A casa, sopars ideals

Un altre efecte negatiu del sucre és que altera molt els nens: si els donem dolços abans d’anar a dormir, de ben segur que no dormiran bé. I és que per dormir bé, el sopar és molt important. En parlàvem en l’article anterior. La teoria és clara, però la pràctica, quina és? Quin menú podem preparar-los perquè dormin bé? El doctor Jorge Pérez-Calvo ens fa la proposta següent:

1) Puré d’hortalisses servit amb llavors de sèsam torrades i triturades i un estofat de seitan amb verduretes.

2) Pasta integral (de quinoa, espelta, kamut…) amb peix blanc al vapor i verdures d’acompanyament.

3) Pasta integral (de quinoa, espelta, kamut…) amb tofu a la planxa acompanyat d’unes verdures.

Si les criatures han de concentrar-se, si tenen exàmens, si han d’estar atentes a les persones que els envolten, la xocolata no és recomanable. “Un excés de dolç, com ara de xocolata, aconsegueix que les persones s’evadeixin, que desconnectin. Per això, la gent recorre a la xocolata i als dolços quan pateix una crisi afectiva”, explica el doctor Jorge Pérez-Calvo.

 

–Així doncs, el dolç no és recomanable per als menuts? –pregunto al doctor Pérez-Calvo gairebé intuint la resposta.

–No és així, perquè hi ha tres tipus de dolç. D’entrada, el ple, que és tonificant i es troba als cereals, les verdures, la fruita seca, les llavors i els llegums. Després hi ha el buit, que té propietats refrescants, neteja i drena, i és a les fruites. I, finalment, el químic, un producte extrem que es troba en el sucre blanc i el morè, en el de canya, en la xocolata, la mel, la fructosa, la sacarina, l’aspartam, el sorbitol…

–Dels tres tipus, aquest últim és el que no recomana?

–Exacte, perquè justament té l’efecte contrari al del sabor dolç ple: és antitonificant i consumeix les reserves de minerals i les estructures internes de l’organisme.

–Aquests són els únics efectes del consum d’aquest tipus de sucres?

–Un abús de sucre de mala qualitat, és a dir, del tercer tipus, com ara un excés de xocolata, es tradueix en sobrepès, cel·lulitis i, també, en dispersió mental, dubte o indecisió quasi patològica.

–Però hi ha criatures que els agrada el gust dolç, que sembla que el necessitin.

–Sí, i resulta beneficiós per a tota classe de persones si el prenen en gra (arròs, civada, blat). Però és que el sucre és a molts aliments, no només als químics, que sembla que siguin els únics dolços.

 

Tot seguit, n’esmenta uns quants:

 

  • Fruita i fruita seca: meló, poma, litxi, olives, préssec, pera, maduixa, tomàquet.
  • Verdures: col, remolatxa, carabassa, pastanaga, cogombre, bleda, albergínia, enciam, patata.
  • Cereals: arròs integral, quinoa.
  • Endolcidors: melassa d’arròs, xarop d’arròs, melassa pura de canya, estèvia.

 

Per la seva banda, la metgessa homeòpata M. Teresa Bravo coincideix amb la postura del doctor Jorge Pérez-Calvo, però ella hi fa una excepció: la xocolata amb un alt percentatge de cacau. “Té propietats anticancerígenes i es pot convertir en un o dos berenars al cap de la setmana. De la mateixa manera que també ho pot ser una crema de cacau casolana, preparada amb una bona xocolata, amb una mica de sucre de canya i amb llet biològica”.

Sigui quina sigui, “que no en prenguin mai molta quantitat, perquè el sucre és un estimulant i, per tant, excitarà les criatures”, conclou Bravo, de l’Acadèmia Médico Homeopática de Barcelona.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert