Arribem a Nou de Berguedà, on ens rep la Martina, una de les tres peces clau de Cal Roio. Amb vint-i-vuit anys presenta un currículum vital, acadèmic i professional que la dota d’una gran base de coneixement per engegar un projecte agroecològic familiar. És llicenciada en sociologia, ha cursat un mestratge en pensament contemporani i actualment és doctorand en filosofia contemporània. Alhora, el seu recorregut professional l’ha dut des de l’origen de l’Infoespai, passant per Arç Cooperativa, fins a la seva vinculació actual a la comissió social de Coop57. Aquest bagatge és un dels motius que porten la Martina a engrescar-se amb el projecte familiar de Cal Roio sent molt conscient de les implicacions socials i polítiques que porta implícita la producció agroecològica d’aliments. “Tot el meu coneixement m’ha servit per poder explicar que el que fem a casa és molt més que produir aliments”. La crisi econòmica i la manca de perspectives en el món de la investigació acadèmica van acabar de convèncer-la per ser on és ara.
En Cesc, en pare de la Martina i paleta abans que pagès, va arribar fa trenta-cinc anys al Berguedà amb la seva parella, la Montse, biòloga i professora. Tots dos van decidir abandonar Rubí en una època en què les poblacions mitjanes del Vallès van experimentar un canvi socioeconòmic difícil de digerir per a qui es planyia per la pèrdua d’una vida de poble. Ho van deixar literalment tot per començar de nou amb la il·lusió de viure d’un ramat de cabres, de la seva llet i dels formatges. Malgrat la intensa dedicació al treball agrari van haver d’aparcar el projecte de producció per fer altres activitats, ja instal·lats definitivament a Nou de Berguedà. “No els va ser fàcil començar des de zero en un moment en què el menjar local i artesà encara no estava tan valorat com actualment”. Passen els anys i, amb l’empenta dels fills, la família es planteja una manera nova de tirar endavant la petita cabana de vaques que encara mantenen i la base territorial de quaranta hectàrees que són a la finca.
“Tot el meu coneixement m’ha servit per poder explicar que el que fem a casa és molt més que produir aliments”
Des de l’any 2011, comencen a donar voltes a la idea de reprendre l’activitat agroramadera familiar. Per coherència i per convicció, el seu enfocament és a una producció ecològica de carn de vaca i pollastre, amb venda directa i sota una marca pròpia, Cal Roio. “Si ens hi posàvem, havia de ser amb una coherència total amb els nostres principis”. El coneixement profund que la Martina té de les cooperatives de consum i de l’economia social els donen arguments suficients per estar-ne convençuts des de bon principi. L’any 2012, pare i filla van a l’Escola Agrària de Manresa a formar-se en temes productius amb base ecològica. Paral·lelament, comencen a fer passos per aconseguir la certificació ecològica de la seva antiga explotació mitjançant el tràmit d’acceleració del període de conversió per la bona situació d’arrencada de la finca. Amb el nou plantejament familiar, en Joan, el germà de la Martina també s’implica del tot en l’aventura, i la Martina demana la incorporació per poder habilitar un obrador nou per tancar el cercle des de la producció fins al consum.
En l’actualitat tenen cura d’uns mil cinc-cents pollastres, tot i que el seu objectiu per assolir la viabilitat econòmica de l’activitat seria d’uns dos mil cinc-cents. Pel que fa als vedells, eren part del projecte familiar agrari, però el seu desenvolupament ha anat més lent del que esperaven i han apostat per tirar més fort dels pollastres. “Pensant en el 2015, esperem que ja en puguem treure almenys un terç dels ingressos”. Aquesta decisió és conscient i mostra com cal planificar les diferents línies productives per poder assolir els objectius de solvència a mitjà termini.
La Martina té diferents idees per al futur de Cal Roio per complementar el que estan fent fins ara. Per exemple, li agradaria provar com seria el maneig del gall d’indi, que ha de viure en ramat i en què les mares han de tenir necessàriament cura de les cries. També pensa a poder posar a disposició de la resta de petits productors de pollastre catalans pollets nascuts de mares ecològiques, ja que en l’actualitat no n’hi ha. Un altre projecte familiar és poder oferir una experiència innovadora d’allotjament rural a l’antiga runa de Cal Roio. “Hem d’anar a poc a poc, tenim moltes idees que aniran arribant a mesura que ens ho puguem permetre; no arribem a tot!”. Tot d’il·lusions que compartim, amb els ulls brillants, mentre passegem pels corrals forestals a la finca d’El Reig, a mil cent metres d’alçada enmig de les boscúries meridionals de la Serra de Catllaràs i amb el pantà de la Baells als peus. Amb les portes de casa, dels corrals i del seu cor obertes de bat a bat, veiem també com els pollets estan calentons com torronets a la vora de l’estufa de llenya, tallada dels seus boscos, que els escalfa dins dels corrals. Afortunadament, la densitat arbòria de les zones de pastura dels corrals i tal vegada el tragí incessant d’en Cesc i en Joan per la finca, ajudats pels gossos de la família que ressegueixen els perímetres, els ha estalviat fins al moment els atacs dels rapinyaires.
Aquest Nadal us recomanem les compres agroecològiques, aliments amb identitat, qualitat i molta salut. Si voleu tastar el pollastre ecològic de Cal Roio podeu escriure a calroiocatllaras@gmail.com o trucar a la Martina als telèfons 647777076 i 937441300. Quedareu encantats del sabor i la textura dels pollastres que la Martina i la seva família crien des del cor.
Per a més informació consulteu el facebook de Cal Roio.
La necessària intercooperació del món agroecològic
Canviar el món des de cada racó de la nostra terra és l’objectiu de milers de persones que es lleven cada dia amb la il·lusió d’aportar el seu granet de sorra. Però sense coordinació i cooperació, el camí és ben curt.
En aquest sentit, la Marina ens explica que s’està gestant una associació de productors de pollastre ecològic a Catalunya per tal d’enfortir-se i actuar com a col·lectiu. Estan convençuts que no té sentit tirar endavant com a explotació, sinó que cal que tiri endavant tot el sector agroecològic.
Actualment, Cal Roio ja forma part de Ecotall, un projecte compartit amb El Salt del Colom i Cal Pauet, per vendre conjuntament pollastre, vedella i xai ecològic. La unió fa la força, i els petits cal que caminin plegats per arribar més lluny!