Arribo al mercat KmOsona, que des de fa uns mesos obre cada dilluns al matí a Manlleu. És un espai on els productors i artesans locals tenen l’oportunitat de vendre directament el que fan a casa; un racó acollidor on trobem les persones que, amb les mans i el cor, transformen la realitat per alimentar-nos d’una manera més saludable. Conec en Xevi i en Sergi, que, conjuntament amb la Maria, fa dos anys que menen un ramat propi i elaboren la llet de les ovelles per vendre-la directament. Cap dels tres ha nascut a pagès, però tots porten la llavor de la terra molt arrelada. Són fills d’Osona i s’estimen els seus orígens: “Jo vull ser aquí, sóc un fonamentalista de la meva terra i planto batalla aquí, no vull fugir de res!”. En parlar-hi descobreixo la dimensió de la seva aposta; són valents i volen ser els protagonistes dels seus ideals posant-se a la pell de qui treballa per acostar-se a la utopia.

Al Serradet de Barneres és barregen les experiències prèvies fora del món de la pagesia de la Maria, en Sergi i en Xevi, fet que els atorga una visió del sector agrari oberta i plena d’optimisme. La Maria és veterinària i sempre ha estat a la vora del món ramader; els primers anys de tècnica i els tres últims munyint un ramat de cabres a Mas el Garet, a Tona. En Sergi i en Xevi, economista i ambientòleg, han treballat en diferents llocs abans d’aterrar a la pagesia, i tot dos estan vinculats al Grup de Defensa del Ter (GDT) i a la vida social de la Plana. Per introduir-se al món dels ramats i els elaborats làctics han practicat diversos camins. Entre d’altres, en Xevi va formar-se a l’Escola de Pastors de Catalunya i en Sergi va fer el curs d’iniciació de formatges a Torre Marimon de l’IRTA. Després de dos anys, tots tres tenen la feina cada vegada més per la mà, tot i que són molt conscients del camí d’aprenentatge que encara els queda per recórrer.

Avui el Serradet de Barneres és una granja amb seixanta ovelles que pasturen pels camps propers a la finca i que de febrer a agost, més o menys, produeixen llet fresca per transformar. El primer any va ser de proves i experiments per conèixer el ramat i els productes que podien elaborar. Ara ja han descobert que el iogurt i el mató són els seus aliments estrella. El procés d’elaboració és molt artesà i ple de passió, tanta, que en tastar-ho moltes persones identifiquen matisos que avui dia s’han perdut amb el procés industrial: “Les dones grans s’emocionen en recordar el mató que menjaven quan eren petites”. A més, també elaboren formatge fresc i venen llet i xai lletó quan n’és temporada.

“Les dones grans s’emocionen en recordar el mató que menjaven quan eren petites”

Al Serradet de Barneres tenen molt clar què estan fent i per què. Són pagesos i elaboradors perquè creuen en la força de la pagesia, en la necessitat de conrear aliments saludables i en la vinculació de la producció agrària a la conservació del territori proper. En Xevi, la Maria i en Sergi, estan convençuts de caminar en la direcció que els portarà a assolir les fites que fa uns anys es marcaven. “Tenim una intenció de transformació social, ens ho creiem i apostem per tirar-ho endavant”. Una de les particularitats de la seva experiència és defensar un model ramader nou en una comarca com Osona, en la qual la major part d’explotacions agràries són de porcí industrial. Aquest entorn els situa com a pioners i emprenedors davant l’immobilisme de bona part de la pagesia de la comarca, que es dedica únicament i exclusiva a alimentar animals estabulats. “Estem contents de formar part d’una nova manera d’entendre la feina a pagès”.

Activitats com la del Serradet de Barneres obren la porta a fer que noves experiències agràries es motivin per fer pas vers aquest moviment emergent. Un bon exemple és la llavor que estan sembrant amb la creació del mercat KmOsona, amb el qual estan construint una nova demanda de producte ecològic, local i de temporada. Estic convençuda que cada vegada hi ha més persones que volen canviar hàbits de consum i que cerquen joies com el Serradet de Barneres per omplir la nevera de casa cada dia. Tot i que, si voleu tastar els seus productes, us haureu d’esperar al mes de febrer, quan les ovelles tornen a entrar en el cicle de la llet. A partir de l’any que ve ja tindran formatge curat, que permetrà allargar la temporada i poder gaudir del sabor del Serradet de Barneres durant més temps; però fins llavors haurem de ser pacients.

Per a més informació: www.elserradetdebarneres.blogspot.com.es

 

La Importància del treball en equip

Al Serrat de Barneres tenien clar, des de bon principi, que la feina a pagès no es pot fer en solitari. Justament a partir d’aquesta premissa s’han organitzat de tal manera que, per cada feina que cal fer, fan equips de dues persones; tant si és per munyir, com per elaborar o anar a mercat. L’única que és exclusiva, de moment, és la de pasturar, que la fa en Xevi.

Un altre tema que em confirma la fermesa de l’aposta del Serrat de Barneres és que la Maria, en Sergi i en Xevi, tenen molt clar que han de tenir cura de les seves relacions i de la manera com evolucionen. Són amics des de fa molt temps i no estan disposats a permetre que la intensitat i el tràfec d’estar al capdavant d’un projecte tan personal, faci que la seva amistat es deteriori.

La nova pagesia defensa la qualitat de vida de la seva feina i és per aquest motiu que acostuma a fer esforços tant per organitzar el treball de manera cooperativa com per ser molt curosa en les dinàmiques personals dins de l’equip. Aquesta consciència, que en el cas del Serradet de Barneres és d’admirar, és la que crea projectes sòlids i perdurables en el temps. I és que “un i un fan tres”!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula