En Joan i la Pilar són fills de casa pagesa. Des de jovenets que coneixen bé la cria de bestiar i la cura de les terres. En Joan havia portat una granja de porcí, que encara mantenen, i la Pilar s’havia dedicat a la cria de conills. Amb aquesta experiència és quan, a principi del 2000, fan el canvi de la producció convencional a l’ecològica. “Ho vivíem així i ens va semblar que tindria sortida”. En aquell moment hi havia poques experiències en avicultura ecològica a Catalunya pel que fa a la cria de pollastres. En Joan i la Pilar s’hi van posar de cap i els anys els han donat la raó. Van començar amb quatre casetes i venien uns vuitanta pollastres al mes, i ara ja en tenen vuit i en distribueixen uns cent vint a la setmana.
“Aquí els pollastres tenen espai, pasturen lliurement per fora i se’ls veu bé”.
La família Bonsfills està d’enhorabona. Tenen dos fills, en Raimon i la Mariona, i en Raimon, està engrescat i il·lusionat a continuar l’activitat familiar. Té dinou anys i està estudiant a l’Escola de Capacitació Agrària d’Olius. Quan arribem a la finca el trobem remenant amb el tractor i ajudant els pares, i quan hi parlem ens explica que la seva idea és continuar i introduir alguna novetat al que ja estan fent. “M’agradaria posar els porcs en ecològic i que tota la nostra producció respongués a una mateixa filosofia i manera de fer”. Trobem en la seva joventut l’empenta per innovar i continuar aprenent cada dia. Realment és engrescador veure com els fills, per voluntat pròpia, decideixen continuar el treball agrari familiar.
Quan parlem de com ha evolucionat el mercat i el context pel que fa a la producció ecològica, tots tres coincideixen a dir que el moviment en els últims deu anys ha estat copernicà. “Hi ha un esperit de canvi, la gent té més consciència, hi ha un canvi de valors”. La Pilar i en Joan han viscut el sorgiment, el despertar, d’una part de la ciutadania que comença a cuidar d’una manera molt clara el que menja cada dia. També ens expliquen que anys enrere el tema ecològic era més una cosa exòtica o un caprici, i que avui dia el que troben amb els seus clients és una aposta clara per la proximitat, la confiança i la qualitat, i també la salut. “Aquesta nova relació és la que ens posa les piles per respondre sempre amb el màxim d’assertivitat possible”.
“Hi ha un esperit de canvi, la gent té més consciència, hi ha un canvi de valors”
Un dels trets que diferencia la manera de fer de la família Bonsfills és que la Pilar és qui selecciona i envasa els pollastres al mateix escorxador. D’aquesta manera s’asseguren que totes les persones que han fet la comanda la rebran tal com la volen. “No tothom vol el pollastre tallat igual; jo m’encarrego que les comandes surtin de l’escorxador correctament”. A més, també estan molt implicats amb la reducció d’envasos. Ja han eliminat bona part del plàstic i ara els agradaria poder introduir safates fetes a partir de matèria orgànica. “Ens costa trobar el material adequat; aquí no se’n fabrica, de fet la majoria ve de la Xina!”. Aquest procés de qualitat i millora permanent els nodreix de confiança i els situa com a referents en el sector. De fet, segons ens expliquen, tenen gairebé tota la producció venuda. I el més curiós és que no tenen pàgina web. La seva clientela s’ha forjat a través del boca-orella, de la confiança que el producte final dóna a les persones que el consumeixen. “Distribuïm a cooperatives de l’àrea metropolitana de Barcelona, els dos Vallès, Bages, Solsonès, Anoia, Berguedà i Osona, a botigues i també a domicili a partir d’una comanda mínima”.
El futur el veuen clar, tenen ganes de continuar el camí engegat anys enrere i de millorar en els entrebancs que sorgeixen en el dia a dia. Estan convençuts de la seva feina i també es mostren contents per l’increment tant de persones que mengen ecològic, com de les que en produeixen. “En la mesura que es consumeixi més ecològic, tot anirà a més i millor”. Reconeixen que els agradaria obrir noves portes, com la dels menjadors escolars o els restaurants, però es troben que són molt exigents a l’hora de demanar certes peces o talls. És una de les vies d’innovació que volen treballar, sense pressa i sense pausa, a bon ritme i amb resultats sòlids.
Si voleu contactar amb la família Bonsfills per visitar-los o per fer una comanda podeu trucar a 973 473 025 o bé escriure un correu electrònic a molidebonsfills@centrecat.cat.
Per a més informació: http://www.gastroteca.cat/ca/fitxa-oncomprar/pollastres-del-moli-de-bonsfills/
El repte d’agermanar pagesia i restauració
Les antigues fondes sempre s’havien abastit de la pagesia propera, del que creixia als camps a cada temporada i del que, d’una manera directa, arribava a les cuines. Avui dia el vincle entre les persones que treballen al camp i les que preparen el menjar, s’ha esvaït.
Per la seva banda, el sorgiment en els últims anys tant d’una nova generació de pagesia que vol recuperar els vincles amb les persones que consumeixen els seus aliments com dels comensals que volen menjar qualitat i nutrició a les taules dels restaurants, ens permet ser optimistes.
Les persones que estiguin interessades a crear ponts entre els fogons i els espais gastronòmics, tenen una cita els dies 16 i 17 de juny a Burg (Pallars Sobirà) a les jornades “Nova pagesia i cuina compromesa”. Serà una trobada de treball per intercanviar coneixements, mirades i objectius per tal de fer arribar els aliments propers, ecològics i de confiança a les cuines dels bars i restaurants del nostre país.