.

Cada mes, a etselquemenges, regalarem un lot de potets de verdures, fruites, pasta i sucs per als vostres nadons. Per a concursar, només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Has tastat els sucs HIPP? Quin agrada més al teu fill i quin sabor compres habitualment?

Escriviu-nos a gcastanyer@etselquemenges.cat indicant “Concurs Fills”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert