La nutrició és un dels pilars més importants per mantenir una vida saludable. Entre tots els nutrients que s’han d’incorporar per mitjà de l’alimentació –i ocupant un lloc privilegiat–, hi trobem les vitamines i els minerals.

Les vitamines són uns nutrients essencials per tal que l’organisme funcioni correctament. A diferència d’altres nutrients, però, el cos no pot fabricar-les i, per tant, les hem d’incorporar diàriament a través de la dieta. Bàsicament s’encarreguen de participar en el control del metabolisme dels greixos, les proteïnes i els hidrats de carboni. D’aquesta manera, les vitamines ens ajuden a convertir els aliments de la dieta en energia.

La necessitat de vitamines com la tiamina, la riboflavina o la vitamina B6 s’incrementa quan fem un sobreesforç físic, ja que totes estan implicades en els processos de producció d’energia. Per això hi solem recórrer quan estem cansats, esgotats o amb poques forces. Aquí és on recau la importància de les fruites i les verdures; aquests aliments contenen vitamines i minerals, que compleixen tota una sèrie de funcions bàsiques en l’organisme.

La vitamina A manté la salut dels epitelis i la immunitat contra les infeccions; el potassi afavoreix el funcionament correcte del sistema nerviós i els músculs, i les vitamines del grup B són necessàries per transformar els aliments en energia.

L’àcid fòlic –una de les vitamines del grup B més freqüent en els aliments– ajuda a prevenir abans i durant l’embaràs certes anomalies congènites, incloent l’espina bífida.

Altres micronutrients presents en la fruita i les verdures, com la vitamina C i la vitamina E tenen moltes propietats antioxidants que protegeixen les cèl·lules dels radicals lliures.

La vitamina C, en particular, incrementa l’absorció de calci, mineral essencial per a la salut òssia i dental, així com la del ferro d’altres aliments. La falta de ferro pot causar anèmia, un dels trastorns més greus associats a deficiències d’aquest mineral en l’alimentació.

La fibra que contenen les fruites i les verdures és un altre punt clau i la raó principal per la qual se n’ha d’incrementar el consum en la dieta, ja que aporta moltíssims beneficis per a la salut. La fibra insoluble actua fonamentalment sobre el trànsit intestinal, mentre que la soluble equilibra el nivell de colesterol, combat les pujades de glucosa en sang i ajuda a regular el trànsit intestinal.

El missatge és, per tant, que hem de començar per una bona alimentació que proporcioni un nivell adequat d’hidrats de carboni, proteïnes i vitamines. En els casos en què això no sigui suficient, podem recórrer a l’opció de prendre un multivitamínic d’origen natural, que s’absorbeixi ràpidament. Tot això ens permetrà mantenir un nivell d’energia immillorable i unes defenses a ple rendiment.

Les vitamines són substàncies químiques que l’organisme no pot sintetitzar, es troben en petites quantitats en els aliments, i són indispensables per a la vida, la salut, i per portar a terme l’activitat física i quotidiana.

Les vitamines funcionen com a reguladores metabòliques perquè intervenen en els processos de producció d’energia, i per això influeixen en un gran nombre de processos fisiològics implicats en el rendiment físic i esportiu.

El paper en els processos de generació d’energia de les vitamines del grup B o el d’antioxidant de vitamines com la C o la E són especialment interessants per a l’atleta, ja que tant els nivells energètics com els d’antioxidants són clau per assegurar un bon rendiment esportiu. Per aquest motiu, avui en dia es reconeix que, en el cas dels esportistes, hi ha una demanda vitamínica més alta per l’increment en l’esforç físic.

Núria Serra
Núria Serra

Biòloga