L'Origen_Planeses1

En Marc Gràcia, entre moltes altres coses, és enginyer forestal i investigador de vocació. Fa molts anys que treballa a la vora dels sistemes agraris i forestals, coneix molt bé les dinàmiques naturals i és una persona motivada i entusiasta. Avui se sent pagès i productor de salut, tant per a les persones com per a l’entorn. Va ser a partir d’un curs d’agricultura regenerativa quan en Marc i un equip actiu de persones van decidir posar en marxa les seves idees perquè esdevinguessin realitats. “Ens vam animar de seguida a treballar conjuntament per muntar una finca viva que generés aliments saludables”, argumenta en Marc. Avui Planeses són en Marc, l’Aurora, la Carme, en Fabián, la Senda i l’Edurne, que treballen de sol a sol per posar-vos a taula menjar saludable ple de vitalitat.

L'Origen_Planeses2

“Volem tornar a donar vida a unes terres abandonades i buides de contingut. Volem recuperar el que era viu fa unes dècades i així retrobar l’harmonia d’aquests ecosistemes” 

Planeses és una finca agroforestal típica del paisatge garrotxí en què conviuen espais agraris i forestals entrelligats, així com les edificacions per viure i treballar. Un dels objectius del projecte és recuperar el valor multifuncional de l’activitat pagesívola a través de l’activació dels recursos naturals que la terra ens ofereix.

“Volem tornar a donar vida a unes terres abandonades i buides de contingut. Volem recuperar el que era viu fa unes dècades i així retrobar l’harmonia d’aquests ecosistemes”. M’agrada aquesta voluntat de sanar l’entorn per tornar a fer créixer el que es propi de cada espai natural quan la intervenció de les persones n’augmenta la diversitat.

L'Origen_Planeses3

Planeses ofereix verdura i fruita ecològica, així com ous i pollastres criats en llibertat i totalment integrats en la dinàmica de la finca. L’agricultura regenerativa vetlla perquè el maneig dels sistemes de producció sigui holístic i interactuï al màxim entre les parts. “Els animals ens ajuden amb la fertilitat del sòl i també a fer més viable l’activitat econòmica. Els criem amb un respecte total i sabem que el producte que en surt és de molta qualitat”. Aquest és un dels punts forts de les granges polifacètiques que defensa l’agricultura regenerativa, que tot el que esdevé tingui un sentit i una relació saludable amb la resta del sistema. La producció d’horta i fruita, la cria de gallines i pollastres, l’aprofitament del bosc i la gestió de l’entorn formen part d’una manera de produir aliments i de mantenir la vitalitat de la terra.

L'Origen_Planeses4

El sòl és la base sobre la qual se sustenta la vida vegetal i és per aquest motiu que a Planeses el cuiden com si fos un tresor. L’agricultura regenerativa inclou moltes tècniques de maneig com per exemple treballar la terra sense voltejar-la, aportar-hi diferents tipus de palla i coberta vegetal, incorporar la pastura de l’aviram als camps o la preparació de biofertilitzants i caldos minerals. “Ens agrada innovar per trobar allò que aquest sistema necessita. Un dels fertilitzants amb què estem treballant és el bokashi, un fermentat orgànic molt comú al Japó que té unes qualitats espectaculars per al sòl i les plantes que hi creixen”. Quan descobreixo tots aquests invents que neixen a peu de finca, refermo la meva convicció del poder d’innovació de la pagesia per resoldre els reptes del dia a dia. Experiències com Planeses són laboratoris vius que cerquen contínuament la millora dels processos i les tècniques, un treball perseverant que de ben segur dóna molts bons resultats.

L'Origen_Planeses5

Una altra de les singularitats de Planeses és la seva cura per les edificacions i els sistemes de suport a la producció agrària. Per exemple, per assegurar la qualitat de l’aigua de reg han restaurat l’antiga bassa del molí amb la tècnica del morter romà, i estan dissenyant un sistema de reg que els faciliti poder regar els camps sense fer servir la bomba. El cobert que han construït a la vora de l’hort l’han aixecat amb tècniques de bioconstrucció, amb la utilització de materials naturals com fusta de boscos catalans o l’aïllament intern de palla i fang. Al costat hi ha l’hivernacle, que està recobert de plaques solars que alimenten la xarxa elèctrica de l’edifici.

L'Origen_Planeses6

A Planeses miren endavant amb il·lusió perquè els seus somnis s’acabin materialitzant. Per això el projecte genera moltes altres coses més enllà dels productes ecològics. Organitzen cursos i jornades per donar a conèixer tècniques de maneig basades en l’agricultura regenerativa, per aprendre a fer conserves o a teixir amb un teler artesanal. Una llista llarga d’activitats que, entre les persones implicades en el projecte i les que consumeixen els seus productes, van dinamitzant. A més, formen part del projecte WWOOF, una xarxa internacional de persones que participen de manera voluntària en el dia a dia de finques ecològiques arreu del món. Així que obren les portes de Planeses perquè les persones que consumeixen els seus productes puguin conèixer el lloc i la manera que tenen de treballar.

L'Origen_Planeses7

Per poder tastar els productes de Planeses només heu d’entrar a la seva botiga en línia. Allà trobareu tot el que es produeix a la finca, i també altres aliments de productors propers i ecològics. Podreu completar la vostra comanda de verdura, fruita, ous i pollastre, amb altres productes con la pasta de Bonapasta, les conserves de Can Maia o les cerveses artesanes Poch’s o la Calavera. Una oferta que us arribarà a casa cada setmana, ja sigui de manera individual o col·lectiva, a través d’una cooperativa de consum.

Per a més informació: www.planeses.cat

  L'Origen_Planeses8

‘Bokashi’: aliment pel sòl ple de vitalitat

El bokashi és un compost enriquit amb minerals que fertilitza i alimenta els microorganismes del sòl. El seu origen és japonès i és per aquest motiu que es manté la paraula en qualsevol altra llengua del món. La seva traducció s’acostaria a “matèria orgànica fermentada a poc a poc”.

La recepta varia en funció dels recursos naturals de cada lloc −tot i que té alguns elements bàsics− i sobretot de la manera com es treballa. A Planeses elaboren una versió del bokashi amb melassa, excrements de cabra, segó d’arròs, humus i microorganismes del bosc. L’any 2013, a Planeses, es va organitzar un curs pràctic amb Jairo Restrepo, un dels referents en temes d’agricultura regenerativa. El seu lema és “con agua y mierda, no hay cosecha que se pierda”.

Mantenir la salut del sòl és essencial per poder produir aliments bons, sans i saborosos. És per això que molts productors que vetllen per la qualitat dels seus productes, i no fan servir inputs químics, es produeixen el seu propi compost i biofertilitzant. És una manera que la vitalitat de la terra arribi als nostres plats!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula