Ens rep l’Albert amb un gran somriure. Ve de l’oficina que tenen a Celrà, des d’on fan la feina tècnica de gestió i logística. Conjuntament amb el Bernat l’any 2009 van engegar, com a tècnics, un grup de productors amb la idea d’arribar directament a les persones consumidores. És llavors quan neix Montsoliu, una plataforma que aglutina productes de la terra per vendre’ls sense intermediaris i a un preu just. La història de l’Albert i en Bernat és la de dos agrònoms decebuts de la realitat agressiva del model de producció agroindustrial. “A la universitat t’ensenyen a produir i produir, no hi ha cap mena de valor més enllà de l’econòmic… es fan moltes barbaritats”. Aquesta mena de reflexions són les que els porten a canviar el seu perfil professional i les que els anima a fer un gir cap a una agricultura més honesta i respectuosa amb l’entorn i amb la pagesia que produeix. És així com neix Montsoliu i com uns anys més tard, l’Albert i el Bernat donen el pas per posar en pràctica les seves idees i donar forma a Eco’s des de la seva passió per tocar de peus a terra. “Des que treballo amb això, no m’he aixecat cap dia amb poques ganes d’anar a la feina, això no té preu”.

L’experiència de treballar com a assessors a les granges de les comarques gironines és un element cabdal per entendre les decisions que prenen en Bernat i l’Albert per embarcar-se en un projecte nou, en el qual ells passen a desenvolupar un paper més actiu en la producció d’aliments. La idea apareix quan detecten l’abandonament de granges, sobretot de porcí, amb la conseqüent pèrdua de les instal·lacions agràries associades i del coneixement de les persones que les gestionaven. Aquesta realitat els fa plantejar un projecte nou de recuperació de granges per incentivar la producció ecològica d’aliments. És llavors quan pensen que Mas Frigola pot ser el primer pas per testar la idea i convertir-la en realitat. Contacten amb en Salvi, pagès de tradició familiar que havia gestionat durant els últims anys una explotació de porcí integrat i que es mostra disposat a canviar l’orientació productiva que sempre havia fet a casa seu. “Com que ja coneixíem el Salvi, li vam plantejar obertament el que volíem fer i no va dir pas que no. Ens vam donar la mà i vam decidir començar i provar”.

El que ara trobem a Mas Frigola són unes antigues naus de porcí adaptades d’una manera senzilla per criar gallines ponedores. Segueixen la normativa del CCPAE, que entre altres coses els obliga a tenir quatre metres quadrats per gallina a l’exterior. Per al Salvi la producció ecològica és una novetat en alguns aspectes i en d’altres li recorda el que antigament feien a casa seu. Aquest és un dels valors socials més interessants del projecte: recuperar coneixements locals de la pagesia arrelada a la terra i que es va veure abocada a un model agroindustrial que no els permetia desenvolupar els coneixements adquirits al llarg dels anys. “Som apassionats i romàntics, no volem que es perdi la cultura agrària del nostre país, ens l’estimem i volem que la nostra feina esdevingui transformadora”. Aquest esperit emprenedor els està movent arreu de les comarques gironines a detectar noves oportunitats per engegar projectes nous i escampar la bona nova dels aliments ecològics.

Eco’s és una realitat que està permetent que cada vegada més famílies puguin consumir ous de producció ecològica lliures de transgènics i productes químics afegits. Els ous ecològics garanteixen una qualitat nutritiva excel·lent, que no té res a veure amb els ous de granges industrials, en què els colorants i el pinso de baixa qualitat són els estàndards de cada dia. És molt recomanable visitar la granja per entendre que la cria d’animals per a consum humà es pot fer d’una manera molt més sensata que no pas amb el model intensiu que encara avui domina el mercat. “És un altre món, més sa per a tots i sobretot per a l’economia local”. L’Albert està convençut que la producció ecològica i local és el futur i que cal treballar perquè cada vegada més gent en tingui coneixement. Una de les activitats que s’organitzen des d’Eco’s és obrir la granja a totes les persones que vulguin conèixer-ne el funcionament i, per exemple, treballen amb les escoles properes per donar a conèixer l’agricultura ecològica i la relació de la pagesia amb l’entorn.

“Som apassionats i romàntics, no volem que es perdi la cultura agrària del nostre país, ens l’estimem i volem que la nostra feina esdevingui transformadora”

El futur d’Eco’s s’albira mogut, ja que l’empenta que irradien en Bernat i l’Albert es veurà reflectida en nous projectes agraris. De moment els ous ecològics han iniciat el seu camí i ja arriben a molts punts de venda local i també virtual. D’aquesta experiència estan sortint moltes altres propostes, com ara recuperar unes hectàrees de cirerers d’un pagès que no té relleu generacional i que vol que els seus camps no quedin abandonats. L’Albert i en Bernat es plantegen dinamitzar explotacions com aquesta que quedarien sense ús i que en canvi tenen un potencial agroecològic de gran valor. “Volem més camps ecològics a prop de casa i volem també que la gent es pugui guanyar la vida dignament treballant-los”.

Si voleu tastar els Eco’s, els trobareu a botigues de les comarques gironines i de la província de Barcelona, i també a la seva pàgina web, des d’on distribueixen a tot arreu. Si necessiteu més informació del projecte de recuperació de granges o d’algun altre tema similar a les comarques gironines podeu trucar a l’Albert (660689147) i el Bernat (660689146) que us atendran encantats.

Montsoliu: els fruits del treball en grup

Avui dia per treballar al camp cal unir esforços en tots els estadis del procés productiu, però sobretot en la part de la comercialització. Arribar directament a la persona que comprarà el producte és cabdal per poder oferir una bona qualitat a un preu just, tant per a qui produeix com per a qui consumeix.

Aquest va ser l’esperit que l’any 2009 va animar un grup de productors i elaboradors a fer pinya i crear una marca conjunta que tingués visibilitat a través de la Xarxa. Aquesta plataforma neix sobretot promovent el contacte proper entre les persones, però cada vegada més els seus promotors s’estan interessant a donar vida a la producció ecològica i a l’alimentació lligada als valors de la terra.

A Catalunya necessitem iniciatives com Montsoliu, que faciliten l’accés de la ciutadania a una alimentació saludable a uns preus raonables. Si cada vegada més persones accedeixen als productes ecològics i locals, serà més fàcil incorporar noves persones al sector que vulguin fer de la pagesia la seva professió.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula