En trobo una explicació senzilla i amena en el llibre Las proteínas vegetales, de Núria Viver, publicat per Integral.

“Constitueixen els pilars bàsics per a la formació dels diferents components d’un ésser viu, i, a més, participen en funcions tan importants com la defensa contra les infeccions, la coagulació de la sang, la digestió, el metabolisme, la visió o la bona formació i manteniment dels ossos”.

L’autora continua: “Al mateix temps, són maons que serveixen per construir l’edifici del nostre cos i treballadors que realitzen funcions molt variades”.

Per tot plegat, són tan necessàries. Ara bé, “l’organisme humà no és capaç de fabricar els components bàsics de les proteïnes, els aminoàcids, per això necessita ingerir-los a partir de proteïnes animals o vegetals”.

Croquetes de cigrons i sèsam

Ingredients per a 4 persones
400 g de cigrons cuits
2 pastanagues ratllades
65 g de pa ratllat
200 g de llavors de sèsam torrades
1/2 cullerada de comí en pols
julivert picat
1 culleradeta d’herbes aromàtiques
oli d’oliva
sal al gust

Fem un puré amb els cigrons cuits calents. Hi afegim la pastanaga ratllada, el julivert picat, el pa ratllat, el comí, l’oli, la sal i les herbes aromàtiques. Ho barregem tot bé fins que quedi com una pasta espessa. Agafem una mica de la massa i formem una croqueta. La passem per les llavors de sèsam torrades, de manera que s’hi enganxin. Repetim l’operació fins que s’acabi la massa. I llest per servir.

En general, hi ha la idea que la carn i el peix són els aliments que aporten més proteïnes, però l’autora del llibre Las proteínas vegetales demostra que els llegums, la soja, el seitan, la fruita seca, les llavors i les algues també en tenen en unes bones proporcions, tot i que “cal combinar-los bé amb altres aliments, sobretot amb els cereals”.

Llegums. “N’hi ha que tenen més proteïnes que la mateixa carn o peix”. També són rics en hidrats de carboni i en fibra, a més de ferro, altres oligoelements (zinc, coure, calci o magnesi) i vitamines. Un matís: “L’intestí no absorbeix bé el ferro dels llegums, que es perd en quantitats considerables, per la qual cosa calen altres fonts de ferro millors”.

“Els llegums secs no s’han de consumir mai crus, perquè tenen un component tòxic. Sempre s’han de coure”. La quantitat recomanada per a criatures i adults és 70 i 100 g segons si es preparen sols (100 grams per persona) o amb arròs o verdures (en aquest cas, menys quantitat de llegum).

Els cigrons tenen un percentatge elevat de proteïnes, “tot i que una mica menys que les mongetes o les llenties, i menys que la soja”. Ara bé, els cigrons són deficitaris en alguns aminoàcids essencials, però això s’han de complementar amb altres tipus de vegetals, com ara cereals (arròs o blat). “La proporció de fibra també és molt interessant, com també l’escàs contingut de greix, que és insaturat, beneficiós per a la salut dels vasos sanguinis”.

Els hidrats de carboni dels cigrons es paeixen bé, per tant “produeixen escassa flatulència, a diferència del que passa amb les mongetes i les llenties”. També són rics en vitamines del grup B i tenen una quantitat de ferro important.

Ah! “Si produeixen flatulència, es poden utilitzar els mateixos trucs que en el cas dels altres llegums: posar-los en remull en aigua bullent, aturar la cocció, canviar l’aigua i afegir-hi plantes aromàtiques o algues”.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juny sortegem la torradora. 

Pregunta: Fas quefir a casa? Els en dónes a les criatures?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de maig és: Júlia Humet Ribas

El pròxim sorteig el farem el 22 de juny. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert