La carbonara, igual que la bolonyesa, és una de les salses de la cuina italiana més famoses i cuinades arreu del món. A partir del terme “carbonara”, trobem moltes versions diferents de receptes adaptades segons les tradicions de cada país i l’estil personal de cada cuiner. A casa nostra, la carbonara s’acostuma a preparar amb crema de llet, ceba i bacó. Però l’autèntica carbonara és originària del centre d’Itàlia i, més concretament, de la ciutat de Roma, i els ingredients de la recepta original són la pasta de blat dur, ous frescos, pecorino romà, oli d’oliva i pebre negre. Més endavant, a la recepta original s’hi va afegir el guanciale, un substitut del bacó.

En la versió vegetariana que avui us proposem hem utilitzat ceba i hem substituït el bacó per uns tomàquets xerri al forn i amb espècies amb orenga i alfàbrega que li aporten un plus de sabor. Una versió més lleugera, amb menys greixos saturats i amb un major contingut en hortalisses que la recepta habitual, si afegim tallarines d’espinacs.

Aquesta carbonara vegetariana és molt fàcil d’elaborar i conquerirà el vostre paladar i el de tota la família, a més de nodrir-vos i saciar-vos. Un plat molt complet que aporta una bona font de proteïnes provinents de l’ou, el formatge parmesà i el blat, així com greixos saludables del rovell de l’ou i l’oli d’oliva.

Recorda que és important que triïs ous de qualitat, si pot ser ecològics, sobretot tenint en compte que en aquest cas ens els menjarem crus.

La recepta

Ingredients (per a 4 persones):

  • 30 tomàquets xerri
  • 4 dents d’all
  • 100 ml d’oli d’oliva + 4 cullerades
  • espècies: orenga i alfàbrega
  • suc de ½ llimona
  • pell de ½ llimona
  • 80 gr de formatge parmesà
  • 5 ous
  • 1 ceba
  • 500 gr de tallarines d’espinacs
  • sal i pebre

Elaboració

  1. Escalfa el forn a 180ºC. Per començar, renta els tomàquets xerri i posa’ls en una safata de forn. Afegeix l’oli d’oliva per sobre, a més de sal i pebre. Després, escampa l’orenga i l’alfàbrega, afegeix-hi el suc de llimona i ratlla la pell de la llimona per sobre. Posa-ho al forn durant aproximadament 1 hora a 180ºC, vigilant que no es cremi.
  2. Seguidament, talla la ceba a trossos. Si el parmesà és a granel, tritura’l amb un processador d’aliments. En un bol, bat els ous amb una forquilla, afegeix la sal, el pebre i el formatge parmesà triturat i barreja-ho bé.
  3. En una paella gran, escalfa les 4 cullerades soperes d’oli d’oliva a foc lent, abans d’afegir els trossos de ceba i deixar-los daurar-se lentament. Mentrestant, cuina les tallarines seguint les instruccions de l’envàs. Escorre-ho i reserva.
  4. A la mateixa paella, apaga el foc i afegeix la pasta, la barreja d’ou i el parmesà. Remou-ho amb una cullera de fusta fins que estigui tot ben calent.

Ara ja només has de preparar els plats, servir les tallarines i afegir els tomàquets xerri amb uns talls de llimona. Bon profit!

Barbara Catteau
https://greenandpepperfood.com/