smoothie-platano-frambuesa-1

Plàtan congelat. On has estat fins ara? Tan cremós, tan versàtil, tan sa, tan ràpid de fer.

On has estat totes aquestes vegades en què t’he necessitat i, com que no sabia que existies, m’he llançat sobre qualsevol dolç sense ni tan sols pensar? Sense importar si eren dolços de forn o paquets sencers de coques d’arròs i xocolata; qualsevol dels dos, productes sense cap mena d’aportació nutricional.

I és que ja sabem els que som de dolç que, quan ve aquesta necessitat sobtada, és molt fàcil caure en la temptació/desesperació i menjar la primera cosa que trobem! No hi ha res més fàcil ni desesperant; perquè ja ho sabem, segons el que triem menjar i en quina quantitat, aquesta acció és motiu directe de penediment i/o malestar. Sí. Jo ho he viscut. Sé que molts podeu entendre’m.

Ja no ens interessa menjar per simple capritx qualsevol cosa, sense obtenir res a canvi. I quedar-nos, a més, amb l’estómac ple i el cor buit

Per sort per a tots, aquests atacs posseïts seguits normalment de sentiments de culpa han quedat enrere, perquè ara ja tenim eines per fer-ho millor i perquè ara ja no tenim excusa per menjar coses que no aporten res, només greixos, colesterol i massa sucre.

Ja no ens interessa menjar per simple capritx qualsevol cosa, sense obtenir res a canvi. I quedar-nos, a més, amb l’estómac ple i el cor buit; símptomes, tots dos, associats a una mala elecció. Ara, els capritxos ja no són simples capritxos; ara, a més de no ser excessius, vénen acompanyats d’una bona aportació nutricional; ara els capritxos ja no ens fan sentir malament, sinó espectacularment bé; ara ja no ha d’estar mal vist menjar un gelat un dimarts per esmorzar.

Glaçat per esmorzar? Oh, sí, si us plau.

I per què no? Si al cap i a la fi només és una fruita; una meravellosa font fibra, energia vitamines i minerals tan importants com el potassi. De fet, quan el plàtan està ben madur (completament groc i amb taques fosques) produeix una substància anomenada TNF (factor de necrosi tumoral), que té la capacitat de combatre les cèl·lules malignes. A més, és més fàcil de digerir, ja que durant la maduració els midons s’han convertit en sucres simples.

I per què no, si la melmelada que l’acompanya està feta de fruita fresca, especialment antioxidant i una mica d’endolcidor de bona qualitat?

I per què no una mica de xocolata si es tracta d’un cacau cru? No cal tenir por del cacau cru. No, si es pren amb moderació. El cacau cru és una bona font de substàncies antioxidants anomenades flavonoides, substàncies que estimulen la concentració i prevenen malalties cardíaques. De fet, el problema principal amb la xocolata és bàsicament la resta d’ingredients amb què es barreja (sucre, llet…), així com el sobreescalfament, fet que minva les propietats meravelloses d’aquest aliment.

Si ja heu triturat un plàtan congelat, sabreu perfectament al que em refereixo. Si no és així, no ho dubteu, poseu ara mateix a congelar uns plàtans ben madurs (sense la pell) i quan us torneu a sentir posseïts pel monstre de les galetes, traieu-los del congelador i feu aquesta recepta; ja veureu quina gran diferència que noteu i quin gran somriure que tindreu a la boca. Us prometo que us sentireu immensament bé.

smoothie-platano-frambuesa-ingredientes-TXT-CAT

La recepta

  • Quantitat: 2 persones
  • Temps: 10 min
  • Estris: batedora

Ingredients per al batut:

  • 400 g de plàtan congelat sense la pell (uns 4 plàtans mitjans)
  • 1 T de beguda d’ametlla casolana (o una altra de vegetal)
  • 2 C de cacau cru en pols
  • ½ c de vainilla en pols
  • 2 C de mantega d’avellana torrada casolana

Ingredients per a la melmelada:

  • 150 g de gerds
  • 1 o 2 C de xarop d’auró

Preparació:

  1. Amb l’ajuda d’una forquilla, aixafeu els gerds amb el xarop. Reserveu-ne 2 cullerades i ompliu el fons de dos gots.
  2. Poseu tots els ingredients del batut a la batedora (menys el cacau) començant per la llet (això és perquè es triturin més fàcilment), i bateu-los fins a obtenir un batut cremós. Abans d’afegir el cacau, separeu una part del batut i poseu-lo en un bol; afegiu-hi les 2 cullerades de la melmelada de gerd i barregeu molt bé. Reserveu.
  3. Afegiu el cacau a la resta de batut que encara és a la batedora i torneu a batre.
  4. Ompliu els vasos i decoreu opcionalment amb gerds, cànem pelat i nibs de cacau.

Elka Mocker
Elka Mocker

Health coach nutricional, creadora de receptes i del blog LalaKitchen.com
Promotora d'una alimentació i estil de vida saludables

    @ama.come.vive.brilla