L'origen_Megem de l'hort6

Hem quedat amb l’Alba Rojas i en Carles Jódar, socis treballadors de la Cooperativa Frescoop i coordinadora del projecte Mengem; en Climent Solà, pagès jubilat de Cal Climent, i en Roger Cadevall, educador i jove pagès nouvingut al món agrari. Vull que m’expliquin com, des del món cooperatiu, estan fomentant el relleu generacional de la pagesia manresana i, també, el de tres botigues de barri que venen productes frescos i de proximitat a la capital del Bages.

L'origen_Megem de l'hort8

Mengem de l’hort és un projecte de Frescoop, cooperativa d’iniciativa social que agrupa persones treballadores i consumidores, amb una fórmula mixta de cooperativa de treball i de consum. Frescoop es va fundar l’any 2007 pels socis de treball de GEDI SCCL, i té per objectiu la distribució de productes de temporada i de proximitat, així com la promoció local del cooperativisme de consum i la creació de xarxes de suport. “Volem fer arribar el millor producte a les persones que el volen consumir i també volem que les que el produeixin es guanyin la vida al Bages”, m’explica L’Alba. Entenc que l’estructura cooperativa és la que dóna peu i empenta a un projecte de foment de l’alimentació saludable, ja que facilita la producció i la compra de menjar de qualitat a preus justos.

L'origen_Megem de l'hort

Som a Cal Climent, els horts que des de fa més de trenta anys porta en Climent amb molta cura i respecte. “La meva vida és aquí, en aquesta terra… i ara que sóc jubilat vull que la terra continuï viva i donant fruits”,  ens explica amb un somriure als llavis. Percebo en la seva mirada l’orgull de veure com els camps no queden abandonats i com l’empenta d’en Roger manté plena de vida la terra que l’ha alimentat durant tants anys. “Jo no en sabia res i aquí m’han obert les portes de bat a bat”, diu en Roger ben content. M’expliquen com des de Frescoop han impulsat el relleu dels horts de Cal Climent amb l’objectiu, per una banda, d’abastir directament les botigues de venda al públic i la botiga en línia i, per una altra, per incorporar una persona jove al món agrari local que produeixi horta ecològica i fresca de confiança. “Ens va sortir la possibilitat d’agafar el relleu de l’horta i de la botiga de la dona d’en Climent, la Montse”, m’explica l’Alba.

L'origen_Megem de l'hort5

“Volem recuperar l’ànima de les botigues de barri, volem que la gent vagi a comprar contenta” 

Des de Frescoop, a finals de 2011, van engegar el projecte de mengemBages, per oferir als socis cooperatius la possibilitat de comprar menjar en línia, sempre seguint uns criteris molt clars de proximitat i respecte pel producte. Després d’uns mesos de funcionament, els consumidors reclamaven que hi hagués una botiga per poder anar-hi a comprar. Va ser llavors quan des de mengemBages van convertir l’espai de magatzem en una botiga de cara al públic, que comparteixen amb una altra de lloguer de bicis. Va ser l’any 2013 quan mengemBages va començar a obrir regularment la botiga al carrer del Bruc de Manresa per donar el servei que reclamaven els socis.

“Vàrem anar introduint cada vegada més productes, sempre mantenint el criteri local i ecològic, i ens agrada dir que si tenim mil productes, tenim mil històries per explicar”, argumenta en Carles Jódar, responsable de comunicació de la cooperativa. Ha estat a principis de 2015 quan les sincronies de la vida han facilitat que des de Frescoop s’apostés per agafar el relleu de l’hort del Climent i de la botiga de la Montse al barri de la Parada de Manresa i, a més a més, una altra botiga de fruita i verdura, al barri de la Sagrada Família. Tots tres relleus generen tot un mar de reptes i oportunitats noves per a la cooperativa. “Volem recuperar l’ànima de les botigues de barri, volem que la gent vagi a comprar contenta”, diu l’Alba.

