Conec els germans Carbonell des de fa molts anys, quan van ser uns dels pioners a engegar el projecte de Món Empordà, un mercat ecològic itinerant entre quatre pobles petits de l’Empordà, que avui encara manté la seva essència de posar a l’abast dels veïns i veïnes aliments ecològics comprats directament als productors. Des de llavors que els admiro per la capacitat de produir aliments de molta qualitat i per acostar-los d’una manera molt sincera als consumidors finals. Tota la família hi està implicada. Cadascú s’encarrega del seu bestiar: la Rosa Maria, la mare, i en Jordi, el fill gran, s’encarreguen de les vaques; en Jaume, dels porcs, i en Pere, dels xais i també d’un altre ramat de vaques. I per tancar el cercle, la dona d’en Jordi, l’Eva, té la carnisseria el Pont a Camprodon per fer la venda directa de la carn fresca i dels embotits.
“Fa anys vam veure que calia fer alguna cosa diferent. En aquell moment començava el tema ecològic i vam creure que valia la pena fer un pas endavant”
He quedat amb en Jordi, que m’acompanyarà a conèixer el bestiar, així com la història de la família Carbonell i la seva aposta per la producció ecològica certificada. “Fa anys vam veure que calia fer alguna cosa diferent. En aquell moment començava el tema ecològic i vam creure que valia la pena fer un pas endavant”, m’explica en Jordi. Els germans Carbonell treballen amb la certificació del CCPAE per poder garantir en tot moment la traçabilitat del producte que ofereixen al consumidor final.
Sortim de Sant Joan de les Abadesses cap a Ogassa i fem parada a la granja de porcs d’en Jaume, Mas Turalles. És una explotació preparada per a la producció ecològica en la qual els porcs de la raça Duroc s’engreixen en un espai molt integrat a la muntanya. “Aquí els criem com s’ha fet sempre, amb patis per córrer amb el menjar del camp i amb tot el que es necessita perquè surti una carn excel·lent”, comenta en Jaume. Aquests porcs són molt apreciats tant per la carn en fresc com pels embotits que fan. El seu greix és de molta qualitat i aporta al producte una textura i un sabor únics que els converteix en aliments exquisits.
Continuem direcció Ogassa per arribar a la finca de Mas Fogonella, una de les millors de la zona tant per la qualitat de la seva pastura com per les hectàrees de terreny de què disposa. “És una finca molt bona que cuidem molt, el bestiar s’hi està molt a gust i nosaltres podem treballar-hi bé”, argumenta en Jordi. El camí cap a Mas Fogonella és preciós. Anem agafant alçada i endinsant-nos per paratges ripollesos plens de màgia i farcits de la natura que ens alimenta. Abans d’arribar a Mas Fogonella ens aturem per contemplar el paisatge i entendre la geografia del lloc. Si algun dia en teniu l’oportunitat, acosteu-vos-hi. Hi ha un camí circular que surt d’Ogassa i que durant tres hores us convidarà a recórrer la singularitat de les muntanyes pirinenques.
Arribem a Mas Fogonella per veure les vaques i els vedells que durant tot l’any estan a l’aire lliure juntament amb les cries fins que tenen sis o set mesos. El ramat és de raça Bruna, autòctona catalana i molt adaptada a la zona de muntanya ripollesa. Els prats d’alta muntanya són la llar d’aquest bestiar que quan arriba el bon temps pasturen a les zones més altes de Serra Cavallera i a mesura que entra el fred les vaques baixen als fons de les valls. Les cries es deslleten als set mesos i passen un període d’engreix en una estabulació lliure durant uns tres mesos, menjant farratges i pinsos ecològics. Arribem a la granja on s’engreixa el bestiar. “Aquí és on els engreixem abans del sacrifici, és un espai gran i airejat on es troben la mar de bé”, explica en Jordi.
Finalment, anem a conèixer el ramat d’ovelles i xais que també estan a la finca de Mas Fogonella. És en Pere el que porta les ovelles de raça ripollesa, autòctona de la zona i molt bona per la qualitat de la seva carn. La gestió del ramat es fa d’una manera tradicional. Els animals passen la major part de temps a l’aire lliure alimentant-se de pastures naturals. És per aquest fet que la carn dels xais de Mas Fogonella és tendra i molt rica en omega-3. “A la gent li agrada molt la carn d’aquests xais, és bona i molt suau”, comenta en Jordi. L’ovella ripollesa és reconeguda per Slow Food com un dels productes de l’Arca del Gust, fet que li atorga unes qualitats úniques tant pel seu mètode de producció com per la qualitat que dèiem abans que té la carn.
Des de Mas Fogonella continuem la carretera per arribar a Camprodon i visitar la carnisseria El Pont. És una botiga en què es poden trobar tot tipus de carns fresques i embotits ecològics. La carn de porc, de vedella i de xai és de la família Carbonell, i la resta, com el poltre o el pollastre, són d’altres productors ecològics de proximitat. “És curiós perquè per una banda tenim clients que vénen de lluny per comprar la carn ecològica, però per altra banda tenim veïns que no s’acaben de creure el tema ecològic… encara queda molta feina per fer”, comenta l’Eva. La carnisseria el Pont forma part de l’Associació de Carnissers i Xarcuters del Ripollès, que de manera conjunta i sota la marca de garantia Producte del Ripollès, elaboren llonganisseta i embotit certificat. Uns productes excel·lents que transmeten l’essència del territori als paladars més exquisits.
Si voleu tastar els productes de la família Carbonell us podeu acostar fins a la carnisseria del carrer Sant Roc, 5 de Camprodon. També podeu fer una comanda trucant al telèfon 972 130 387 i us l’enviaran directament a casa, al restaurant, a la botiga o a la cooperativa de consum. És una manera molt fàcil de gaudir d’uns productes ecològics produïts i elaborats amb el compromís de treballar per un territori viu i saludable.
Embotits amb certificació ecològica del CCPAE
Els productes amb certificació ecològica són cada vegada més comuns, tant a casa nostra com a la resta del món. Hi ha produccions que han experimentat un augment exponencial en els últims anys, com la carn de vedella o la producció vitivinícola. I n’hi ha d’altres que encara tenen molt recorregut, com la producció porcina i l’elaboració d’embotits.
Un embotit ecològic certificat pel CCPAE es caracteritza perquè tots els ingredients que duu han de ser ecològics, des de la carn de porc fins a la sal, el pebre o l’ou. Les inspeccions del CCPAE controlen els certificats de conformitat per assegurar la traçabilitat i l’origen de tots els ingredients.
La normativa permet l’ús d’alguns conservants especials, però a la carnisseria el Pont no en fan servir, com tampoc fan servir cap colorant o additiu artificial. La conservació es fa amb els mètodes tradicionals que tenen com a base la sal i el pebre. Són uns embotits únics que recuperen l’essència dels nostres avantpassats. Us recomano que els tasteu i que els gaudiu a una taula ben parada!