Els que ens dediquem al binomi alimentació-salut sempre intentem que les receptes o idees que proposem tinguin un benefici per a l’organisme. De vegades també intentem solucionar determinats problemes quan hi ha restriccions en la dieta. Últimament em trobo casos en què les farines de cereals no van bé i cal canviar el “xip alimentari”. Si cal prescindir-ne perquè ens trobarem millor, busquem alternatives, que n’hi ha moltes, però avui volia dedicar aquesta proposta als que s’han esforçat i han aconseguit evitar-les.

Foto: Becky Lawton

El mes passat ja us vaig plantejar una granola lliure de cereals i, com que ha tingut bona acollida, m’animo a fer una altra proposta: uns muffins fets amb farina d’ametlles, i òbviament sense gluten. El gluten és la proteïna d’alguns cereals, com el blat, l’ordi i el sègol, que té la capacitat d’unir, d’“aglutinar” elements; és a dir que hem de buscar alguna cosa que faci aquesta funció per substituir el gluten. Aquí és on entren les dues versions: ou, que a més de lligar la massa enriqueix el muffin amb proteïna, entre altres nutrients; llavors de lli mòltes (convertides en “farina”) que, a més d’ajudar-nos a unir la massa, són una bona ajuda per al trànsit intestinal. El muffin amb farina de lli en lloc d’ou és apte per a vegans.

Un punt a favor d’aquests pastissets és que, a diferència dels convencionals, no desestabilitzen els nivells de sucre en sang, són molt nutritius i molt saciants!

Es poden preparar el dia anterior, per exemple, divendres o dissabte per gaudir-ne l’endemà i regalar-se un caprici sa.

Proposo una manera diferent de prendre aquests muffins: trencar-los amb les mans en un bol i afegir beguda vegetal al gust. També es pot enriquir el bol amb llavors de cànem triturades, grans de magrana, escates de coco, o una mica de fruita del temps al gust.

Muffins d’ametlla

Per a 8 muffins

  • 220 g de farina d’ametlla
  • 1 sobre de llevat sense fosfats
  • 2 ous ecològics
  • 50 g de sucre de coco
  • 1 punteta de sal
  • 180 g de llet vegetal
  • 2 cullerades d’oli d’oliva o de coco

Elaboració

  1. Poseu en un bol la farina d’ametlla, el llevat, el sucre de coco i la sal.
  2. En un altre bol bateu lleugerament els ous i afegiu-hi la llet vegetal i l’oli.
  3. Aboqueu els ingredients líquids sobre els secs i barregeu.
  4. Repartiu la barreja en un motlle multicavitat folrat amb càpsules de paper per a muffins.
  5. Coeu-ho al forn a 170 ºC durant uns 35 minuts. Comproveu que estan cuits introduint un escuradents; en retirar-lo, ha de sortir sense restes de massa crua.
  6. Deixeu-los refredar del tot.

Muffins d’ametlla vegans

Per a 8 muffins

  • 180 g de farina d’ametlla
  • 1 culleradeta de bicarbonat (6 g)
  • 2 cullerades de farina de lli (30 g)
  • 50 g de sucre de coco
  • 1 punteta de sal
  • 180 g de llet vegetal
  • 2 cullerades d’oli d’oliva o de coco
  • 2 culleradetes (mida cafè) de vinagre de poma

Elaboració

  1. Poseu en un bol la farina de lli amb la llet vegetal i el vinagre de poma i deixeu reposar uns 15 minuts.
  2. Passat aquest temps, afegiu-hi l’oli i barregeu.
  3. Poseu en un bol la farina d’ametlla el bicarbonat, el sucre de coco i la sal.
  4. Aboqueu els ingredients líquids sobre els secs i barregeu.
  5. Repartiu la barreja en un motlle multicavitat folrat amb càpsules de paper per a muffins.
  6. Coeu-ho al forn a 170 ºC durant uns 35 minuts. Comproveu que estan cuits introduint un escuradents; en retirar-lo, ha de sortir sense restes de massa crua.
  7. Deixeu-los refredar del tot.
Adriana Ortemberg

Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana