Origen_Xocolata Aynouse2

Vaig conèixer en Xavier Rodríguez en una fira i vaig quedar enamorada del seu producte sincer, natural i treballat amb les mans. L’acompanyaven tot de rajoles de xocolata de varietats diverses a les quals no em vaig poder resistir. Li vaig demanar una xocolata sense sucre i em va dir: “Aquesta és cent per cent pasta de cacau, gens de sucre ni cap afegit que la malmeti”. Amb aquesta contundència en Xavier va defensar la seva manera artesana de treballar aquest aliment ancestral, que malauradament tant s’ha pervertit en els darrers anys. Ell es defineix com a “llaurador de cacau”, terme amb què es coneixen les persones que treballen el cacau fins a obtenir la pasta pura.

“Elaboro un tipus de xocolata completament natural sense additius ni aromes ni essències de cap tipus. Gaudeixo i sé que faig un producte elaborat d’una manera totalment artesana”

En Xavier té un currículum xocolater dilatat després del seu pas per Xocolates La Vall d’Or, Cellers Torà i Xocolates Jolonch d’Agramunt, en què era el cap d’obrador. Va ser a Agramunt on va aprendre les tècniques antigues per fabricar la xocolata com el torrat del cacau a foc, la utilització de molins i refinadors o els mescladors de pedra. “Tinc un bagatge únic que m’ha permès formar-me en allò que a mi m’agrada. Aprendre a treballar amb màquines del segle XIX va ser tot un privilegi”. El pas per aquestes cases de xocolates el va formar des de la pràctica i també li va donar l’empenta per decidir-se, l’any 2008, a obrir el seu propi obrador de xocolata a Agramunt.

Origen_Xocolata Aynouse1

Però, ben bé, què és la xocolata? Segons un mestre com en Xavier, la xocolata és un producte natural que s’obté de la llavor del cacau i que s’acostuma a barrejar amb sucre, en el seu cas integral de canya, i amb altres aliments que permeten variar-ne l’oferta. Ell és un gran defensor de la xocolata sense gaire floritures, treballada amb estima a l’obrador i portada directament a les persones que l’han de gaudir. “Elaboro un tipus de xocolata completament natural sense additius ni aromes ni essències de cap tipus. Gaudeixo i sé que faig un producte elaborat d’una manera totalment artesana”. A Aynouse utilitzen barreges de pastes pures de tres orígens diferents, l’Àfrica, Veneçuela i l’Equador, totes seleccionades per obtenir un producte únic i molt fidel a la seva essència. El sucre de canya és de l’illa Reunión i no s’utilitza cap emulgent tipus lecitina ni cap aroma afegit com ara la vainilla. Trobareu unes rajoles poc refinades que mantenen una textura sense complexos, un gust excel·lent i una aroma única que fan de la xocolata un plaer exquisit. “És una xocolata que no brilla, no porta estabilitzants ni abrillantadors, i la textura és terrosa perquè el sucre és de canya i no està refinat”.

Origen_Xocolata Aynouse3

L’oferta de xocolata que el Xavier ens presenta està molt ben triada. Cada tipus de rajola té un raonament i una història que la caracteritzen. El primer que s’identifica en observar la rajola al seu taulell és la imatge artesana del que trobarem a dins. Cap sofisticació que malmeti un producte únic. Entre d’altres, trobareu “Cacau Pur”, que, com el nom indica, és cent per cent pasta de cacau; un gran descobriment per als amants de l’amargor, que trobaran un plaer exuberant en cada mossegada. També n’hi ha una altra que és l’”Amarga”, amb un 85% de pasta de cacau, mantega de cacau i sucre de canya. A més, en Xavier també us ofereix altres varietats a partir de taronja, oli extra verge, nabius i, fins i tot, tòfona negra. I si amb aquestes no en teniu prou, també us recomano la de garrofa, una rajola elaborada amb garrofa en pols i mantega de cacau, sense sucre afegit, només amb la dolçor de la garrofa mateix.

El compromís d’en Xavier per una alimentació sana i natural el va motivar a obtenir el segell de l’Associació de Celíacs de Catalunya, que certifica que els seus productes no contenen gluten. “Estic orgullós de poder posar aquest logo a les rajoles. Crec que demostra d’una manera molt clara la meva voluntat de fer un producte molt natural”. Mentre parlem d’aquesta aposta per oferir un aliment saludable em mira als ulls i em recorda que moltes persones no estan acostumades a llegir les etiquetes dels productes i, que si ho fessin, quedarien esgarrifades de la quantitat d’afegits que la indústria aboca als aliments que es venen als lineals del supermercat: “Les etiquetes s’han de llegir amb cura, és on descobrim la salut del producte”.

Les xocolates Aynouse les trobareu a moltes botigues de barri especialitzades en productes naturals o ecològics. Tot i que us recomano que cerqueu en Xavier per les fires catalanes de producte artesà, perquè així hi podreu parlar i descobrir de primera mà l’increïble món de la xocolata. Li podeu escriure un correu a xocaynouse@hotmail.com o bé trucar al telèfon 973 392 842.

Origen_Xocolata Aynouse4

La garrofa, un aliment extraordinari

Coneixeu la garrofa? L’associeu a un menjar poc llaminer i sense cap interès? Doncs els llibres de nutrició i salut ens la recomanen d’una manera ferma perquè conté molts sucres naturals, l’aminoàcid essencial triptòfan, minerals com el ferro, el calci i el magnesi, i també perquè té pocs greixos.

La garrofa és de la família de les lleguminoses, té una baina que, quan madura, és de color fosc i té una polpa dolça que embolcalla les seves llavors. La farina de garrofa s’obté de torrar i triturar les baines; el resultat és un producte dolç que moltes vegades s’empra com a substitut de la xocolata.

A Aynouse trobareu una rajola elaborada amb farina de garrofa i sucre de canya sense refinar. Descobrireu un sabor intens ple de minerals que us recobrirà el paladar i us transmetrà una profunda sensació de benestar. Jo ja l’he incorporat en el meu menú setmanal!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula