A l’hora de preparar un entrepà saludable, la naturòpata-homeòpata Josefina Llargués, autora de La Filomena llaminera (Cossetània edicions), recomana fer-los amb ingredients rics en nutrients i baixos en greixos saturats. Com s’aconsegueix? Llargués ho explica:
- Pa. Opteu per un pa integral, que té un valor nutricional molt superior al blanc, perquè conté més vitamines, fibra, minerals i proteïnes vegetals. També cal preferir (abans del pa de farina blanca), els elaborats amb farines procedents de cereals integrals de conreu ecològic: kamut, espelta, blat, ordi, sègol.
L’ideal seria alternar pans elaborats amb diferents cereals, als quals se’ls pot anar acostumant des de petits.
- Farcit. D’opcions n’hi ha infinites, més enllà de les convencionals, que són embotits amb greix, patés fets amb proteïna animal, margarines o maionesa.
Llargués recomana triar sempre un oli d’oliva verge extra, si pot ser ecològic. El segon consell és pensar a fer-los vegetals, que poden ser un bon complement vitamínic i mineral. Com? Doncs farcint el pa amb enciam, tomàquet, pastanaga ratllada, olives, tires de pebrot o albergínia.
Altres opcions que suggereix l’homeòpata-naturòpata:
- Paté vegetal. Se’n pot preparar a casa o comprar-lo a dietètiques o botigues especialitzades: bolets, algues, tofu, pebrot, llegums…
- Hummus amb tires de pebrot vermell escalivat.
- Pernil de gla amb enciam, sucat amb tomàquet i amanit amb oli d’oliva verge extra.
- Truita a la francesa (ous ecològics), pa amb tomàquet i oli d’oliva verge extra. La truita pot ser sola o farcida de germinats com alfals o soja, o verdures com el carabassó, espinacs…, remenat de tomàquet…
- Tofu (escaldat o cuinat prèviament) amb germinats, enciam i rodanxes de tomàquet.
- Formatge fresc de cabra o de vaca amb enciam, tomàquet, pastanaga ratllada, orenga i oli d’oliva verge extra.
- Enciam, tomàquet i ou dur (ecològic).
- Formatge de soja, ruca, tomàquets xerri i ceba.
- Alvocat, enciam, rodanxes de tomàquet, sal de sèsam i oli d’oliva verge extra. L’alvocat és excel·lent per substituir mantegues i margarines hidrogenades.
- Mortadel·la i xoriço vegetals amb enciam, rodanxes de tomàquet i oli d’oliva verge extra.
- Embotits de bona qualitat (de tant en tant; millor ecològics) amb el pa ben sucat amb tomàquet i amanit amb oli d’oliva verge extra. Podem afegir-hi també enciam, pastanaga ratllada, etc.
- Crema de xocolata amb avellanes o ametlles (de tant en tant, en podem fer la versió casolana).
- Seitan, enciam, tomàquet, ceba i tires de pebrot o albergínia escalivada.
D’opcions, com veieu, n’hi ha mil i una.