I perquè es tracta d’un esmorzar cru, cosa que ja ens permet haver conquerit un terç del nostre dia amb aliments vius (els aliments crus, com les fruites, verdures i llavors, són l’aliment òptim per a les cèl·lules).

I perquè, a més, és deliciós. Així resulta fàcil enganxar-s’hi i començar el dia de la millor manera possible. Un esmorzar així ens sacia i ens dóna moltíssima energia, que a més es multiplica, ja que el cos no ha de fer un esforç extra amb digestions pesades.

smoothie-bol-1-web

Per fer un esmorzar d’aquest tipus hi ha unes quantes coses que cal tenir en compte:

  1. Tenir sempre plàtans congelats a la nevera. Es congelen quan estan en el punt òptim de maduració (que és quan els apareixen taquetes negres). Fer-ho és tan senzill com pelar-los i posar-los en bosses per congelar.

I per què plàtan congelat en comptes de plàtan natural? Doncs perquè dóna una cremositat i densitat diferent i fa que el batut es converteixi en un smoothie en comptes de farinetes.

2. Disposar d’un bon “fons de rebost” per tenir sempre a mà tòpings que ens encantin i facin el bol d’esmorzar més atractiu.

Els meus favorits per al dia a dia són les baies i el coco ratllat, ja que resulten deliciosos, són molt antioxidants i a més ens conviden a prendre el batut amb cullera, com si fos un musli, però són igualment fàcils de digerir. A Salud Viva podem trobar tot tipus de baies.

Pel que fa a la llet: les casolanes són les meves preferides, encara que si no tenim prou temps, podem recórrer a llets envasades de qualitat com les d’Amandin, marca de casa i d’una qualitat excel·lent amb molta varietat per escollir.

I una cosa que no és un requisit però que m’agrada tenir a mà (sobretot a l’estiu) són els glaçons de llet vegetal. Els podem fer servir si ens ve de gust aportar més frescor al batut sense aigualir-lo.

smoothie-bol-2-web

Per cert, sabies que…?

  • Lúcuma: Procedent del continent americà. És un endolcidor d’índex glucèmic baix, ideal per potenciar el sabor dolç sense incrementar els nivells de sucre en sang. Es tracta d’un  antiinflamatori molt potent. Conté gran quantitat de calci, sodi, magnesi i potassi.
  • Baobab: Procedent de l’Àfrica. Té molt ferro, potassi i magnesi. També té més calci que la llet i més vitamina C que les taronges. Conté molts antioxidants i té cura de la flora intestinal.
  • Mesquite: O garrofer blanc, procedent del continent americà. Té un sabor molt dolç, de caramel i molt agradable al paladar, no requereix insulina per ser metabolitzat, cosa que el converteix en perfecte per a persones diabètiques. No és un gran superaliment en termes de propietats, però sí que té un alt percentatge de lisina i és un bon complement per obtenir proteïna completa vegetal. A més, és ric en calci i magnesi.

smoothie-bol-4-web

La recepta

Quantitat: 1 persona

Temps: 5 min

Estris: batedora

Ingredients:

  •  200 ml de llet vegetal casolana o comprada
  • 1 plàtan congelat
  • 2 préssecs o 4 paraguaians
  • 1 c de lúcuma
  • 1 c de baobab
  • 1 c de mesquite
  • 2 glaçons de llet vegetal

 Tòping:

  • Baies de Goji
  • Móres blanques
  • Coco ratllat
  • Nabius negres
  • Pol·len d’abelles

 Preparació:

  1.  Poseu al vas de la batedora tots els ingredients del batut i tritureu-los.
  2.  Serviu-ho en un bol i afegiu-hi els tòpings que us agradin.

 

 

elka-ETS-1-webElka Molker

Health Activist & Clean Food Cooker