Origen_Can Mateu1

Fa un dia de vent i el cel em regala l’escalfor del sol d’hivern. Arribo a Can Mateu i m’espera l’Aida Carbonell, que conjuntament amb la seva parella, en Juli Llover, governen una granja d’ous ecològics, Els Ous d’en Mateu. L’Aida és enginyera agrònoma, i en Juli, conductor d’excavadores. Cansats de treballar per als altres i amb una il·lusió creixent per engegar un projecte propi, l’any 2013 comencen a rumiar idees, sempre relacionades amb el sector agrari. Tots dos són amants de la vida al camp i de les tasques productives en consonància amb la terra i volien trobar la manera de guanyar-se la vida alhora que posaven en pràctica el somni de recuperar un espai abandonat. La família d’en Juli, que viu a Vilanna, feia molt temps que no treballava les terres, un espai preciós en desús que ara amb l’empenta d’en Juli i l’Aida reviscola.

Origen_Can Mateu2

“Jo anava a comprar ous, i els ecològics sempre eren de fora… Acabava comprant-ne d’aquí, però de gallines de pagès” 

El rebost de la cuina de l’Aida i en Juli és ple de productes ecològics, i aquest va ser un dels motius que els va esperonar a apostar per una explotació de gallines ponedores ecològiques a les comarques gironines. “Jo anava a comprar ous, i els ecològics sempre eren de fora… Acabava comprant-ne d’aquí, però de gallines de pagès”, m’explica l’Aida.

I és que malgrat que cada vegada hi ha més ous de proximitat ecològics, encara és més fàcil trobar-los de fora de Catalunya que no produïts al nostre país. Aquesta va ser l’empenta inicial que va animar la parella emprenedora a revitalitzar les terres familiars i a engegar un projecte productiu amb sentit ecològic.

Origen_Can Mateu3

Entrem a la granja i quedo parada amb les instal·lacions. Són unes naus grans i modernes preparades per treballar cada dia sense renunciar a les millores tecnològiques que augmenten la qualitat de vida. “Que fem ous ecològics no vol dir que tornem al segle passat”. Amb aquesta afirmació, l’Aida m’explica com va idear i redactar el projecte i perquè Els Ous d’en Mateu es produeixen en una instal·lació moderna preparada per produir uns catorze mil ous a la setmana en el pic de producció. M’agrada veure com es produeix menjar ecològic que arribarà a les botigues a un preu just, per tal que les persones que puguin consumir-los siguin cada vegada més i que el producte ecològic deixi de banda l’etiqueta d’exclusiu i elitista.

Origen_Can Mateu7

Demano a l’Aida que m’expliqui en què es diferencia una granja convencional d’ous amb una d’ecològica. “Sobretot per l’alimentació, les instal·lacions i el maneig”. Les gallines ecològiques mengen només cereal i pinso certificat pel CCPAE, un producte d’una qualitat superior al convencional i que és lliure de químics. Aquesta alimentació és la responsable que els ous tinguin un color, una textura i una presència diferents dels que no són ecològics. Tingueu present que els ous ecològics són de color groc i no taronja. La majoria d’ous convencionals que tenen un color més ataronjat és perquè s’hi ha afegit colorant. En la producció ecològica els colorants no són permesos, i per això agafen un color groguenc més característic del cereal i el pinso ecològic.

Origen_Can Mateu5

Les instal·lacions de l’explotació de Can Mateu també es diferencien d’una de convencional pels patis on surten a pasturar les gallines quan surt el sol, i també pel jaç de palla que tenen a l’espai interior. Aquestes instal·lacions permeten que els animals estiguin més tranquils i, sobretot, que tinguin més espai tant a fora com a dins de la granja. “Per temes de benestar animal, les gallines necessiten quatre metres quadrats als patis i un espai d’un metre quadrat per cada sis gallines quan són dins de la nau”, detalla l’Aida mentre fem el passeig per la granja.

Origen_Can Mateu6

Arribem a la sala on s’envasen els ous quan surten de la cinta ponedora. S’agafen a mà, es pesen i es marquen amb una màquina un per un. És una feina feixuga, però sembla que és l’única manera que la numeració es vegi perfectament. “És un dels nostres distintius de qualitat; els clients ens ho agraeixen molt”, m’explica l’Aida mentre m’ensenya el detall de la marcació d’un dels ous. Un cop marcats manualment es col·loquen en els envasos de mitja dotzena i ja poden sortir al mercat. A la caixa es llegeix ben gran “Els Ous d’en Mateu” i pregunto per l’origen del nom. Riem, i l’Aida em diu que, a banda de cercar un nom divertit que la gent recordés, és el nom que fa referència a la finca. “Molta gent es pensa que el meu home es diu Mateu… i no, es diu Juli; és la finca que és Can Mateu”. M’agrada el nom i m’agrada el logotip: un ou ple de palla. Recordeu sempre de cercar el segell del CCPAE i el de la fulla verda europea per assegurar-vos que els ous són ecològics i estan certificats oficialment.

Si voleu tastar Els Ous d’en Mateu, els trobareu a diferents botigues de les comarques gironines i també de l’àrea metropolitana de Barcelona. I si us agrada voltar pel territori descobrint racons meravellosos, sempre podeu escriure un correu a ousecologics@elsousdenmateu.cat o trucar al telèfon 622 355 113, per concertar una visita a la granja.

Per a més informació: www.elsousdenmateu.wordpress.com

Origen_Can Mateu8

D’ous n’hi ha de molt diferents: com els reconeixem?

Quan entreu en una botiga i demaneu mitja dotzena d’ous, aneu en compte amb la numeració que té cada ou impresa a la closca. Aquesta és la referència que heu de mirar per saber el model de producció d’aquell ou.

Hi ha una gradació de quatre categories per diferenciar un ou. Els del número 3 són de gallines criades en gàbies petites i sense moviment. Els del 2 són de gallines que toquen el terra i tenen un espai una mica més gran que les del 3. Els de l’1 són de gallines pagès, és a dir criades a terra i que surten a pasturar. Finalment els del número 0 són els ous de les gallines ecològiques, que toquen el terra, surten a pasturar i estan alimentades amb pinso ecològic.

Aquest dígit fa referència al primer número d’una sèrie molt més llarga. Per exemple el codi d’Els Ous d’en Mateu és 0ES170200014809. Els números i les lletres identifiquen el mètode de producció, el país, la província, el municipi i la granja de producció. Fixeu-vos bé en la numeració de cada ou, i cerqueu els que comencen per zero!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula