No sé com us ho preneu vosaltres, però quan s’acosta Nadal començo a tremolar per la quantitat de dolços i capricis nadalencs plens de sucre que hi ha a les botigues i que podem comprar. La veritat és que són una temptació tremenda i cal fer un esforç per no omplir la casa de dolços… que després ens menjarem!
Com sempre, fer-los a casa és la millor opció, ja que així podem ajustar els nivells de sucre al nostre gust i evitar, segur, una pila de sucre de més, amb endolcidors força millors que la clàssica opció i també amb ingredients de molt bona qualitat, com la mantega i cacau crus, que no tenen res a veure amb els que han estat torrats, ni en aroma ni en nutrició. A més, com que els preparem nosaltres sabem que han estat elaborats amb tota la cura i amor.
La veritat, és que, a diferència del que sembla, fer-los a casa gairebé no té feina i en menys d’una hora podem tenir un torró o uns massapans com aquests que us ensenyo avui.
Aquests en concret, els vaig donar a una amiga perquè els portés a una reunió familiar. Mai havien tastat els meus dolços, i una setmana després encara els en quedava algun i m’arribaven notícies que n’estaven encantadíssims; sobretot es van sorprendre per la qualitat de la xocolata, per l’aroma i cremositat i també els va encantar que el massapà no era excessivament dolç.
Ja sabem que el Nadal és una època de celebracions i excessos, i està bé que ens relaxem una mica i ens permetem gaudir. Però creieu-me que la sensació de després canvia radicalment si els “excessos” comesos són amb productes comprats, molt refinats, plens de sucre, greixos, emulgents i un gran llistat d’altres ingredients o si, en canvi, hem menjat dolç de més, però en forma de massapà, torró o unes altres postres casolanes.
Si no ho creieu, amb aquests massapans us convido a fer la prova aquest Nadal i, si voleu aprendre a fer el torró de Xixona més saludable i bo del món, fet amb només dos ingredients, i moltes més receptes increïblement delicioses per celebrar aquestes festes, podeu acompanyar-me al taller línia que he llançat per aquest Nadal. Us hi ensenyo tot tipus de receptes per alleugerir i omplir de vegetals la taula.
La recepta: Massapà casolà cobert de xocolata negra
Quantitat: uns 12
Temps: 30 minuts
Estris: processador d’aliments i motlles de muffin de silicona
Conservació: 1 mes a la nevera
Ingredients
Pel massapà:
- 4 T – 400 g d’ametlla crua mòlta
- ratlladura d’una llimona
- ½ T de mantega d’ametlla crua (Salud Viva)
- ¼ T – 60 ml d’atzavara cru (Salud Viva)
Per la xocolata:
- 250 g de mantega de cacau (Salud Viva)
- 2 T – 160 g de cacau cru en pols (Salud Viva)
- ½ T – 125 ml d’atzavara cru (Salud Viva)
- una mica de sal
Preparació
1. En el processador d’aliments, poseu la farina d’ametlla crua i tritureu fins a obtenir una farina molt fina i una mica enganxosa. Poseu en un bol i afegiu-hi la ratlladura d’una llimona; barregeu bé. Afegiu l’atzavara i torneu a barrejar; finalment, poseu la mantega d’ametlla i torneu a barrejar. La consistència ha de permetre treballar la massa, que no ha de ser gaire enganxosa.
Tasteu i ajusteu de dolç o mantega al gust.
2. Ompliu els motlles de silicona amb aquesta barreja, més o menys a uns dos centímetres d’altura (a mi m’agrada posar-ho desigual, deixant buits i altures diferents perquè, en retirar el motlle, cada xocolata tingui formes úniques). Reserveu.
Per fer la xocolata, foneu primer la mantega de cacau ben trossejada en un bany maria suau (posant un bol de vidre recolzat en una cassola en la qual hagi bullit aigua, perquè es fongui amb el vapor), afegiu el cacau i la sal i barregeu molt bé; finalment afegiu l’atzavara i torneu a barrejar perquè s’incorpori.
3. Ompliu els cupcakes amb la xocolata fosa just per tapar el massapà.
4. Poseu a la nevera uns 30 minuts perquè solidifiqui bé. Un cop fet, ja es poden retirar del motlle (amb cura de no marcar gaire els dits) i guardar en un recipient fent capes protegides amb paper d’enfornar.