Te matcha

Sabíeu que el te matcha té seixanta vegades més antioxidants que els espinacs? I vint vegades més que les fruites del bosc o la magrana? De fet, una tassa de te matcha té deu vegades més poder nutricional que una tassa de te verd en infusió. Aquest te meravellós és el de les famoses cerimònies del te al Japó.

I què el diferencia del te verd que tots coneixem?

La gran diferència és que quan prens matcha consumeixes el 100% de les fulles, amb tota la seva qualitat nutricional, mentre que, infusionant un te verd en aigua calenta, tan sols ens arriben uns quants dels nutrients (antioxidants, vitamines i minerals).

Però també la forma com es conrea influeix, perquè aquest te se sol deixar uns vint dies a l’ombra abans de recol·lectar-lo, fet que incrementa enormement la clorofil·la emmagatzemada a les fulles i per tant el seu poder oxigenant, alcalinitzant i desintoxicant (i també el preu!).

Al te matcha se li atribueixen moltes qualitats, com que ajuda a perdre pes i també a concentrar-se, però sense cap dubte, la més important és el seu alt poder antioxidant. I ja sabem que els antioxidants ens defensen de l’envelliment prematur (causat per radicals lliures) així com de les malalties cròniques. En definitiva, com més antioxidants incloguem a la dieta, millor!

Té un contingut especialment alt en catequina, el tipus d’antioxidant (flavonoide) més potent i beneficiós. Aquest tipus d’antioxidant ha estat reconegut per les seves inigualables propietats anticancerígenes.

A més, avui en dia ja sabem que el color verd és molt important en la dieta. Aquest és el color de la clorofil·la, que oxigena sang i cèl·lules, és un desintoxicant molt potent, ens ajuda a eliminar metalls pesants i químics del cos.

La recepta d’avui és una beguda deliciosa, ideal per escalfar-nos i reconfortar-nos a mig matí. La recepta l’he fet amb la crema d’avellana d’Amandin (amb endolcidor d’arròs i avellanes), no obstant això, si voleu evitar el sucre, podeu fer servir qualsevol mantega de llavors o fruita seca (ametlla, tahina, nous…).

Tasteu aquesta beguda i enamoreu-vos del matcha. Cuideu-vos mentre gaudiu d’una beguda deliciosa! No hi ha cosa més plaent que saber que us cuideu mentre assaboriu una cosa que us agrada molt, oi?

Això sí, una cosa important: cal tenir molt en compte que la temperatura amb què es prepara la beguda té un paper rotundament important. És important preservar una temperatura moderada per no sobreescalfar-lo, ja que es perdrien enzims i nutrients (cal no passar de 50 °C).

Ingredients te matcha

 

La recepta

 • Quantitat: 1persona
 • Temps: 5 min
 • Estris: batedora (opcional)

Ingredients:

 • 1 vas de llet d’avellanes ( ½ T – 80 g d’avellanes crues + 2 T – 500 ml aigua)
 • 2 C de crema d’avellana
 • 1 c de te matcha
 • ¼ c de canyella de Ceilan
 • 1/8 c de cardamom

Preparació:

 1. Per fer la llet d’avellana casolana, poseu les avellanes en remull un mínim de 8 hores (mitjançant aquest pas, no només les estovem, sinó que també les “activem”, ja que comença el procés de germinació, i són, així, molt més fàcils de digerir, s’inactiven antinutrients, la seva qualitat enzimàtica s’enriqueix i es tornen alcalines). Quan hagin passat les 8 h, llenceu l’aigua de remull, renteu bé sota l’aixeta i tritureu amb l’aigua. Filtreu amb una malla fina, bossa per fer llet vegetal o una tela neta.
 2. Alternativament podeu fer servir una llet comprada.
 3. Escalfeu 250 ml d’aquesta llet en un cassó, vigilant de no sobreescalfar-la.
 4. Poseu tots els ingredients en una batedora i bateu fins a obtenir una beguda cremosa i amb escuma (alternativament ho podeu barrejar tot bé en una tassa o fer servir un estri especial per batre te matcha).

Elka Mocker
Elka Mocker

Health coach nutricional.
Autora del llibre de receptes Ama Come Vive Brilla

    @ama.come.vive.brilla
banner