En Joan Duran és fill d’Olot i sempre ha estat vinculat al món de la producció porcina, tant a la granja com a la fàbrica de pinsos. Després de dedicar-se durant molts anys a la producció convencional, va arribar un moment que va decidir orientar la seva activitat cap a un model d’explotació més harmònica amb l’entorn i més respectuosa amb el bestiar. A més, l’evolució del mercat del porcí i les exigències del model agroindustrial el van forçar a fer un plantejament clar: plegar o anar a cercar més valor afegit a la seva activitat.

L'Origen_Granja Ramonich1

Sortosament, en Joan va escollir la segona opció i va fer una aposta valenta per reconvertir la granja i ser el primer ramader ecològic que es va certificar pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) a Catalunya l’any 2007. Per fer-ho va haver d’adaptar les instal·lacions per complir la normativa que obliga, sobretot, que els animals tinguin espai per moure’s i patis per poder sortir a airejar-se i passejar. “Ara ens sembla normal, però això de veure els porcs campar per aquí fora és tota una novetat en el sector porcí”. En Joan va llogar una granja que estava abandonada a la Pinya, va fer les reformes segons la normativa del CCPAE i va engegar, amb molta empenta i il·lusió, una granja exemplar en la producció de porcí ecològic.

Actualment a la Granja Ramonich tenen cinquanta truges, amb una capacitat fins a vuitanta. El sistema productiu és en cicle tancat, que vol dir que les mares pareixen els garrins, els alleten durant quaranta dies i després passen a la fase d’engreix que dura unes vint setmanes. Tot el cicle es fa a la granja per poder assegurar la traçabilitat dels animals i garantir al màxim la seva qualitat. A més, els condicionants del CCPAE obliguen els productors de porcí ecològic a tenir accés a l’exterior tant per a les truges com per als garrins, a posar palla al terra per al benestar dels animals, a no tancar-los en gàbies i a donar-los només pinso certificat pel CCPAE.

L'Origen_Granja Ramonich2

Regularment, la persona que s’encarrega d’inspeccionar la granja controla que es compleixin tots els requisits per poder tenir la certificació ecològica. Per exemple, que no hi hagi més animals dels que es poden tenir pels metres quadrats de les instal·lacions o què no s’hagin aplicat tractaments als animals no permesos. Una de les diferències de la cria de porcí ecològic respecte de la convencional és que només se subministra antibiòtic quan l’animal està malalt i és totalment necessari. No es fan tractaments preventius, ja que són animals molt més sans que els que es crien en granges industrials d’engreix intensiu. Avui també he après que una truja pareix una mitjana de deu garrins i que el seu cicle de gestació és de tres mesos, tres setmanes i tres dies.

“Volem portar carn de qualitat a les persones que la valoren i tenen ganes de menjar bé i d’una manera sana”

En Joan Duran, a més de ser ramader també es dedica a produir pinso ecològic. Al principi feia pinso convencional, però una vegada va fer el pas cap a l’ecològic amb la granja de porcí també ho va fer amb la fàbrica de pinso Duranoc. “Ho vaig veure clar, necessitava tenir el menjar ecològic a l’abast i la manera més directa de fer-ho va ser apostar per reconvertir el que ja tenia”. D’aquesta manera en Joan s’assegura sense problema que el menjar dels seus animals és d’una qualitat excel·lent. El pinso es fabrica a Olot i la matèria primera prové tant de les explotacions agrícoles de la zona, com d’altres indrets més llunyans. Per exemple, el cereal de secà i el pèsol, el compra a l’Aragó; i la soja l’ha d’anar a cercar a una fàbrica de Caldes de Montbui, i de vegades fins i tot a Itàlia. La proteïna vegetal que s’incorpora als pinsos ecològics no és fàcil d’aconseguir a Catalunya, n’hi ha una mancança important. El mercat del pinso ecològic va en augment, en paral·lel amb l’increment de la producció de carn ecològica. Pinsos Duranoc distribueix arreu de Catalunya, a l’Aragó i al sud de França menjar ecològic per al bestiar certificat pel CCPAE.

L'Origen_Granja Ramonich3

Si sou dels que heu deixat de menjar porc perquè no en trobeu de bo, us recomano que tasteu el que us ofereix en Joan. La textura, el gust i l’aroma no tenen res a veure amb la carn que es pot comprar actualment al mercat convencional. A més, les seves propietats nutritives augmenten en tant que són animals alimentats amb pinso ecològic i tractats amb molt de respecte. Per apropar la carn de porc ecològic al consumidor final en Joan ha obert una pàgina web per poder fer les comandes, al mateix temps que dóna a conèixer el seu producte. El portal es diu Ecocity, de la granja a la ciutat. “Volem portar carn de qualitat a les persones que la valoren i tenen ganes de menjar bé i d’una manera sana”. Actualment fan venda a particulars directament, així com a cooperatives de consum i algun restaurant que també s’ha interessat en la qualitat de la seva carn ecològica. Tasteu-la, quedareu bocabadats!

Més informació: www.ecocity.cat

L'Origen_Granja Ramonich4

Schwäbisch Häll: la qualitat d’una raça alemanya

El segell ecològic certifica que la producció de carn es fa amb uns criteris de respecte tant per l’entorn com per l’animal. Però aquest fet no es tradueix en el fet que sempre, i per força, ha de ser més bo que el convencional. Com s’ha explicat anteriorment, el CCPAE certifica una sèrie de requisits, que no sempre tenen a veure amb un increment de la qualitat de l’aliment.

Els porcs de la granja Ramonich són d’una raça molt especial d’una petita regió alemanya. En Joan la va triar perquè al seu lloc d’origen tenen molt prestigi tant per la qualitat de la carn com per la capacitat d’alletar els garrins. “Són molt bones mares”, argumenta en Joan Duran. Aquest fet fa que els animals es puguin alimentar durant més temps amb la llet de la mare i així la carn és més tendra i gustosa.

El menjar ecològic és molt més saludable i nutritiu que el convencional, perquè acostuma a mantenir les propietats de l’aliment i perquè està lliure d’agrotòxics. Però hem de tenir sempre present que, perquè sigui ecològic, no vol dir que sempre sigui més bo. El sistema productiu i la qualitat de l’aliment han d’anar alhora. D’aquest amarament se n’encarrega la pagesia, que, aplicant els seus coneixements i dosis altes d’estima, ens fan arribar a taula productes amb ànima.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula