Arribo a Millena, un poble petit de la comarca del Comtat, entre les serres d’Aitana i la Serrella. Un paratge màgic que es dibuixa a les faldes de les muntanyes i en què els bancals d’oliveres, ametllers i altres fruiters es barregen amb petites bosquines i algun camp de cereal. A l’Almàssera de Millena m’esperen en Josep Miquel i en Pau, pare i fill, que conjuntament amb en Jaunvi, en Joan i la resta de la família Ferrando porten el timó de la producció d’un dels millors olis verges extra ecològics del País Valencià, l’Ecotravadell.
La història de l’Almàssera de Millena es remunta a l’any 1950, quan el pare d’en Josep Miquel va començar a elaborar oli. “El meu pare ja va ser un pioner, ell va decidir tenir l’almàssera i elaborar el seu oli”, m’explica en Josep Miquel. Des de llavors que la família Ferrando s’ha dedicat en cos i ànima a la producció, elaboració i comercialització d’un oli sempre excel·lent. Un aliment fruit de la feina ben feta als camps i que una vegada passat per l’almàssera es converteix en un oli únic que reflecteix una gran estima per la terra i els bons aliments. Gràcies a una passió sana per la terra i el camp, la família Ferrando ja té tres generacions de pagesos dedicats a la producció d’oli. En Pau és graduat en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural i esta fent un Màster universitari en Enginyeria Agronòmica, fet que li atorga tot un bagatge de coneixements tècnics i científics que combina amb la saviesa de l’empresa familiar.
A l’Almàssera de Millena són ecològics des de l’any 2000 i cada any han anat augmentat més la producció d’oli amb aquest segell. “De fet, nosaltres sempre hem treballat la terra d’una manera molt natural, amb l’ajuda de la matèria orgànica i equilibrant la vida als camps”, argumenta en Josep Maria. Treballen sobre unes quaranta hectàrees en ecològic en els municipis de Millena, Gorga i Penàguila, i tenen la perspectiva d’augmentar la producció a poc a poc. La família Ferrando tracta de manera honesta i sincera la terra heretada dels avis i tenen unes ganes molt saludables de continuar caminant cap als seu somnis. “Volem viure d’això i volem que la gent pugui gaudir d’un bon oli a prop de casa”, explica en Pau.
Des de fa anys que la família Ferrando es produeix el seu propi compost, l’ànima de la terra que regenera i dóna força als arbres. Durant un any sencer es composten alguns dels subproductes de l’extracció de l’oli com són la fulla de l’olivera, el pinyol i la polpa de l’oliva. Tota aquesta matèria orgànica es barreja amb fems d’animals de granges veïnes i, de tant en tant, es barreja i humiteja perquè vagi fent el seu procés. “Això no té preu. És una feina que fem perquè sabem que és una part molt important de la base de la nostra producció d’oli. Els camps agraeixen aquesta ajuda de matèria orgànica… només cal veure el color dels bancals”, detalla en Pau. Si miro la tonalitat de la terra dels camps que treballa la família Ferrando i la comparo amb els que estan treballats de manera convencional i amb fertilitzants químics, no hi ha color! La vida llueix en la terra alimentada de manera natural que, a més a més, fomenta una gestió cíclica de la producció en què els residus es converteixen en un recurs molt valuós.
Un dels trets que diferencia l’oli d’Ecotravadell és que està fet majoritàriament per una de les varietats autòctones més apreciades de la zona, la Villalonga, que a altres llocs es coneix com a Mançanella o Manzanilla. A banda d’aquesta varietat també treballen amb Blanqueta, Alfafarenca, Genovesa i Arbequina. “A nosaltres ens agrada molt treballar amb Villalonga, és la que millor s’adapta a la nostra terra i al nostre clima, per això la mantenim”, diu en Josep Miquel. L’oli que s’extreu d’aquestes varietats autòctones és afruitat i de color verdós, d’un aspecte dens i molt aromàtic.
“De fet, nosaltres sempre hem treballat la terra d’una manera molt natural, amb l’ajuda de la matèria orgànica i equilibrant la vida als camps”
A més a més, l’extracció es fa cap a l’octubre, quan l’oliva encara és molt verda i se’n pot obtenir un suc molt afruitat i aromàtic. “Si fem l’oli a l’octubre en tindrem menys quantitat, però de més qualitat… i això és el que volem”. L’oli que surt de la premsada en fred, sense filtrar i amb tècniques mecàniques, manté totes les propietats d’un oli extra verge de primera qualitat, amb un contingut alt en oleics i polifenols. A més, a l’Almàssera de Millena tenen molt en compte el temps que passa entre la collita i la premsada, que acostumen a ser hores. “Pensa que al matí collim i a la tarda ja tenim l’oli”, m’explica en Josep Miquel.
Per acabar, ens acostem a visitar dos elements impressionants del paisatge de bancals de la Vall de Travadell, dues oliveres mil·lenàries que mostren la potència del pas del temps a les seves branques i en la magnífica imatge que dibuixen centenars d’anys després del seu naixement. “Ens agrada saber que la nostra feina als camps manté la tradició de tants i tants anys d’història”, relata en Josep Miquel, orgullós. En una de les oliveres, que té una antiguitat de més de mil vuit-cents anys, es pot entrar a dintre de les arrels. És com un petit refugi al cor de l’arbre històric. Una meravella de la natura que roman vigorosa amb el pas de temps i que ens delecta amb la seva bellesa en una tarda de primavera com la d’avui. Em deixa bocabadada!
Entrem a la petita botiga que hi ha a l’Almàssera i veig unes plaques penjades a la paret. “Són els premis que hem rebut”, detalla en Josep Miquel. Ecotravadell va guanyar el primer premi al millor oli d’oliva ecològic els anys 2010 i 2011 al concurs “Ciudad de Utiel”, premi que han tornat a validar el 2015, i del qual n’estan molt satisfets i contents. “És una manera que et reconeguin la feina ben feta i això fa goig”, diu en Pau. A banda de l’oli, aquests any la família Ferrando també s’ha atrevit amb les cireres ecològiques que, segons ens expliquen, han donat un fruit excel·lent!
Si voleu tastar l’oli d’Ecotravadell el millor que podeu fer es acostar-vos un dia a conèixer l’Almàssera de Millena. La família Ferrando us rebrà per explicar-vos tot el que vulgueu saber sobre el món de l’oli. I, si us hi atreviu, en Pau us delectarà amb un tast magnífic perquè pugueu aprendre a apreciar aquest aliment mil·lenari que és fruit d’una història i, també, relat d’un present que corprèn. Trobareu l’oli a diferents botigues de la província d’Alacant i València, com ara Punt de Sabor, botiga de venda directa de productors ecològics de La Unió de Llauradors de València, i a moltes de les cooperatives de consum compromeses amb una alimentació saludable vinculada al territori, com Mercatrèmol, Biotremol o Bioalacant (Alacant). I si us deixeu caure per algun dels restaurants de cuina ecològica de la zona, el trobareu a l’Hotel la Serena a Altea, o a alguns restaurants amb estrelles Michelin com L’escaleta de Cocentaina o el restaurant Casa Manolo de Daimús.
Per a més informació: www.olitravadell.com
Degustar l’oli: aprendre i gaudir
Heu fet mai un tast d’oli? Us l’imagineu en un gotet petit opac per poder-lo degustar sense pressa? Cada vegada hi ha més persones que s’aficionen a tastar els olis que es produeixen al nostre territori. Tal com ha passat amb el món del vi, els amants dels olis de la terra comencen a treure el nas per descobrir joies com les de l’Almàssera de Millena.
En un tast d’oli s’aprèn a apreciar el producte tant per la seva aroma, amb l’olfacte, com pel seu sabor, amb el gust. A banda de les qualitats organolèptiques, també s’aprèn a diferenciar entre varietats diferents que donen a cada oli unes característiques concretes, així com la personalitat que es mereix.
A l’Almàssera de Millena en Pau ha començat a oferir als seus clients tastos guiats d’oli per donar a conèixer aquesta cultura. És una manera molt vivencial d’endinsar-se en aquest producte tan propi de la nostra terra. Us recomano que organitzeu un grupet d’amics i que us acosteu fins a Millena a submergir-vos en la màgia de l’or líquid!