Feu dels àpats una festa de colors per no oblidar-vos de cap nutrient important. Intenteu no pelar la fruita ni les arrels; important que siguin orgàniques. Simplement renteu-les amb aigua filtrada i una mica de bicarbonat o un rajolí de vinagre per eliminar patògens i gaudiu-les integrals. Després de tot, a la pell dels aliments és on hi ha més propietats i en més concentració. És una llàstima que, perquè ja no estem acostumats a menjar aliments sencers —integrals—, naturals i sense processar, hi hagi textures que no ens vénen tant de gust, o sabors —com el lleuger amarg de la pell de les pastanagues— que no ens fan sentir tant de plaer.
Per treure el màxim de beneficis dels aliments ens hauríem de proposar canviar aquest hàbit i menjar-los de nou com si els ganivets no existissin. Feu la prova. La sensació de benestar i energia després de menjar els aliments en el seu estat més natural i bàsic és senyal inequívoc que estem dissenyats per menjar així.
Si us costa, podeu triturar els aliments i menjar-los en forma de cremes. Les textures queden dissimulades, els sabors dolços amaguen els que són una mica més aspres o amargs –i que solen pertànyer a la pell–, i en batre, només de la fricció, es produeix calor que fa que el plat estigui tebi sense necessitat de fer servir el foc; això ajuda a preservar els nutrients dels aliments.
Per això avui us proposo aquesta crema superantioxidant i nutritiva. A part del poder antienvelliment de les antocianines (components naturals responsables del color blau, morat, vermell dels vegetals), altres flavonoides, els carotens o els tanins, aquesta crema és rica en ferro, vitamina C, magnesi, potassi i calci; en nitrats naturals que oxigenen la sang i ajuden a aprofitar els nutrients de manera més eficaç i a cuidar el sistema cardiovascular; en fibra que promou el trànsit intestinal i ajuda a evitar la reabsorció intestinal del colesterol excretat pel fetge i, per tant, a regular els seus nivells en sang; i en tots els aminoàcids essencials i amb els millors greixos, per no descuidar el sistema hormonal.
I a part de totes aquestes propietats meravelloses, aquesta crema és deliciosa i sedosa. Segur que es guanyarà el cor dels més exigents.
La recepta
Ingredients
Per a 2 persones
Per a la crema
- 1 remolatxa gran
- 1 pastanaga gran, morada o taronja
- 1 caqui ben madur
- 1 magrana, desgranada
- 2 figues ben madures
Per a la nata d’ametlles
- 1/4 T d’ametlles crues pelades
- 1/4 T d’aigua filtrada o de deu
- 1 llimona, el suc
- 1 pessic de nou moscada, acabada de moldre
- 1 pessic de sal
Per decorar
- Un grapadet de bolets (xiitake, maitake, trompetes de la mort, camagrocs…)
- 1 llimona, el suc
- 1 pessic de sal
- 2 C d’oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred
Mètode de preparació
- Talleu els bolets a trossets i barregeu-los amb el suc de llimona, la sal i una cullerada sopera d’oli d’oliva.
- Feu un petit massatge amb els dits fins que els bolets s’estovin i deixeu macerar mentre prepareu la crema.
- Renteu la remolatxa i la pastanaga i raspalleu-les amb un raspall per netejar verdures.
- Talleu-les a trossos grans i afegiu-los a una batedora de vas.
- Afegiu les figues i el caqui amb la pell, però obriu-lo primer per assegurar-vos que no hi poseu també les llavors, massa dures per triturar bé amb la batedora.
- Afegiu els grans de magrana, però reserveu-ne uns quants per decorar.
- Bateu la crema fins a obtenir una textura ben suau, i serviu en plats o bols.
- Per fer la nata, combineu tots els ingredients en una batedora de got i bateu-los fins a obtenir una mescla molt suau i sedosa.
- Decoreu les cremes amb la nata d’ametlles, l’oli d’oliva, els grans de magrana reservats i els bolets al gust.
Bon appétit!