L'origen_Megem de l'hort1

Passegem per l’hort mentre tots tres van explicant la seva vivència a les terres de Cal Climent, que des de fa uns mesos s’han convertit en Mengem de l’Hort. “Si hi ha ganes, la feina no s’acaba mai… això si, ets lliure de fer-la quan vulguis, no cal que donis explicacions a ningú”, respon en Climent quan li demano com veu el relleu d’una persona jove. En Roger argumenta que “jo hi sóc perquè en Climent m’esperona i em guia, em dóna consell i m’acompanya, si no no sé com hauria començat”. Certament és una experiència de relleu generacional com les que es feien abans, en què la persona jove passava una temporada llarga amb el mestre i aprenia l’ofici. “Jo ho veig com aquella figura de l’aprenent, que els nanos joves anaven a fer pràctiques als tallers… ara les coses són diferents, tot i que l’esperit de transmissió de coneixement és el que es manté”, ens explica en Carles.

L'origen_Megem de l'hort4

Els camps són plens d’enciam, ceba tendra, carabassó, pastanaga, remolatxa, pèsol, col, escarola… i un munt de colors que ja mostren la gran explosió del bon temps. El Roger ha començat la conversió cap a l’agricultura ecològica i, a banda dels consells de savi d’en Climent, també s’assessora amb personal tècnic especialista en producció ecològica i, segons m’explica, també dedica moltes hores a llegir llibres i a consultar per Internet tot allò que requereix més coneixement. “M’agrada informar-me i atrevir-me a fer coses que potser en Climent no faria, m’agrada provar altres tècniques que descobreixo i aplicar-les als camps d’aquí”, explica en Roger, animat. I segurament aquesta és una de les fortaleses del tàndem que han creat en Climent i en Roger, compartir coneixement i donar llibertat perquè cadascú l’apliqui a la seva manera. “És molt bon alumne, sort en tenim de persones com ell que valoren el treball al camp”, reivindica en Climent.

L'origen_Megem de l'hort2

Cau la tarda vora Montserrat i marxo contenta cap a casa. M’agrada sentir que les persones s’emocionen amb projectes que requereixen una aposta personal valenta i d’un treball conjunt que la fan possible. Aplaudeixo el treball cooperatiu que dóna resposta a reptes actuals, com el relleu generacional de les empreses familiars, ja sigui al camp o a la botiga. Potser ja no es dóna dintre del nucli de la família, però sí entre persones que s’estimen la feina i comparteixen els valors que brollen des del cor.

L'origen_Megem de l'hort7

Per acabar el dia faig una parada gastronòmica al Mas de la Sala, un restaurant que aposta pel producte local i pel manteniment de la tradició gastronòmica manresana. Hi vaig recomanada, ja que hi tenen un hort portat per en Climent. Hi podreu tastar molts productes presents a les botigues de mengemBages. I pels que vulgueu fer una escapada amb els infants, us recomano que demaneu els menús infantils, que han estat dissenyats per una especialista en nutrició. A més, els caps de setmana hi ha servei de monitors entre les 14 h i les 17 h, perquè els més petits gaudeixin d’una tarda de jocs fora de casa amb altres nens i nenes.

L'origen_Megem de l'hort3

L’art de recuperar l’ànima de les botigues de barri

A molts pobles i ciutats de Catalunya s’estan perdent les botigues de barri que tradicionalment havien alimentat els veïns i les veïnes, que hi omplien el cistell regularment. Els models nous de consum i l’agressivitat amb la qual aterren les grans superfícies comercials són dos dels motius que fan que estigui desapareixent una activitat ancestral molt arrelada a la nostra terra.

Per sort, alguns projectes com els de la cooperativa Frescoop aposten per recuperar l’essència dels espais quotidians de trobada, gaudi i intercanvi. Llocs d’encontre entre persones amb un tracte humà i pròxim. Un bon exemple d’això el trobem a les botigues que la cooperativa ha agafat a Manresa per donar continuïtat a una manera de fer que manté l’ànima d’aquest tipus de comerç des del respecte i el saber fer.

Un convido a visitar les botigues dels vostres barris i dels vostres pobles. Que obriu els ulls, i també el cor, i observeu què és el que us transmeten. Que identifiqueu el missatge que aquests espais emanen sense dir paraula i que reivindiqueu els aliments que voleu consumir. La botiga de barri és el millor aliat per menjar d’una manera conscient moltes de les coses que desitgem. Les persones professionals de l’ofici ens escoltaran i ompliran els prestatges d’allò que nosaltres vulguem comprar. Feu la prova, us sorprendreu!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula