Les coneixem. Sabem que són importants, que són conegudes també com a micronutrients, que n’hi ha que són antioxidants, fet que vol dir que mantenen en bon estat les cèl·lules i els teixits. Per als petits de casa, les considerem molt importants, però on són, on n’hi ha exactament?

El llibre Cocina vegetariana para niños… y para toda la familia, de l’editorial Oceáno Ambar, explica quins són els aliments rics en vitamines i quines són les utilitats d’aquests vitamines.

Vitamina A. “És necessària per a la salut de la pell i la vista. Antioxidant.” On n’hi ha? “En molts vegetals de color taronja, com ara la pastanaga, la carbassa, el moniato, les orellanes. I també en el pebrot vermell, el tomàquet i el meló.”

Vitamina B1. “És fonamental per al sistema nerviós.” També ajuda a tenir molta energia, a concentrar-se, a tenir bona memòria i estar de bon humor. On n’hi ha? En els llegums, els cereals integrals, les patates, les llavors oleaginoses i algunes hortalisses com els pèsols, la coliflor, els espàrrecs o les carxofes.

Vitamina B2. “És necessària perquè el cos pugui utilitzar les proteïnes, la glucosa i els àcids grassos.” On és? Al iogurt i el formatge, les ametlles, els ous, els xampinyons, els llegums i en alguna hortalissa.

Vitamina B3. “És decisiva en l’obtenció d’energia i en la seva acció sobre reaccions d’àcids grassos i hormones.” On és? A la llet, el iogurt, els cacauets, les avellanes, les ametlles, els llegums i els cereals integrals.

Vitamina B5. “És necessària per tenir energia, està implicada en la salut de la pell, els cabells i el sistema nerviós.” On és? A quasi tots els aliments, sobretot a les fruites, els cereals integrals, els llegums i els productes làctics.

Vitamina B6. “És necessària perquè el cos pugui utilitzar totes les proteïnes. Ajuda a dormir bé i a estar de bon humor. Facilita una pell sana.” On és? Als llegums, la fruita seca, l’arròs i el pa integral, els plàtans, les xirimoies i les patates.

Vitamina B8. “És necessària perquè el cos pugui utilitzar totes les proteïnes, la glucosa i els àcids grassos. Ajuda a dormir bé i a estar de bon humor. Facilita una pell sana.” On és? “Al rovell de l’ou, els cereals integrals i els cacauets.”

Un pa de pessic vegà

Entre les curiositats del llibre Cocina vegetariana para niños… y para toda la familia, hi ha les receptes, fàcils de fer amb les criatures. De totes les que hi ha, he trobat interessant el pa de pessic vegà.

Per a 6 persones

  • 1 iogurt de soja
  • 100 g de sucre integral de canya
  • 150 g de farina integral de blat, espelta o kamut
  • 1 culleradeta de bicarbonat
  • 75 ml d’oli d’oliva
  • 50 ml de beguda de soja, civada o arròs
  • La ratlladura d’una llimona
  1. En un bol, barregeu el iogurt, l’oli, la beguda de soja, la ratlladura de llimona i el sucre. Feu-ho amb una cullera de fusta fins que quedi homogeni.
  2. Poseu-hi el bicarbonat amb la farina, i aneu incorporant-ho a poc a poc, sense parar de remenar.
  3. Escalfeu el forn a 170 ºC. Prepareu un motlle de forn amb paper vegetal i fornegeu-ho durant uns 30 o 45 minuts.

No obriu el forn mentre pugi la massa.

Sabreu que està fet si ho punxeu amb un escuradents i en surt sec.

Aquesta és la base de molts pastissos. A partir d’aquí podeu afegir a la massa tota classe d’ingredients: plàtan, poma, trossos de nous, avellanes o altra fruita seca, coco, encenalls de xocolata.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juliol sortegem la torradora. 

Pregunta: Canvieu els hàbits i els àpats de menjar a l’estiu?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de juny és: Maria Crasovan

El pròxim sorteig el farem el 27 de juliol. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert