La història de la Garbiana comença l’any 2008 quan s’engega una cooperativa de consum ecològic al poble de Tarroja de Segarra. En aquell moment, uns quants joves del poble que consumien aliments ecològics van començar a fer pinya per poder posar en marxa un projecte col·lectiu per comprar i consumir d’una manera saludable i conscient. “Va ser quan vam començar a notar una necessitat de producció local”. El seu objectiu era clar i contundent: volien produir allò que els agrada consumir i a més ho volien compartir amb els veïns i persones properes. Llavors és quan van veure l’oportunitat de poder-s’hi dedicar i de fer de la seva passió una feina digna. “Els inicis van ser durs, havíem de compaginar altres feines… Ara ja hem aconseguit dedicar tota la nostra energia a tirar endavant la Garbiana”. És el 2012 quan la Núria, en Ramon, en Jordi i l’Ignasi formalitzen una cooperativa de treball associat fidel als seus valors i amb uns objectius molt definits de respecte i cura per l’entorn. “Per nosaltres és molt important poder treballar en un projecte cooperatiu i ecològic que fomenta una economia justa i permet l’arrelament al territori a la vegada que enforteix les relacions entre les persones i ens ajuda a comprendre i respectar la natura”.
“Per nosaltres és molt important poder treballar en un projecte cooperatiu i ecològic que fomenta una economia justa”
Actualment la Garbiana és una realitat que madura i dóna fruits amb una vocació clara d’arribar a ser un projecte que integri bona part de les necessitats de producció i consum locals. D’una banda, des de la Garbiana Pagesa conreen horta i cereals ecològics. Pel que fa als cereals, estan fent una aposta ferma per recuperar algunes varietats antigues en col·laboració amb Cultures Trobades. També conreen espelta, sègol, blat, ordi i civada, que posteriorment elaboren i en fan farines. “Amb els nostres propis cereals fem farines mòltes en molí de pedra que servim a forners, restaurants i botigues d’arreu de Catalunya”. Pel que fa a les verdures i hortalisses, cultiven aproximadament una hectàrea d’horta de temporada també recuperant varietats en desús i que principalment es distribueixen a través de cistelles setmanals. “Actualment estem preparant unes quaranta cistelles que servim directament a Tarroja, i també en repartim a Calaf i Sant Guim de Freixenet; a més a més, alguns restaurants de la Segarra també incorporen producte fresc i ecològic a les seves cartes, com L’Antic Forn o La Cosa Nostra”. D’altra banda, des de La Garbiana Rebost posen a l’abast dels veïns una agrobotiga, que forma part de la cooperativa, on es poden comprar una gran varietat de productes ecològics com cereals i farines a granel, llegums, algues, pastes, melmelades i xocolata, productes de neteja i higiene, herbes medicinals, condiments, etc.
Des de la Garbiana es troben amb necessitats noves a mesura que el projecte avança. Per exemple, els dos molins de pedra amb què elaboren les farines ecològiques ja s’han quedat petits per la quantitat de farina que treballen. I és per aquest motiu que han engegat una campanya de finançament col·lectiu a Verkami per poder comprar un molí més gran. Amb el projecte “Nou molí per a vells blats”, la Garbiana fa una crida ciutadana a col·laborar en la seva proposta agroecològica, i a formar part d’un moviment d’arrel que vetlla per la sobirania alimentària i per tancar el cercle des del camp fins a la taula. Des de la Garbiana sempre han tingut clar que, si es dedicaven al conreu de cereals, havien de fer farina i col·laborar en la recuperació d’un aliment tan bàsic com és el pa. “Ens agrada dedicar-nos al cereal i les farines perquè és el que identifica el nostre territori, sempre ho hem vist així i estem contents de poder-los fer ecològics”.
Tot el seu esforç es va veure reconegut l’any passat, en rebre el premi Joves Emprenedors de la Segarra que els va atorgar el Consell Comarcal per la dedicació i empenta que estan invertint en el món de la pagesia. En una comarca com la Segarra, tradicionalment agrària, és una molt bona notícia que persones enèrgiques, amb ganes de canviar el món i amb un missatge ple de contingut es posin al capdavant d’iniciatives agroecològiques com la de la Garbiana. ”Som conscients que la feina de pagès és necessària per a la conservació del patrimoni natural i cultural i perquè, en última instància, cultivem aliments per a les persones”.
Si voleu tastar els seus productes, podeu encarregar regularment una cistella amb producte de temporada o bé acostar-vos fins a Tarroja de Segarra i comprar a la Garbiana Rebost. I si us hi voleu posar en contacte directament podeu enviar un correu electrònic a lagarbianapagesa@gmail.com o bé trucar al telèfon 686674748 (Núria) o al 973520042 (en horari de Rebost).
Per a més informació: www.lagarbianapagesa.blogspot.com
Verkami, finançament col·lectiu per a projectes socials
El projecte Verkami neix l’any 2010 a Mataró de la mà d’un pare i els seus dos fills. Tots tres, amants de la creació i les arts, decideixen portar a Catalunya una experiència de finançament col·lectiu a partir de petits mecenes, que ja funciona en altres llocs del món.
La Garbiana ha apostat per aquest model de finançament en què es prima la confiança entre les persones per assolir un objectiu determinat. La Garbiana necessita un molí de pedra nou per poder elaborar les seves farines, i a través de Verkami ha trobat una porta oberta per explicar el seu desig a la ciutadania.
Us convido que conegueu la plataforma de Verkami, que segur que us descobrirà projectes engrescadors en què podreu participar. En el cas de la Garbiana, col·laborareu a fer que puguem tenir més farines i que el projecte de Tarroja de Segarra es consolidi i tingui més garanties de futur.