Parlem amb la Clara, responsable del celler, i també amb en Pau, que és qui vetlla per la feina als camps i al molí d’oli. Som al cor d’una cooperativa d’integració social que va néixer l’any 1974, amb l’objectiu d‘incorporar persones amb dificultats en un projecte de desenvolupament rural i així fer de la seva participació una experiència real. La feina que des de l’Olivera es facilita a les persones que hi treballen permet integrar la producció agrària de qualitat amb el compromís social d’arrel. Actualment, l’Olivera té una residència amb disset places, un celler on es poden elaborar fins a 200.000 ampolles l’any i un molí d’oli que permet obtenir uns 250 litres en una hora. Aquestes infraestructures, conjuntament amb el treball tècnic especialitzat dels socis cooperatius i les tasques de les persones amb dificultats, són les que fan possible que a l’Olivera es produeixin uns vins i uns olis ecològics excel·lents, amb una ànima que arriba directa al paladar. “Aquest producte té una història, una feina en comunitat que fa que sigui diferent” (Clara).

“Aquest producte té una història, una feina en comunitat que fa que sigui diferent”

L’Olivera es manté ferma al seu ideal cooperatiu nascut dels socis fundadors de base cristiana i amb vocació transformadora. Avui en dia és un espai de referència per la seva tasca social i també per la qualitat dels productes que elaboren. El treball al camp respecta en tot moment el ritme de la terra, s’empren tècniques manuals en totes les feines (podar, esporgar, collir, etc.) i se segueixen els criteris de l’agricultura ecològica que estableix el CCPAE. “Tot ho collim a mà, això ens permet tenir molta cura del raïm i de tot el seu procés” (Clara). El fet de valorar les tasques manuals facilita que l’objectiu d’integració social sigui molt més visible. Les persones amb dificultats troben el seu lloc en un projecte cooperatiu, al seu ritme i en diferents espais de treball.

Una de les premisses que sempre s’han tingut clares a l’Olivera és que la tasca social ha d’anar lligada a projectes viables econòmicament i sostenibles en el temps. L’amalgama que es genera entre les dues dimensions és la que permet que els ideals siguin realitats, i que la utopia no quedi tan llunyana. Per fer-ho, l’Olivera aposta dia a dia per oferir un producte de màxima qualitat molt ben situat al mercat i molt valorat per les persones que l’acaben comprant. Podem trobar els vins i olis de l’Olivera en molts establiments del país, en les cartes d’una bona colla de restaurants i en les comandes de moltes famílies que el compren directament des de casa a través la botiga en línia. Aquest reconeixement és fruit de la dedicació constants de l’equip i de la il·lusió compartida de continuar aprenent en tot moment. “Una de les gràcies de l’Olivera és incorporar coneixements a l’equip, això ens fa créixer com a persones i ens enriqueix enormement” (Pau).

El futur de l’Olivera porta associat el reconeixement de tots els valors que s’estan teixint des de la cooperativa. La tasca constant d’integrar els reptes socials amb una funció productiva fa anys que dóna fruits, i permet que avui puguem dir que l’aposta de valorar el territori, els seus cultius i les seves persones, té un reconeixement ampli. “Crec que anem ben encaminats, la nostra manera de funcionar està molt adaptada als temps de crisi actuals” (Pau). Malgrat les dificultats de pagament de l’administració pública a les entitats socials, l’Olivera respon als seus reptes valorant el seu producte final. La venda de vins i olis ha crescut en els últims anys, gràcies al convenciment de tot l’equip de ressaltar les virtuts de tota la cadena, fet que els acredita com una experiència amb sentit i plena de futur.

Us recomano que us acosteu a Vallbona de les Monges a conèixer de primera mà el palpitar de l’Olivera. Consulteu la seva pàgina web per estar al corrent de les activitats obertes al públic que organitzen. Els vins i olis els podeu trobar a moltes botigues i restaurants catalans. Si no és així, parleu amb la vostra botiga de confiança i demaneu-li que afegeixi als prestatges productes amb valors!

Per a més informació:  www.olivera.org

La compra responsable transforma el món

Des de l’Olivera fa anys que aposten per treballar conjuntament amb altres entitats del territori i així afavorir-ne la visibilitat. Una de les col·laboracions recents és la que fan amb l’Associació Alba, oferint lots de Nadal elaborats amb productes del territori artesanals, ecològics o fets a mà.

Aquest treball conjunt permet reconèixer la tasca de les persones que el fan possible i els projectes que hi ha al darrere. L’aposta per generar una imatge de qualitat i honestedat és la que està fent que cada any més persones confiïn en els regals amb valors i identitat.

La compra responsable transforma el món i les persones. L’acte quotidià de menjar ens permet ser solidaris i aportar el nostre granet de sorra, ens fa protagonistes del canvi que volem veure, ja que ens hi implica d’una manera directa. Aquest Nadal, feu compres amb valors!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula