És ideal fer servir productes que estiguin de temporada i que siguin propis de cada estació. A la tardor, la carbassa es converteix en un indispensable en la cuina i té molts més usos que la típica crema de carbassa. És un dels nostres ingredients preferits per fer salses cremoses, especialment si hi afegim llevat nutricional o de cervesa, perquè dona a la salsa un gust similar al formatge.
Molta gent té por a la pasta a la nit, però si ens inclinem per opcions saludables i fetes amb farines no refinades i, sobretot, si l’acompanyem de verdures, podem incloure-la en el nostre repertori de sopars. Nosaltres solem acompanyar aquest plat amb una amanida, però també es pot prendre amb unes verdures al vapor o a la planxa, afegir-hi més bolets o verdures a la pasta o simplement menjar-la tal qual.
Hi podem afegir les espècies, herbes o ingredients que més ens agradin i adaptar el plat al que tinguem per casa. Qualsevol pasta o llet vegetal és una bona opció. També es poden substituir els bolets per altres verdures i afegir-hi altres greixos saludables com alvocat, mantega d’ametlles, oli de coco, etc.
La recepta
- Temps de preparació: 10 minuts
- Temps de cocció: 20 minuts
- Racions: 2-4
Ingredients
Per a la salsa:
- 150 g de carbassa crua
- 65 ml de llet vegetal sense endolcir (per exemple, de soja)
- 2 cullerades de llevat nutricional o llevat de cervesa
- 1 cullerada de tahina o de oli d’oliva verge extra
- 1 culleradeta de vinagre de poma o suc de llimona
- 1/2 culleradeta d’all en pols
- 1/4 culleradeta de sal
- 1/8 culleradeta de pebre negre mòlt
Per a la pasta:
- 150 g de pasta (per exemple, de fajol)
- 300 g de bolets trossejades
- Julivert fresc picat al gust
Elaboració
- Trossegeu la carbassa a daus i cuineu-la al vapor durant uns 15 o 20 minuts o fins que estigui tendra. També la podeu bullir.
- Cuineu pasta seguint les instruccions del paquet. Escorreu-la, renteu-la i reserveu-la.
- Poseu els bolets trossejats en una paella. Es pot fer amb aigua, però també s’hi pot afegir un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Reserveu.
- Quan la carbassa estigui a punt, poseu-la en una batedora de vas amb la resta d’ingredients de la salsa i bateu fins que estiguin ben integrats. També podeu fer servir una batedora de mà, tot i que la textura no quedarà tan fina.
- Aboqueu la salsa en una olla o paella i cuineu-la a foc mitjà-alt fins que estigui calenta; afegiu-hi la pasta, remeneu i cuineu 1 o 2 minuts més.
- Serviu la pasta amb els bolets saltats per sobre i amb una mica de julivert fresc al gust per decorar.
- La pasta es pot guardar a la nevera en un recipient hermètic durant 4 o 5 dies.