La flora del sistema digestiu és un actor important dins de l’organisme: compleix funcions tan importants com ara millorar la biodisponibilitat d’alguns nutrients, és a dir, la capacitat de l’organisme de poder-los assimilar; aportar nutrients nous, i intervenir en la digestió d’alguns compostos de la dieta.

Algunes d’aquestes funcions estan estretament lligades a nutrients i processos metabòlics essencials per a esportistes, i per aquest motiu és important mantenir una flora intestinal equilibrada.

Dues funcions principals: la defensa i la nutrició

Els bacteris que habiten les parets de l’intestí són un dels nostres mecanismes de defensa principals. Que hi hagi un equilibri correcte evita que altres bacteris que podrien ser nocius s’hi instal·lin. A la vegada, ajuden indirectament a desenvolupar el sistema immunitari i a afavorir la producció d’anticossos.

Probiòtic

Segons les autoritats sanitàries, un probiòtic és un producte alimentós fet de microorganismes vius que són beneficiosos per a la salut. Està demostrat que consumir-ne estimula els mecanismes de defensa i ajuda també a estabilitzar la flora intestinal existent. Com a resultat final, per tant, els probiòtics tenen un efecte positiu sobre la barrera intestinal. També s’ha demostrat que ajuden a normalitzar la permeabilitat intestinal.
L’ús de probiòtics estabilitza l’entorn en què es troba la flora intestinal i, segons han demostrat múltiples estudis, ajuda a preveure l’activació de reaccions inflamatòries com les que es donen amb l’exercici físic.
Tots aquests resultats indiquen que pot ser positiu que els esportistes de resistència consumeixin probiòtics, ja que l’acció beneficiosa que tenen sobre la permeabilitat intestinal i sobre les reaccions inflamatòries pot pal·liar l’efecte de l’exercici físic sobre la barrera intestinal.

El paper de la flora intestinal en el nostre estat nutricional és molt ampli i s’ha de tenir especialment en compte en el cas de les persones que practiquen esport; en primer lloc, per la seva implicació en la síntesi de la vitamina K i d’algunes vitamines del grup B (B1, B6, B12 i àcid fòlic). La vitamina K es troba en aliments com l’alfals, l’alga kelp, el fetge, el iogurt, el rovell de l’ou i l’oli de peix. No obstant això, la font més important i més bona de vitamina K és la que produeix la flora intestinal. Les seves funcions són intervenir en la coagulació sanguínia i mantenir un sistema ossi saludable. Pel que fa a les vitamines del grup B, pràcticament totes participen d’una manera o una altra en les reaccions de producció d’energia a partir dels hidrats de carboni i els greixos procedents de la dieta. Algunes, a més, intervenen en la formació i estabilitat dels glòbuls vermells. Són aquestes funcions les que fan patent la necessitat extra de mantenir una flora intestinal equilibrada per ajudar a mantenir uns paràmetres esportius òptims.

El paper de la flora intestinal en l’organisme és essencial també perquè afavoreix l’absorció de minerals clau per als esportistes com el ferro, el calci, el magnesi i el zinc. La majoria dels minerals presents en la dieta queden sovint retinguts entre la fibra que no absorbim. La flora intestinal augmenta la qualitat nutricional dels aliments rics en fibra, com ara les fruites, els vegetals, els cereals o la soja, i per tant també en el cas d’aquests minerals. D’aquesta manera, els bacteris de la flora metabolitzen alguns components d’aquesta fibra i els alliberen, com els minerals, que també són peces clau en el desenvolupament de qualsevol activitat física.

Els probiòtics

Actualment, el mercat ofereix un gran ventall de productes per tenir cura i manipular la flora intestinal. De fet, les evidències sobre els efectes beneficiosos que tenen per a la salut són cada vegada més sòlides.

Ateses les funcions de la flora intestinal sobre alguns nutrients clau per a l’esport, l’esportista pot tenir en compte aquesta opció a l’hora de cuidar l’equilibri de la flora intestinal, i mantenir el seu rendiment físic en estat òptim.

Núria Serra
Núria Serra

Biòloga