La definició

Cal començar pel principi. Si consultem la definició de complement alimentari a l’enciclopèdia llegirem el següent:

Producte alimentari que es pren per via oral i que té la finalitat de complementar la dieta habitual. Sol consistir en un concentrat de nutrients, habitualment vitamines i minerals, o altres substàncies amb efectes fisiològics (extractes de plantes, aminoàcids, enzims, etc.). Es comercialitza en dosis diverses i es presenta en formats diferents, com ara pastilles, càpsules, ampolles, sobres, etc., encara que també es pot trobar en forma d’aliment, com per exemple barretes o sucs. S’administra per tal de rescabalar la deficiència nutricional dels individus que s’alimenten de manera insuficient segons les seves necessitats energètiques i plàstiques. Tots els complements alimentaris són regulats per llei i han d’estar etiquetats correctament segons la normativa vigent.

Aquesta és una secció nova destinada als esportistes que volen millorar el rendiment amb un tractament tan natural, senzill i eficaç com és una bona alimentació. No parlarem només directament de les propietats dels aliments, sinó, sobretot, dels complements alimentaris. Què són? Quins beneficis aporten? Per què són necessaris?

D’entrada, una de les primeres coses que volem subratllar és que els complements alimentaris dels quals volem parlar són totalment naturals, però, alhora –i això és molt important–, mai no han de substituir una dieta equilibrada. Com indica la mateixa paraula, són complements.

Posem el cas d’una persona que fa una dieta rica i que, per tant, menja habitualment peix blau (font principal d’àcids grassos omega-3), verdures de fulla verda (font principal de minerals), fruites i verdures vermelles, taronges i liles (font d’antioxidants) i fruita seca i fruita dessecada (font d’omega-3 i omega-6, de vitamina E, vitamines del grup B, minerals i oligoelements). Suposadament, aquest personatge fa una dieta prou equilibrada, però hi ha diversos factors que poden alterar aquest equilibri, com ara el ritme de vida intens, l’estrès, les dietes, el tabac o la pol·lució, per citar només alguns exemples.

Per això, en els darrers anys hi ha hagut molt d’interès a trobar complements naturals que protegeixin el cos dels dèficits originats per factors externs. Com és evident, si una persona ben alimentada alhora fa esport de manera regular –sigui en el nivell que sigui–, necessitarà uns complements específics per compensar el dèficit d’alguns nutrients.

En tots els casos, un complement ha d’actuar bàsicament a tres nivells:

Prevé i corregeix la falta d’algun nutrient.

Ajuda a assolir els nivells òptims i adequats de certs nutrients que, malgrat que fem una dieta equilibrada, per les raons que sigui, no aconseguim subministrar al cos en la quantitat que necessita.

Ajuda en el proveïment cel·lular de substàncies que, a priori, les cèl·lules no requereixen, però que els subministrem per alterar-ne el comportament per tal d’obtenir un rendiment millor.

Per tant, podem concloure que, evidentment, l’alimentació sempre ha de ser adequada a les nostres necessitats i ha de proporcionar a l’organisme tot el que necessita per funcionar correctament, ara bé, en moments i situacions determinades de la vida, pot ser fonamental complementar l’alimentació amb productes naturals que ens aportin el que ens cal.

Núria Serra
Núria Serra

Biòloga